Extra Time: "Met 30 punten blijf je er nu misschien niet in & de "vervalste" kalender"

  Peter Vandenbempt en Franky Van der Elst waren onder meer te gast in Extra Time.

  De Extra Time van gisteren had weer heel wat stof tot napraten over de 17e speeldag. Over de spannende degradatiestrijd, de corona-impact op ons voetbal, de overbelaste kalender, de miserie bij Standard. Wij pikten er enkele interessante passages uit. Peter Vandenbempt, Franky Van der Elst en Arnar Vidarsson zaten aan de tafel van Frank en Filip.

  Heel spannend onderaan: "30 punten gaat nu misschien niet genoeg zijn"

  De degradatiestrijd kondigt zich alvast heel spannend aan met 6 ploegen op een zakdoek: tussen nummer 18 en laatst STVV (14 ptn) en nummer 13 Cercle liggen 4 punten, met hier en daar wel nog een match minder gespeeld.

   

  Arnar Vidarsson stelt een interessante vraag: “Is dit het gevolg van 18 ploegen dit jaar? De voorbije jaren hadden we altijd 2 à 3 ploegen die onderaan hingen, nu zijn het er meer.”

   

  Vandenbempt vindt niet dat het een nivellering naar beneden is: “Van alle ploegen die daar staan hebben we al best goeie dingen gezien.”

   

  Vidarsson verklaart zich nader: “De 2 ploegen die erbij kwamen, OHL en Beerschot, doen dat fantastisch. Ik bedoel alleen dat er iets meer matchen gekomen zijn waarin je punten kunt pakken. Je hebt zo ook iets meer wedstrijden om aan je puntenaantal te komen. Daarom is er iets minder stress.”

   

  Van der Elst: “Er werd vroeger altijd gezegd: “Zo snel mogelijk 30 punten halen.” Nu gaat dat misschien net niet genoeg zijn.” Vidarsson: “Je moet eigenlijk een punt per wedstrijd halen.” Met 18 ploegen zijn er dat 34.

  Blessures en de drukke kalender? "Er is geen alternatief"

  Op het kwartier in Club-Gent viel Vadis Odjidja zonder contact uit met een hamstringblessure. Ligt dat aan de drukke kalender of aan Vadis? Vandenbempt: “Ik ben geen dokter, maar het frappeerde mij dat er ineens
  een aantal blessures waren zonder contact. Al kan dat ook een perceptie zijn."

   

  "Maar het kan toch bijna niet anders dat spelers zich in deze loodzware tijden extra moeten verzorgen en dat niet iedereen dat altijd even goed doet.”

   

  De kalender is en blijft enorm overbelast. Zo zijn er in januari 6 matchen voor wie dan nog niets moet inhalen. Iedereen voelt zich een beetje benadeeld. Zo klaagde Genk-coach John van den Brom aan dat zijn team

  eind januari 3 keer op een rij maar 2 dagen tussen heeft voor een match.

   

  Vandenbempt reageert met een boutade: “Ik zou het interessant vinden als een trainer dan met een alternatieve kalender voor de dag komt. Rekening houdend met alle parameters. Dat lijkt mij niet zo eenvoudig.”

   

  Als je dan ook nog kijkt naar de teams met veel positieve coronatests die plots zonder trainen een match moeten afwerken, neemt Filip Joos het

  woord “vervalst” in de mond. Vandenbempt beaamt: “Maar er is geen alternatief.”

   

  Beerschot heeft de voorbije 2 matchen gemist door te veel corona in de ploeg. Gisteren waren er nog 11 besmettingen. Wat dan met Anderlecht-Beerschot van zondag? Zelfs als die dan gespeeld zou worden, gaan de spelers bij wijze van spreken van het ziekenhuis meteen naar het veld. Vandenbempt: “Elke arts zal zeggen dat dat onverantwoord is.”

  "Standard-coach Montanier komt in nauwe schoentjes na verlies tegen Moeskroen"

  Na het verlies thuis tegen Moeskroen en de 4 op 21 komt Standard-coach Philippe Montanier in nauwe schoentjes. Vandenbempt: “Ik las in de Franstalige pers dat er zaterdag een woordenwisseling was op training tussen de harde kern van de supporters – dat kon blijkbaar ondanks alle maatregelen - en de coach. Als die dan een keer een antwoord geeft in plaats van zich te laten uitschelden, dan blijkt hij hautain te zijn.”

   

  Vandenbempt kan zich niet voorstellen dat ex-coach en boegbeeld Michel Preud’homme, die in het bestuur zit, weer zou overnemen. "Er wordt gewag gemaakt van een piste met Mbaye Leye (zijn vroegere T2, red) met eventueel Preud’homme daarboven als een soort raadgever.”

   

  “Er wordt Montanier heel wat aangewreven. Het is een, clichématig gezegd, typisch Franse coach. Die speelt zoals heel wat ploegen in Frankrijk vanuit een stevige organisatie met 3 – al was het vaak 5 – achterin. Dat is “te behoudend” voor een club als Standard. Tegen Gent, Genk, Club Brugge en Anderlecht was het allemaal zeer gesloten.”

   

  En het enigma Carcela helpt de zaak van Montanier ook al niet vooruit.

  De Keek op de Week van Filip Joos

  De integrale uitzending van maandag 21 december