De Cauwer over Alpecin-Fenix in 2021: "Beter dan heel wat WorldTour-teams"

De ploeg van Mathieu van der Poel versterkt zich onder andere met Meurisse, Philipsen en De Vreese.

Voor Alpecin-Fenix wordt 2021 een belangrijk jaar, want voor het eerst hoeft het team niet meer te rekenen op uitnodigingen voor de grote koersen. Zo zullen ze voor het eerst de Tour mogen rijden. De broers Roodhooft hebben daarom zwaar uitgehaald op de transfermarkt. Hoe ziet José De Cauwer de ploeg dit jaar evolueren?

Alpecin-Fenix mag als winnaar van de Europe Tour aan alle grote koersen deelnemen, als het dat wil. Het team moest zich dan ook wapenen voor bijvoorbeeld de Tour de France.

 

"Ze hebben natuurlijk niet de budgetten van een Ineos, maar ze hebben toch goed ingekocht", vindt José De Cauwer. "Wat mij vooral charmeert, is dat iedereen graag naar Alpecin wil komen."

 

In het verleden was het vooral "de ploeg van Mathieu van der Poel". "Dat is nu een beetje minder, al zal het toch nog altijd rond hem draaien. Hij staat in voor 50% van de topsuccessen van de ploeg. Minstens!"

 

"Toch is het een uitgebalanceerde ploeg. Geen WorldTour, maar beter dan heel wat andere WorldTour-teams. Eigenlijk is er nog nooit zo'n sterke procontinentale ploeg geweest. Het is uitzonderlijk dat ze zo'n kopman hebben. Wie heeft zo'n topper op dat niveau?"

 

"Maar ze zijn ook sterk in de breedte, hebben een mooi middenveld. Het blijft vooral een ploeg voor het eendagswerk, maar als je iemand wil aantrekken die top 5 in een grote ronde kan rijden, dan ben je de helft van je budget kwijt. Dat is dus niet simpel."

Nieuwkomers bij Alpecin-Fenix
Silvan Dillier (Zwi) van AG2R
Jasper Philipsen van UAE-Team Emirates
Xandro Meurisse van Circus-Wanty Gobert
Laurens De Vreese van Astana
Edward Planckaert van Sport Vlaanderen
Lionel Taminiaux van Bingoal-Wallonie Bruxelles
Jay Vine (Aus) van Nero Continental
Tobias Bayer (Oos) van Tirol KTM Cycling
Edward Anderson (VS) van Hagens Bermans Axeon

Jasper Philipsen wint in de Ronde van Spanje

"Er zit nog rek op Philipsen en dat zal er eerder bij Alpecin uitkomen"

  • Jasper Philipsen: "Ik heb het voor hem. Al sinds de beloften volg ik hem volop. Ik heb zelfs een paar keer een persoonlijk gesprek met hem gehad toen hij belangrijke beslissingen moest nemen. Hij is nog altijd heel jong, maar er zit nog veel rek op, daar heb ik vertrouwen in. En dat zal er eerder uitkomen bij Alpecin-Fenix dan bij een andere ploeg. Wat de sprints betreft heeft hij Merlier als "concurrent" in de ploeg, maar de tijd zal uitwijzen wie het beste is in bijvoorbeeld de Tour. Philipsen kan zeker wat Merlier kan. En in de voorjaarskoersen kan Mathieu ook af en toe knechten voor een ploegmaat als dat het team ten goede komt, zij het niet meteen in de Ronde. Zo wordt hij zelf ook wat ontlast."
 
  • Silvan Dillier: "Een heel goeie renner, zij het niet altijd de slimste. Ik heb hem in het verleden soms dingen zien doen die net niet dom waren. Maar hij is wel heel sterk. Toen hij 2e werd in Parijs-Roubaix, mocht Sagan blij zijn dat hij met hem op pad was. Als hij die vorm terugvindt en hij laat zich meedrijven door de sfeer en de drive van de ploeg, dan kan hij verrassen."
 
  • Xandro Meurisse: "Samen met Louis Vervaeke wordt hij de man voor de rondes. Hij zal zelf wel al tot het besef gekomen zijn dat een top 10 in de Tour dan wel mooi is voor hem persoonlijk, maar dat hij eigenlijk beter hier en daar een rit kan uitpikken. Hij had de kans om te blijven bij Wanty, dat WorldTour is geworden. Ik wil geen afbreuk doen aan die ploeg, maar dat zegt toch veel over de aantrekkingskracht van Alpecin. Dat is een andere ploeg."
 
  • Laurens De Vreese: "Hij zit daar nu op zijn plaats. Ik zal niet zeggen dat het zijn laatste kans is, maar het scheelt toch niet veel. De coronacrisis is voor veel renners een wakeupcall geweest. Je kunt wel knecht zijn, maar je moet je ook tonen, ook na 150 kilometer. Nu heeft hij wel een kopman waar het makkelijk is om voor te knechten, aangezien hij een van de besten van de wereld is. Voor hem kan hij zich dubbel plooien en zo zal hij ook weer wat meer in de schijnwerpers rijden."
 
  • Lionel Taminiaux: "Dat is er eentje die zich er durft tussen te gooien, die zelf ook nog rap is. Dat is zo'n renner die plots opduikt in finales en zelfs af en toe wint. Dan begin je die te volgen en merk je dat die nog maar 24 jaar is. Een kok zou zeggen: de cuisson is in orde. Dit is het moment."
 
  • Edward Planckaert: "Waarom haalt Alpecin iemand als Edward Planckaert? De inborst van een renner is ook belangrijk. Hoe gedraagt iemand zich in het peloton? Ploegleiders horen en zien ook meer dan de mensen aan de kant, zoals wij. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Plots is er dan een klik met zo'n renner en denk je: die zou bij ons passen. Zo stel je een ploeg samen."
 
  • Jay Vine: "Hij heeft een contract gekregen, omdat hij een competitie op Zwift gewonnen heeft, en daar is Van der Poel het uithangbord van. Virtueel koersen is toch een aparte specialiteit, dat hebben we de voorbije maanden gezien. Er zijn in die virtuele koersen weinig factoren waarmee je je kunt onderscheiden, dat valt me wat tegen. Maar die Vine is nog maar 25 jaar en het wordt interessant of hij het ook op de weg kan waarmaken."

"Tour en dan meteen Spelen wordt niet makkelijk voor Mathieu"

Alpecin-Fenix mag met zijn transfers dan wel versterkt zijn in de breedte, toch komt het grootste deel van de druk nog altijd op de schouders van Mathieu van der Poel.

 

In 2021 probeert hij eerst wereldkampioen veldrijden te worden, wil dan uitblinken in de voorjaarsklassiekers, stapt vervolgens over naar de mountainbike met het oog op goud op de Spelen. Maar vlak voor die Spelen pikt hij wel nog eerst de Tour de France mee.

 

"Mathieu onderscheidt zich van veel andere renners door die polyvalentie, maar toch zal het niet makkelijk worden", denkt José De Cauwer. "Hij is dé favoriet voor goud in Tokio, maar het wordt een zwaar deelnemersveld. Je moet goed voorbereid zijn en juist dat is moeilijk."

 

"Het is nog altijd de bedoeling dat Mathieu de Tour uitrijdt, als we ervan uitgaan dat de combinatie met de Spelen mogelijk blijft. Hij kan er wel wat ritten uitkiezen en af en toe een rustdag nemen. Hij zal misschien aan groen denken, maar zeker dit jaar nog niet. Mocht ik zijn raadgever zijn, zou ik hem dat ook afraden, want je zet er de Spelen mee op het spel. Voor groen moet je elke kans grijpen om punten te pakken, moet je risico's nemen."

 

"De conclusie is dat Alpecin-Fenix voor 2021 stevig versterkt is en het succes niet alleen van Van der Poel moet en zal komen. Voor jongens als Merlier of Philipsen is het juist in hun voordeel dat ze samen met Van der Poel in de ploeg rijden."

José De Cauwer