Ga naar de inhoud

Pakjestijd: Peter schenkt Michel "de symbolische ondergang van het grote Barcelona"

 do 24 december 2020 10:00
Michel Wuyts.
Michel Wuyts.

Tot en met nieuwjaarsdag leggen onze coryfeeën elke dag een bijzonder fragment uit het bijzondere sportjaar 2020 onder de kerstboom. Peter Vandenbempt kreeg gisteren de ontknoping van de Tour cadeau van Imke Courtois. Vandaag geeft hij op zijn beurt een pakje aan Michel Wuyts.

Pakjestijd: Peter Vandenbempt geeft een cadeautje aan Michel Wuyts

Einde van een tijdperk

Vrijdag 14 augustus 2020: op een zonnige zomeravond krijgt Barcelona een pak rammel van Bayern München in de kwartfinales van de Champions League. 2-8 geeft het scorebord aan na 90 minuten.

 

"De strafste wedstrijd van het jaar en misschien wel van de voorbije jaren", vindt onze voetbalcommentator Peter Vandenbempt. "Die avond hebben we de symbolische ondergang van het grote Barcelona beleefd. Het elftal dat jarenlang het internationale clubvoetbal gedomineerd had, was ten val gebracht."

 

"Het einde van een tijdperk", stelt Vandenbempt. "Het tikitakavoetbal van Barcelona maakte er plaats voor een nieuw soort totaalvoetbal: voetbal waarin tactiek, fysiek en techniek aan mekaar gekoppeld worden."

 

"Bayern München slaagde erin om alle individuele toppers te laten voetballen met het oog op het collectief. De spelers van de Duitse machine gunden mekaar iets zoals het allerbeste Barcelona met Messi, Suarez en Neymar dat ook deed."

 

De wedstrijd vond plaats in Lissabon zonder publiek. "Symbolisch", vindt onze commentator, "want bij een begrafenis past een gewijde stilte."

Het tikitakavoetbal maakte die avond plaats voor een nieuw soort totaalvoetbal.

Peter Vandenbempt

Exit Lionel Messi

"Op het veld stond ook nog eens een van de beste of misschien wel de allerbeste speler van zijn generatie: Lionel Messi", gaat Peter Vandenbempt voort. 

 

"Ook voor hem lijkt het rijk uit bij Barcelona. De Catalaanse grootmacht heeft op 14 augustus het signaal gekregen dat het definitief uit is met Messi en zijn team."

 

"Barcelona zonder Messi klinkt als heiligschennis, maar de club kan beter aan een nieuw hoofdstuk beginnen", vindt Vandenbempt, "want zoveel maanden later draait het nog niet naar behoren. Net zoals Barcelona het hoofdstuk Cruijff moest afsluiten, moet het ook nu aan een nieuwe periode beginnen te schrijven."

 

En waar moet Messi naartoe? Naar het Manchester City van ex-Barça-coach Pep Guardiola? Vandenbempt zegt niet meteen "ja".

 

"Omdat Messi echt nood heeft aan iets anders", denkt hij. "En ik twijfel eraan of hij met zijn huidige vorm meteen zou meedraaien in het team van City."

Lionel Messi
Peter Vandenbempt: "Barcelona zonder Messi klinkt als heiligschennis, maar de club kan beter aan een nieuw hoofdstuk beginnen."

Müller is weer Müller

Man van de avond was Thomas Müller: uit de gratie gevallen bij de Mannschaft, maar opnieuw ontbolsterd onder coach Hansi Flick bij Bayern München.

 

"Ik ben 100 procent pro Müller", is Peter Vandenbempt duidelijk. "Flick heeft de juiste snaar geraakt en heeft Müller weer als Müller laten spelen."

 

"Het is een unieke speler die er met zijn scorend vermogen in slaagt om op het juiste moment op de juiste plaats op te duiken: een "Raumdeuter" zoals hij zichzelf noemt."

 

Een ideale pion in het team van Flick. "De coach ging vol voor het risicovoetbal, ook in de finale tegen PSG. En dat maakt van Bayern München ook zo'n mooie Champions League-winnaar", vindt Vandenbempt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Michel Wuyts: "Een andere grootmacht heeft de fakkel overgenomen"

Peter Vandenbempt deed de bijzondere voetbalavond cadeau aan Michel Wuyts. "Lionel Messi krabt zichzelf in de haren", merkt onze wielercommentator op. "Ik zou hetzelfde doen in zijn plaats. Zijn ploeg had net een pletwals over zich heen gekregen."

 

"Barcelona heeft die avond een dreun gekregen", stelt Wuyts, die de match op televisie heeft gevolgd. "De waardeverhoudingen zullen wat dichter bij mekaar hebben gelegen, maar die avond heeft een andere grootmacht wel de fakkel overgenomen."

Meer over Barcelona - Bayern:

  1. 4' - Doelpunt - Thomas Müller (0 - 1)
  2. 7' - Own goal - David Alaba (1 - 1)
  3. 21' - Doelpunt - Ivan Perišic (1 - 2)
  4. 42' - Geel - Jérôme Boateng
  1. 52' - Geel - Alphonso Davies
  2. 54' - Geel - Luis Suárez
  3. 57' - Doelpunt - Luis Suárez (2 - 4)
  4. 63' - Doelpunt - Joshua Kimmich (2 - 5)
  5. 76' - Verv. Jérôme Boateng door Niklas Süle
  6. 85' - Geel - Joshua Kimmich
  7. 85' - Doelpunt - Philippe Coutinho (2 - 7)
UEFA Champions League - speeldag 1 - 14/08/20 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
4'
Thomas Müller
0 - 1
Thomas Müller
4'
7'
David Alaba
7'
David Alaba
1 - 1
21'
Ivan Perišic
1 - 2
Ivan Perišic
21'
57'
Luis Suárez
57'
Luis Suárez
2 - 4
63'
Joshua Kimmich
2 - 5
Joshua Kimmich
63'
85'
Philippe Coutinho
2 - 7
Philippe Coutinho
85'