"Het is moeilijk te begrijpen dat TAS sanctie voor Rusland heeft gehalveerd"

  Rusland wordt 2 in plaats van 4 jaar geschorst.

  Het iNADO (het instituut van nationale antidopinginstanties) vindt dat het TAS de Russische sport niet hard genoeg straft. "De sport had dit hoofdstuk moeten afsluiten door te laten zien dat zij die vals spelen, bedriegen en ontkennen, duidelijke en heldere consequenties moeten dragen."

  In december 2019 sloot het WADA Rusland voor 4 jaar uit van alle grote sportevenementen. Het Russische antidopingagentschap ging in beroep en haalde deels zijn gram, want het TAS besliste de straf te halveren tot 2 jaar.

   

  Die halvering van de straf valt in het verkeerde keelgat bij het iNADO, dat de nationale antidopingagentschappen verzamelt.

   

  "Door de opgelegde sancties af te zwakken, zal het door de Russische overheid ondersteunde stelsel van doping en misleiding niet alle gevolgen ondervinden die het verdient", stelt het iNADO.

  "Het is moeilijk te begrijpen waarom de grootste schending van de antidopingregels en sportwaarden niet dezelfde schorsing van 4 jaar oplevert die elke individuele atleet zou krijgen voor opzettelijke bedrog.

   

  Het iNADO noemt de uitsluiting van een Russische afvaardiging voor de Olympische Spelen van komend jaar en de Winterspelen van Peking 2022 weliswaar een belangrijke sanctie.

  Maar er is wel onvrede over het feit dat Russische atleten als "neutrale" deelnemers wel in de kleuren van hun land en met de naam van hun land op hun kleding mogen aantreden op diezelfde Spelen (2021) en de Winterspelen (2022).

   

  Het iNADO noemt dit een slechte boodschap richting huidige en toekomstige atleten wat betreft het tolereren van doping in de sport. "De sport had dit hoofdstuk moeten afsluiten door te laten zien dat zij die vals spelen, bedriegen en ontkennen, duidelijke en heldere consequenties moeten dragen. Dit is nu slechts ten dele gelukt."

  Door de opgelegde sancties af te zwakken, zal het door de Russische overheid ondersteunde stelsel van doping en misleiding niet alle gevolgen ondervinden die het verdient

  iNADO

  TAS halveert dopingschorsing Rusland: Russen zijn tevreden, Amerikanen mopperen