Nina Derwael: "Ben dit jaar vooral mentaal flexibeler geworden"

  Nina Derwael over het coronavirus: "Ik heb alleen een beetje hoofdpijn gehad."

  Het coronavirus stuurde de olympische droom van Nina Derwael in de war, maar in 2021 maakt ze er gewoon opnieuw het hoofddoel van. Na enkele moeilijke maanden, ziet ze nu ook de voordelen van het jaar uitstel. "Het is geen verloren jaar. Ik vind dat ik vooral op mentaal vlak stappen heb gezet."

  Nina Derwael gaf vandaag een persconferentie. Virtueel want ze herstelt samen met haar vriend en voetballer Siemen Voet nog van een coronabesmetting. Het virus blijft haar dus parten spelen want het stuurde ook haar olympische voorbereiding in de war.

   

  "Het was een heel bizar jaar", blikt ze terug. "Ik had het daar vooral in het begin moeilijk mee, maar heb de knop kunnen omdraaien. Ik mis het gevoel wel om wedstrijden te turnen, dus ik hoop dat de competities snel terugkeren."

   

  "Maar ik zie het niet als een verloren jaar. Ik heb veel kunnen trainen, mijn oefeningen kunnen perfectioneren. Ik vind dat ik vooral op mentaal vlak stappen heb gezet. Ik heb geleerd om flexibeler in mijn hoofd te zijn. Vroeger was ik veel strikter, kon ik het moeilijk verdragen als iets afweek van mijn plannen. Nu ga ik vrijer met alles om."

  Het staat vast dat ik blijf turnen tot het WK in 2023 in Antwerpen. En dan zijn de Spelen van Parijs niet meer veraf

  In 2021 staan de Spelen gepland van 23 juli tot 8 augustus. De tweevoudig wereldkampioene op de brug met ongelijke leggers trekt als een van de favorieten naar Tokio. "Er liggen nog een aantal opties open voor de oefening die ik zal turnen. De knopen hierover moeten we nog doorhakken."


  "Mijn concurrentes hebben de voorbije maanden natuurlijk ook niet stilgezeten, al is hun vorm door gebrek aan wedstrijden moeilijk in te schatten. Dat geldt ook voor de generatie turnsters van 2005, die door het jaar uitstel voor de Spelen in aanmerking komt. Ik heb wel wat filmpjes bekeken, maar dat is toch niet hetzelfde als iemand live aan het werk zien." 


  Derwael is nu 20 en wil nog een tijdje blijven turnen. "Het is nu nog vroeg om uitspraken te doen over de Spelen van 2024, maar wat vaststaat is dat ik er zeker bij wil zijn op het WK van 2023 in Antwerpen. Ik kijk er geweldig naar uit zo'n competitie in België te turnen. En nadien zijn de Spelen in 2024 niet meer veraf."

  Over coronavirus: "Alleen wat hoofdpijn gehad"

  Nina Derwael ondervindt niet veel last van haar besmetting met het coronavirus. "Het valt goed mee", geeft ze mee. "Ik heb alleen een beetje hoofdpijn gehad. Ik mag zeker niet klagen."   

   

  De Limburgse verblijft nu al voor de derde keer in quarantaine. De eerste keer was bij de eerste coronabesmetting van haar vriend, de tweede keer toen de hele topsportwerking van het Belgische turnteam stillag na een uitbraak van het coronavirus. "Die isolatieperiodes zijn uiteraard niet ideaal, maar er valt niets aan te doen."

   

  "Ik verblijf nu met Siemen in ons appartement. Ik voel me in orde, maar fysieke inspanningen zijn me afgeraden. We houden ons vooral bezig met naar Netflix te kijken en ik studeer voor mijn examens in januari."