Jan Vertonghen: "Als Brazilië of Frankrijk 1 tegenstander wil ontwijken, dan is het België"

  Jan Vertonghen bij zijn 100e interland.

  In de Sporza Thuismatch met Jan Vertonghen moesten natuurlijk ook de Rode Duivels aan bod komen. Vertonghen wil nog prijzen pakken met België. "De grootste winst die we geboekt hebben, is onze status als topland."

  Jan Vertonghen maakte 1 EK en 2 WK's mee en scoorde zowel in 2014 in Brazilië als in 2018 in Rusland. Met 123 interlands is hij recordhouder bij de Rode Duivels, hij was ook de eerste Belg met 100 interlands achter zijn naam.

   

  "Ik heb in mijn carrière nooit veel prijzen of trofeeën gewonnen. En voor mij was die 100e interland echt een prijs. Ik hoop dat Axel, Toby en Eden dat ook zo zien als een trofee. Dat wil ik ook uitstralen naar de volgende generatie."

   

  Zijn collega's bij de Rode Duivels jennen Vertonghen vaak. "Ze lachen ook wat met mij: "Hoeveel interlands nog, Jan. Hoe lang ga je nog door?" Ik zeg altijd dat ze me moeten buitensjotten. Ik maak er wat grapjes over, maar ik ben er echt heel trots op."

  "Onze grootste winst de afgelopen jaren is onze status"

  Vertonghen is 33, maar wil nog oogsten met de Rode Duivels. "Ik hoop dat we nog niet over ons hoogtepunt heen zijn. Qua leeftijd zou het in principe niet meer beter mogen worden en dan wordt er vaak gekeken naar de verdediging."

   

  "Ik heb het gevoel dat dat een populair onderwerp is, maar als je ziet hoe we spelen en met Jason (Denayer) die erbij is gekomen en Thomas (Vermaelen) die fit is. Ik denk dat we dat zeker nog kunnen meenemen naar het EK en het WK is anderhalf jaar later, dat zien we dan wel."

   

  Vertonghen heeft het gevoel dat de Rode Duivels een mentaal overwicht hebben. "De manier waarop we van Engeland hebben gewonnen, bijvoorbeeld. Dat was echt niet onze beste wedstrijd."

   Ik weet bijna 100 procent zeker dat elk topland in de wereld, of het nu Brazilië of Frankrijk is, als ze 1 land niet willen treffen, dat dat België is.

  "We hebben spelers die wereldtop zijn zoals Romelu en Kevin en dan was Eden er nu niet bij. Maar die namen hebben ze bij Engeland ook en toch had ik het gevoel: we gaan die match winnen. Dat is ook door het gevoel dat Martinez ons geeft."


  "Ik spreek die mannen niet, maar ik heb echt het gevoel dat de Franse spelers nu denken: "Verdorie, we moeten tegen België in de halve finales van de Nations League, we hadden liever tegen Italië of Spanje gespeeld."

   

  "Dat is de grootste winst die we de afgelopen 6 jaar hebben geboekt: de status als topland. Ik weet bijna 100 procent zeker dat elk topland in de wereld, of het nu Brazilië of Frankrijk is, als ze 1 land niet willen treffen, dat dat België is."

  "Als Fellaini en Dembélé weer beschikbaar zijn, gaan ze naar EK"

  Supporters van de Rode Duivels die nog hopen op een comeback van Mousa Dembélé of Marouane Fellaini koesteren beter niet te veel hoop. "Die komen niet terug", denkt Vertonghen. "Die hebben voor zichzelf een beslissing genomen en dat moeten we respecteren. Maar ik vind het jammer."

   

  "Maar als ze tegen Martinez zeggen dat ze weer beschikbaar zijn, dan hebben die meteen een ticket voor het EK, en terecht. Fellaini is echt een wapen en ik denk dat Mousa nog altijd bij elk team ter wereld gewoon binnenwandelt."

  Beluister de volledige podcast met Jan Vertonghen