Pakjestijd: Catherine schenkt thriller in de Ronde aan Aster: "Die schreeuw!"

  Aster Nzeyimana.

  Tijdens de laatste dagen van 2020 blikken onze presentatoren terug op het voorbije sportjaar. Catherine Van Eylen kiest voor de thriller in de Ronde van Vlaanderen. "De droomfinale waar we allemaal naar uitgekeken hadden", vertelt ze.

  Pakjestijd: Catherine Van Eylen geeft een cadeautje aan Aster Nzeyimana

  "Plots lag Alaphilippe daar zo kwetsbaar"

  Zondag 18 oktober 2020: de Ronde van Vlaanderen vindt dit jaar in het najaar plaats. De eeuwige rivalen Wout van Aert en Mathieu van der Poel serveren u een nagelbijter. Pas na de fotofinish weten ze wie er wint.

   

  "Een enorm spannende en mooie spurt was het", herinnert Catherine Van Eylen zich. "Topsport op z'n best."

   

  Op weg naar de finish in Oudenaarde viel een pion weg en niet zomaar een: Julian Alaphilippe. De wereldkampioen was op een motor gebotst. "Drama was het", vertelt ons journaalanker. "Ik leefde meteen mee met die jongen. Hij straalde zoveel kracht uit en plots lag hij op de grond als een kwetsbaar vogeltje."

   

  "Aangrijpend", vond ik het. "Want hoeveel kansen krijg je om de Ronde van Vlaanderen te winnen als wereldkampioen? Misschien nooit meer."

  "De perfecte sprint van Mathieu van der Poel"

  De koers kent geen genade: Julian Alaphilippe kreeg geen tweede kans, Wout van Aert en Mathieu van der Poel trokken samen naar de streep.

   

  "De dag ervoor had ik Van der Poel als topfavoriet naar voren geschoven", gaat Catherine Van Eylen voort. "En hij heeft zijn rol waargemaakt met de perfecte sprint. Eerst haalde Van der Poel het tempo eruit, daarna begon de Nederlander te surplacen en uiteindelijk speelde hij zijn explosiviteit uit."

   

  "Dat was de enige manier om de Ronde van Vlaanderen te winnen. Anders had hij altijd verloren van Wout van Aert", weet Van Eylen.

   

  "Het was de droomfinale waar we allemaal naar uitgekeken hadden. Een strijd tussen twee jongens die we hebben zien opgroeien in het veldrijden. Net zoals Kim Clijsters en Justine Henin in het tennis."

  Met een andere sprinttactiek had Mathieu van der Poel altijd verloren van Wout van Aert.

  Catherine Van Eylen

  Aster Nzeyimana: "Die schreeuw na de finish!"

  Collega Aster Nzeyimana is een groot voetballiefhebber. "Maar de ontknoping van de Ronde van Vlaanderen vind ik dit jaar memorabeler dan eender welke voetbalmatch", geeft hij grif toe.

   

  "Ik kreeg hetzelfde gevoel als 4 jaar geleden toen Greg Van Avermaet naar olympisch goud reed. Ook nu steeg de spanning ten top op de sportredactie."

   

  Na de finish naderde die tot het kookpunt. Wie had de sprint gewonnen?

   

  Aster Nzeyimana: "Wat een beeld was dat! Die oerschreeuw van Mathieu van der Poel toen hij uiteindelijk als winnaar werd uitgeroepen."