Greg Van Avermaet: "Ik heb mijn waarde nog en ik kan nog koersen winnen"

  Greg Van Avermaet rijdt volgend seizoen bij AG2R.

  Greg Van Avermaet (35) neemt over 2 weken officieel afscheid van CCC (en voorgangers). De olympische kampioen schrijft een nieuw hoofdstuk bij AG2R-Citroën en sprak vandaag met de Belgische media over zijn werkgever, de rolverdeling, de jonge garde en uiteraard over... de bruine broek.

  "Dat ik vermagerd ben? Dat zal de witte achtergrond zijn. Ik lees dat sommigen 3 kilogram kwijtgespeeld zijn, bij mij is er 3 kilogram bij", glimlacht een ontspannen Greg Van Avermaet tijdens het digitale persmoment vanuit Chambéry.

   

  Voor de olympische kampioen ziet alles er een beetje anders uit. Na jarenlang hetzelfde stramien bij BMC en opvolger CCC maakt hij nu kennis met de aanpak van AG2R-Citroën.

   

  "Het is moeilijk om mijn nieuwe ploeg nu al te beoordelen", stelt Van Avermaet. "Door corona hebben we geen eerste decemberstage gehad. Dat is jammer, want zo had ik alle gezichten kunnen leren kennen. Er zijn veel jonge gasten die ik nog niet ken, maar in januari gaan we naar Spanje."

   

  "Deze ploeg heeft ervaring en er staat een goeie structuur. Ik mag niet klagen. We ondervinden wel wat moeite met de levering van het materiaal. Ook onze constructeur (BMC) wordt geconfronteerd met limieten door covid, maar ik kan hier nu mijn fiets meenemen naar huis."

   

  De nieuwe fiets is er, net als de nieuwe uitrusting. Wat is het oordeel van de aanwinst? Van Avermaet lacht een beetje: "Ik vind het niet verkeerd. Het is iets nieuws. Al is het spijtig dat de bruine broek aanwezig blijft."

   

  "Ik ben altijd voor een zwarte broek geweest. Dat slankt af en dat ziet er goed uit. Maar als de resultaten volgen, dan wordt zo'n trui mythisch. Ik vond de truitjes van Mapei destijds ook niet de mooiste shirts, maar hoe meer mooie overwinningen volgen, hoe mooier zo'n trui wordt."

  "We moeten elkaar goed gebruiken om te kunnen winnen"

  Na twee moeizame jaren bij CCC kan Greg Van Avermaet een doorstart maken bij AG2R. "We hebben een goeie klassieke ploeg van 7 à 8 renners. Die was al sterk met Oliver Naesen, nu komen ik en Bob Jungels er ook bij en we hebben ook sterke helpers die misschien iets meer kunnen zoals Stan Dewulf."

   

  "Ik heb nooit echt geklaagd bij CCC. Daar stond ook een ploeg die iets kon doen, maar deze mag er zeker naast staan of is net iets beter."

   

  Is er dan al gesproken over een rolverdeling? "Het is vrij simpel: we moeten goed communiceren. Samen in de finale geraken is overigens ook niet zo eenvoudig. Er is genoeg concurrentie. We moeten elkaar goed gebruiken om de overwinning te grijpen."

   

  Van Avermaet - die voor een klassieke aanloop zal kiezen en voorlopig past voor Luik-Bastenaken-Luik - kan met het sterke Franse blok dé uitdager worden van Deceuninck-Quick Step.

   

  "Dat moeten we bewijzen met resultaten. We moeten zien dat we klaar zijn. Het is een andere situatie en dat motiveert me wel om er het beste van te maken en om op een hoog niveau te presteren."

   

  "Ik heb 10 jaar in dezelfde structuur gezeten. Ik kon mijn ogen dichtdoen en ik wist wat er zou gebeuren. Nu is het iets anders en dat is niet slecht voor mij."

  De concurrenten (en boezemvrienden) zijn nu ploegmaats.

  De nieuwe generatie: "Ik kan hen zeker nog kloppen"

  Greg Van Avermaet miste de voorjaarsklassiekers in het najaar na een zware val in Luik. Intussen lijken Wout van Aert en Mathieu van der Poel de fakkel te hebben overgenomen in het eendagswerk. Kan de AG2R-kopman hen nog kloppen?

   

  "Dat hoop ik, anders zou ik hier niet zitten", antwoordt Van Avermaet. "Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn waarde nog heb en dat ik nog koersen kan winnen. Het is niet omdat ik even niet gewonnen heb, dat ik moet panikeren."

   

  "Die concurrentie had ik ook in het begin van mijn carrière en dat motiveert me. Ik zie heel graag hoe die jongens koersen. Als alles perfect verloopt, kan ik hen zeker nog kloppen. Ik maak mij er niet te veel zorgen over en ik kijk naar mezelf."

   

  "Ik ben altijd heel kritisch voor mezelf geweest. Dat zal nu niet anders zijn. Ik ben niet snel tevreden en zo werk ik graag. Ik zet mezelf onder druk. De ambitie moet blijven en die is er nog altijd."

  Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn waarde nog heb en dat ik nog koersen kan winnen. Het is niet omdat ik even niet gewonnen heb, dat ik moet panikeren.

  Greg Van Avermaet

  Wat met de Tour en de Spelen?

  Voor olympisch kampioen Greg Van Avermaet is 2021 natuurlijk een olympisch jaar. Is hij al met Tokio bezig? "Dat is nog niet besproken met de bondscoach. Presteren zal het belangrijkste zijn. Als ik me niet goed genoeg voel, ga ik niet mee. Maar ik heb ervaring en ik heb er al gewonnen. Dat speelt in mijn kaart."

   

  En hoe past de Tour dan in dat plaatje? De wegrit in Tokio volgt erg kort na de finish in Parijs. "Ik kan die beslissing niet alleen nemen. Maar als de ploeg mij tot het einde in de Tour houdt, dan moet er ook een oplossing zijn om toch nog in Tokio te geraken. Dat moet vooraf goed besproken worden."