Ga naar de inhoud

meest recent

Gaat trainingsbeest in Wout van Aert te stevig tekeer? "Geen paniek", zegt zijn coach

 wo 16 december 2020 11:16
Wout van Aert duikt zondag - na een stage in Spanje - weer het veld in.

De wielerprofs hebben hun rustperiode al een tijdje geleden stopgezet en zijn volop bezig met de voorbereiding op het volgende seizoen. Dat doen ze vaak in de warme temperaturen op Spanje, Tenerife of Mallorca, maar op applicaties is hun trainingsarbeid meestal in te kijken. Het valt soms op dat Wout van Aert net iets meer traint dan de andere renners. Sporza klopte aan bij Marc Lamberts, inspanningsfysioloog en de persoonlijke trainer van Wout van Aert en Primoz Roglic.

"Na 1 week rust kan je snel een groot deel van je vorm verliezen"

Op Strava, een applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden en vergeleken via GPS-gegevens, zien we dat het gros van de profs momenteel trainingen van gemiddeld 120  kilometer afwerkt. Nu eens 100, dan weer 140 kilometer. 

 

Wout van Aert voegt daar af en toe ook nog een looptraining aan toe (met meer dan aanvaardbare kilometertijden) en onlangs liet hij al een trainingstocht van meer dan 170 kilometer noteren. En dat midden december: opvallend of niet?

 

Coach Marc Lamberts: “Na het wegseizoen heeft Wout twee weken totale

rust genomen. Dat lijkt weinig en dat is het ook, maar dat zou voldoende moeten zijn."

 

"Ik ga je de hele wetenschappelijke uitleg besparen, maar in het kort komt het hierop neer dat je na één week rust toch al snel een groot deel van je vorm kan verliezen. Een equivalent van een aantal goede trainingsweken, zeg maar."

 

"Rust je twee weken, dan verlies je tien procent van jouw VO2max, de
maximale zuurstofopname. Om Wout na die rustperiode niet te forceren heb ik hem tijdens de trainingen gemiddeld 50 watt minder laten duwen.”

Wout van Aert is er zondag in Namen weer bij na een Spaanse stage.

"Lange trainingstochten moeten basisconditie in februari ten goede komen"

De winnaar van onder meer Milaan-Sanremo houdt nog bijzonder veel van het veldrijden. 

 

Het grote doel, eind januari voor een vierde keer wereldkampioen worden in Oostende, moet zijn trainer ingepast krijgen tussen die andere grote ambities voor het wegseizoen in het voorjaar.

 

"De grote uitdaging is om fysiek beter te worden richting het WK eind januari én tegelijk niet te veel fysieke schade op te lopen net na dat WK veldrijden", gaat Lamberts voort.

 

"Wanneer je in december en januari veel crost, raakt het lichaam te fel gewoon aan die hevige, maar korte inspanning van een uur."

 

"Na het WK in Oostende is het heus niet meer zo lang vooraleer het openingsweekend op de weg eraan komt." Op 27 februari is de Omloop Het Nieuwsblad.

 

"Een week rust, vooral mentaal dan, is zeer welkom, reken maar uit hoeveel tijd je dan nog hebt als voorbereiding. Niet veel, hé."

 

"En net daarom is het van groot belang om nu goede en lange trainingstochten te plannen die de basisconditie, straks in februari, ten goede moeten komen."

De grote uitdaging is om fysiek beter te worden richting het WK eind januari én tegelijk niet te veel fysieke schade op te lopen net na dat WK veldrijden.

Marc Lamberts, coach Wout van Aert

"Vergeet het om halfhalf aan het veldritseizoen te beginnen"

Mocht Van Aert niet crossen, dan zou hij, net als alle andere renners, nu minder trainen en een normale opbouw kennen. Hetgeen hij nu in Spanje verzet, doen de andere jongens normaliter op trainingskamp in januari.


"En toch is dat niet zo onlogisch", zegt Lamberts. "Wout wilde 3 weken geleden opnieuw het veld induiken (in Kortrijk) en dan moet je toch al over een goede conditie beschikken."

 

"Want vergeet het maar om daar halfhalf aan te beginnen. Daarvoor is het niveau de laatste jaren te fel gestegen."

Wout van Aert eindigde dit seizoen al twee keer derde.

"Mentaal is Wout bijzonder sterk"

Vorige zaterdag, na afloop van de Scheldecross in Antwerpen, zei Adrie van der Poel dat Van Aert eigenlijk in Antwerpen en Gavere had moeten crossen in plaats van in Spanje te trainen. Zo had hij de technische tekortkomingen sneller kunnen wegwerken. 

 

Lamberts: "Ik kan Adrie uiteraard geen ongelijk geven. Dat Wout technisch nog kan verbeteren, hebben we, vooral in Boom, met z’n allen kunnen vaststellen."

 

"Maar tegelijk moet je ook het vizier richten op het voorjaar.  Daarvoor is de basisconditie veel te belangrijk, anders bestaat het risico dat je het einde van Parijs-Roubaix niet haalt. Daarom is het nu puzzelen om genoeg lange trainingen tussen de veldritten te plannen."

 

"Vergeet niet dat Wout mentaal bijzonder sterk is. Hoe vaak hebben we hem na een cross of andere wedstrijd niet zien neervallen op de grond, met de rug tegen de nadarhekken?"

 

"Net omdat hij als geen ander zo diep kan gaan en door die mentale muur kan gaan. Vaak doet hij op training meer dan ik vraag, hoor! Dus geen paniek: hij kan die trainingsvolumes aan."

We moeten het vizier ook richten op het voorjaar. Daarvoor is de basisconditie te belangrijk, want anders haal je het einde van Parijs-Roubaix misschien niet.

Marc Lamberts, coach Wout van Aert