LA Clippers zetten LA Lakers meteen met voeten op de grond

  Paul George was de man van de avond.

  De NBA is opnieuw van start gegaan. En de eerste avond leverde meteen een verrassing op: gedoodverfd titelverdediger LA Lakers ging onderuit tegen stadsgenoot LA Clippers (116-109). In het andere duel van de openingsdag gaven de Brooklyn Nets Golden State een stevige oorwassing: 125-99. 

  Voor het burenduel met de Clippers kregen de Lakers zoals de traditie het wil hun kampioenschapsring van het seizoen 2019-2020 officieel overhandigd.

   

  Normaal gebeurt dat in een bomvolle zaal, maar nu bleef het Staples Center door corona nog steeds leeg. Al was er wel een korte ceremonie met zoomende familie/vrienden. De Lakers beloofden hun 17e titel - 10 jaar na de vorige - pas te vieren wanneer de fans weer in het stadion zitten.

   

  Amper 72 dagen nadat LeBron James en Anthony Davis de Lakers in de finale voorbij de Miami Heat hadden gestuwd in de NBA-bubbel in Disney World, moesten ze alweer aan de bak. Hun stadsgenoot was evenwel niet van plan om zomaar mee te werken aan het feestje.

  De Clippers, met vedetten Paul George en Kawhi Leonard op kop, zetten meteen zelf hun eigen ambities in de verf. George maakte 26 van zijn 33 punten in de 2e helft, Leonard voegde daar 26 punten aan toe.

   

  Opvallend: de Lakers hadden nooit de leiding. De Clippers begonnen verschroeiend met 19-39 in het 1e quarter. LeBron James (22 ptn) en Anthony Davis (18 ptn) zorgden ervoor dat die voorsprong smolt als sneeuw voor de zon:  bij de rust was het verschil nog maar 2 punten (54-56).

   

  De Lakers kwamen tot op 1 puntje (76-77), maar daarna ontbond George zijn duivels (78-89). Een korte opflakkering van de thuisploeg werd de kop ingedrukt door een 13-4-tussenspurt (94-111) van de bezoekers. Boeken toe voor de titelverdediger. (alles over Brooklyn-Golden State onder tweets)

  De hoogtepunten van George en Leonard:

  Geweldige dunk van James:

  LeBron James is blij met zijn kampioenschapsring

  Durant en de Nets openen stevig tegen Warriors

  In de echte openingsmatch van de NBA 2020-2021 staken de Brooklyn Nets hun ambities ook niet onder stoelen of banken. Met topduo Kevin Durant/Kyrie Irving, samen goed voor 48 punten tegen Golden State, worden ze als een te duchten outsider gezien.

   

  Voor Durant was het de eerste officiële match sinds hij 1,5 jaar geleden zijn achillespees scheurde in de finale van 2019, die hij met Golden State verloor van Toronto.

   

  Durant, die met de Warriors de titel pakte in 2017 en 2018 en toen bijna als beste speler ter wereld gold, trakteerde zijn ex-club zonder te forceren op 22 punten (5 rbs, 3 ass) in 25 minuten. Zijn eerste 3 pogingen gingen meteen binnen.

   

  "Mijn prestatie deed goed. Ik begon niet anders aan de match. Ik had dezelfde energie als in het voorseizoen (waarin hij ook al goeie dingen liet zien, red). Het doet goed om te winnen", reageerde de 32-jarige KD.

   

  De zege van Brooklyn betekent ook een goeie start voor Steve Nash. De MVP van 2005 en 2006, een van de beste spelverdelers uit de geschiedenis, begint aan een carrière als trainer.

   

  Bij de Warriors ontbraken Draymond Green (voet) en Klay Thompson (achillespees), waardoor Stephen Curry er alleen voor stond. In zijn 700e NBA-match kwam Curry tot 20 punten en 10 assists.

  De hoogtepunten van Durant en Irving: