Pro League bespreekt knuffelgedrag: "Geel? Oppassen dat straf zaken niet moeilijker maakt"

  Vierende voetballers zijn een doorn in het oog van vele mensen.

  De raad van bestuur van de Pro league buigt zich vanmiddag nog maar eens over de knuffelvieringen van voetballers. Al langer een doorn in het oog van velen, maar nadat premier De Croo de clubs zondag opgeroepen had "strikter" te zijn, woedt de discussie volop. "We moeten goed nadenken", schetst Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League, de aanpak in De ochtend.

  Het knuffelgedrag van spelers en entourage op het veld en in de kleedkamer staat niet voor het eerst op de agenda van de Pro League, benadrukt Van Bever: "Het is al bijna elke vergadering besproken, zij het kort of lang."

   

  "Maar het wordt nu meer opgenomen in de media. Daarom gaan we het samen met een paar andere Covid-gerelateerde zaken opnieuw bespreken."

   

   In het begin van het seizoen leek het vieren veel bescheidener te gebeuren, vanwaar die evolutie dan? Van Bever: "Het is altijd al een aandachtspunt geweest, van in het begin van het seizoen. We hebben er ook al heel vaak op gehamerd."

   

  "Die gewoonte bij heel veel spelers, die er al 20 à 25 jaar in zitten, lijkt er blijkbaar toch niet zo makkelijk uit te krijgen. We gaan vandaag bekijken hoe we daar verdere stappen in kunnen zetten." 

  "Kringetjes na match en kleedkamerfoto's zouden moeten stoppen"

  Juichen na een doelpunt is een impulsreactie, maar de kringetjes na een wedstrijd zou je toch gewoon kunnen vermijden? Dat beaamt Van Bever: "Dat klopt. Dat is inderdaad iets dat zou moeten ophouden. Net als die foto's uit de kleedkamers. Dat zijn geen impulsreacties."

   

  "We hebben dat al een aantal keer aan de clubs meegedeeld. En we zullen dat nogmaals doen, met andere maatregelen."

  "Hebben er al vaak op gehamerd, bewustzijn zou er moeten zijn"

  Bondsvoorzitter Mehdi Bayat zei gisteren dat voetbal het slachtoffer is van de perceptie, dat mensen reageren omdat ze niet weten dat voetballers getest worden. 

   

  Je kunt de redenering ook omkeren, wierp De ochtend Van Bever voor: net omdat ze al getest worden en een voorkeursbehandeling krijgen, zouden ze zich aan de regels moeten houden. Van Bever: "De bondsvoorzitter is vrij van zijn mening te uiten."

   

  "Maar het is inderdaad zo dat er protocollen zijn uitgewerkt, de spelers hebben het voorrecht van hun beroep uit te oefenen en worden getest. Zaken die voor een ander gelden, zouden ook voor spelers moeten gelden. Dat bewustzijn zou er moeten zijn."

   

  Het lief vragen lijkt niet te werken, hoe wil de Pro League dit nu dan anders aanpakken? Komen er straffen, eventueel met geel? "Dat gaan we straks bespreken. Het is makkelijk gezegd en geschreven, maar praktische bestraffingen bij het vieren van een doelpunt zijn niet zo evident."

   

  "Wat doe je als de bank gaat vieren, wat als een speler gaat vieren, waar trek je de lijn? We willen ook geen willekeur gaan installeren."

  We moeten goed nadenken over welke maatregelen we installeren. We willen ook geen willekeur. 

  Stijn Van Bever

  "We zullen de zaken heel grondig moeten doorspreken en ook eens moeten kijken naar de alternatieven. We moeten heel goed nadenken en zien dat de zaken die we installeren niet voor meer moeilijkheden gaan zorgen."


  "Hoe ga je zo'n regel ook installeren: als een speler een shirt uittrekt, krijgt die geel. Dat is 1 op 1 en individueel. Als spelers beginnen te vieren, wie geef je dan de gele kaart? Vanaf welk moment? Wat is te dicht bij elkaar komen? Wat is het verschil met een tackle of een hoekschop?"


  "We moeten vooral goed nadenken welke maatregelen we installeren en zien dat die de zaken niet nog gecompliceerder maken."