Pakjestijd: Ruben schenkt "memorabele Memorial Van Damme" aan Inge

  Inge Van Meensel.

  Tot en met nieuwjaarsdag leggen onze coryfeeën elke dag een bijzonder fragment uit het bijzondere sportjaar 2020 onder de kerstboom. Vandaag is het de beurt aan Ruben Van Gucht. Hij doet een memorabele editie van de Memorial Van Damme cadeau aan Inge Van Meensel.

  Pakjestijd: Ruben Van Gucht geeft een cadeautje aan Inge Van Meensel

  "Het was echt een speciale avond"

  4 september, het was een memorable avond in het lege Koning Boudewijnstadion. Meerdere records sneuvelden op de Memorial Van Damme. 

   

  Rolstoelatleet Peter Genyn verbeterde zijn eigen wereldrecord op de 100m en de Nederlandse Sifan Hassan deed het uurrecord bij de vrouwen sneuvelen. 

   

  De apotheose van de avond was het nieuwe werelduurrecord van Mo Farah en het wereldrecord op de 20 kilometer van onze landgenoot Bashir Abdi.

   

  "De Memorial Van Damme heeft al meermaals memorabele avonden met zich meegebracht, maar dit jaar wist je vooraf niet hoe het programma zou zijn in een leeg stadion", vertelt Ruben Van Gucht, die speaker was die avond.

   

  "Ik heb mijn stem vrij schor geschreeuwd en ik kan toch redelijk wat aan. Het was echt speciaal om daar deel van te mogen uitmaken." 

  Ik heb mijn stem vrij schor geschreeuwd en ik kan toch redelijk wat aan.

  Ruben Van Gucht

  Peter Genyn in actie op de Memorial Van Damme.

  "Het zegt veel dat ik dit als moment van 2020 gekozen heb"

  "Het strafste van de avond vond ik toch dat het uurrecord verbeterd werd. Farah en Abdi voelden geen sfeer of aanmoedigingen in het stadion." 

   

  "Er waren veel technische elementen om te weten hoe snel ze moesten lopen, herinner je de virtuele Gebrselassie en de lichtjes rond de piste."


  "Ik had verwacht dat het verschil tussen Farah en Adbi veel groter zou zijn dan het uiteindelijk was. Wat Bashir daar gepresteerd heeft, is superstraf."

  Wat Bashir Abdi op de Memorial gepresteerd heeft, is superstraf.

  Ruben Van Gucht

  "Het zegt veel dat ik dit moment gekozen heb, want ik ben ook op koersen en voetbalwedstrijden geweest. Maar een uurrecord is niet alledaags. Als speaker een beetje actief daar deel van uitmaken, dat vond ik heel fijn."

  Inge Van Meensel: "Een ode aan de vriendschap"

  "Die avond op de Memorial was een ode aan de vriendschap tussen twee fantastische mensen", vertelt Inge Van Meensel, die voor de wereldrecordpoging een babbel had met Bashir Abdi en Sir Mo Farah.

   

  "Ze hebben een uniek verhaal. Ze zijn allebei geboren in Mogadishu, maar hebben mekaar pas veel later leren kennen. Het begon op het EK veldlopen in 2008 in Brussel toen Bashir Abdi als vrijwilliger een handtekening kreeg van vicewereldkampioen Farah."

   

  "Ondertussen zijn het twee boezemvrienden, die erg amicaal met mekaar omgaan. Daar horen ook steekjes onder water bij. Over het voetbal bijvoorbeeld. Mo Farah is een hevige Arsenal-fan, terwijl Bashir Abdi voor Manchester United supportert."

  VIDEO: Bashir Abdi en Mo Farah maken enkel ruzie over voetbal