Jan Vertonghen: "Door die klap tegen mijn hoofd tegen Ajax kon ik maanden niet brengen wat ik wou"

  Jan Vertonghen

  Jan Vertonghen is de eerste gast in de Sporza Thuismatch. Samen met Ruben Van Gucht blikt de Rode Duivel terug op het bizarre sportjaar 2020: "Benfica is het beste dat me kon overkomen." Kijk naar de video of beluister de podcast.

  2020 is op sportief en extrasportief vlak niet het beste jaar uit het leven van Jan Vertonghen geweest, maar de laatste maanden lijken met de geboorte van zijn derde kind en zijn transfer naar Benfica veel positiever.

   

  "Anderhalf jaar geleden zijn we beginnen te spreken over mijn aflopend contract bij Tottenham", vertelt Vertonghen. "Ik was er snel uit dat ik niet in de Premier League wou blijven. We wilden naar het zuiden: Spanje, Zuid-Italië, maar Sophie sprak meteen over Lissabon."

   

  Snel zekerheid over zijn toekomst kreeg Vertonghen niet. "In januari was er nog niet veel interesse en dan werd ik een beetje zenuwachtig. Ik draaide absoluut niet mijn beste seizoen en dan was er nog de lockdown. Het EK viel weg, mijn contract liep af en eigenlijk was ik werkloos."

  Niets negatiefs over Belgische clubs, zeker als je kijkt naar Club Brugge en de potentie bij Anderlecht, maar ik wou echt naar het zuiden.

  Maar plots kwam alles in een stroomversnelling. "Ik zat op een bootje in Amsterdam toen mijn manager belde met de interesse van Benfica. Ik heb gebeld en kreeg meteen een goed gevoel. Benfica wou mij, op mijn leeftijd en na een minder seizoen, een contract van 3 jaar geven."


  "Dat vond ik zo'n blijk van vertrouwen en erkenning. Een contract voor 3 jaar zette mij op mijn gemak en ik wou stabiliteit. Benfica is een grote club met een prachtig stadion, een rijke historie en een goeie jeugdopleiding, het Ajax van Portugal. Dit is het beste dat me kon overkomen: 3 jaar contract bij een club die ambitie heeft in Europa en in een mooie stad."


  "Zeg nooit nooit, maar dit is mijn laatste bestemming, Over 3 jaar ben ik 36, dat is een gezegende leeftijd voor een voetballer. Ik moet er echt alles aan doen om normaal op het veld te verschijnen, dat eist heel veel van je. Misschien doe ik er nog een jaartje bij, maar het is 99% zeker dat ik hier afsluit."


  Benfica is ook een keuze voor de prijzenkast. "Ik heb 8 jaar bij Tottenham gespeeld, maar veel prijzen heb ik er niet gewonnen. Hier speel ik wel voor de prijzen."


  Dat had Vertonghen ook kunnen doen bij een topclub in Nederland, Ajax, of België. "Er zijn wel telefoontjes geweest van Nederlandse en Belgische clubs. Niets negatiefs over Belgische clubs, zeker als je kijkt naar Club Brugge en de potentie bij Anderlecht, maar ik wou echt naar het zuiden."

  "Dat ik op de bank zat, had niks met Mourinho te maken"

  Voor hij zijn keuze voor Benfica maakte, belde Vertonghen met zijn collega bij de Rode Duivels en ex-Benfica-speler, Axel Witsel. Maar ook met José Mourinho. "Hij heeft die link met Portugal en hij was heel positief over Benfica."

   

  Mourinho is zeker niet de reden voor Vertonghens vertrek bij Tottenham. "Ik heb niet veel gespeeld onder hem, maar ik had echt het gevoel dat hij veel vertrouwen had in mij en dat hij op me rekende."

   

  "Ik hoor hem nog af en toe en het feit dat ik op de bank zat, had niets met hem te maken. Ik zat in een periode dat ik niet kon brengen wat ik hoorde te brengen. Ik vond dat hij me eigenlijk nog veel opstelde voor wat ik liet zien."

  Bij die wissel dacht iedereen dat ik boos was op Mourinho, maar op dat moment kon ik gewoon niet meer.

  Er was heisa rond een foto van Vertonghen na een wissel. "Dat had veel te maken met die klap tegen mijn hoofd tegen Ajax." In de halve finales van de Champions League viel Vertonghen uit met een hoofdblessure na een botsing met Toby Alderweireld.


  "Veel mensen weten dat niet, maar ik heb daar heel lang heel veel last van gehad: hoofdpijn en duizeligheid. Dat is nu de eerste keer dat ik dat zeg. Ik had niet mogen voortspelen en ik ben in totaal 9 maanden op de sukkel geweest en daarom kon ik niet brengen wat ik wou."


  "Bij die wissel dacht iedereen dat ik boos was op Mourinho, maar op dat moment kon ik gewoon niet meer. Ik had nog een jaar contract, dus ik moest spelen. Maar als ik speelde, speelde ik slecht. Niet veel mensen wisten dat, dat was mijn eigen keuze, het is geen verwijt naar iemand."


  "Ik wist gewoon niet wat ik moest doen. Het was wedstrijd na wedstrijd en training na training. Elke keer was er een nieuwe impact. Toen kwam die lockdown en heb ik twee maanden kunnen rusten en daarna was het beter."

  "Voor trainers als Mourinho en Martinez ga je door het vuur"

  Vertonghen is positief over Mourinho, die onze landgenoot ook steunde bij de extra-sportieve problemen van de familie Vertonghen. "Samen met Martinez was hij fantastisch. Voor zulke trainers ga je door het vuur."

   

  "Mourinho is natuurlijk een uitgesproken figuur, zowel in positieve als in negatieve zin. Als je wint, dan kun je alles van hem vragen. Als je verliest, dan heb je het zitten."

   

  "Hij is super close met zijn spelers, dat zijn eigenlijk zijn soldaten. Hij kan er echt boven staan en je heel klein laten voelen. Maar als je voor hem wint en voor hem vecht, dan staat hij er ook echt voor jou."

   

  "Het gekste van Mourinho? Heb je de documentaire over Tottenham "All or nothing" gezien? De mensen vinden die conflicten erg, maar dat is geen 2 procent van hoe het eigenlijk is. Het is zo extreem wat er gebeurt met hem. Hij kan je vol gas uitschelden en 10 minuten later zijn arm om je heen slaan en dan is dat weer vergeten."

  Bekijk de volledige video op VRT nu of beluister de podcast op je favoriete podcastplatform, dan kom je nog veel te weten over Jan Vertonghen:

   

  • wat hij graag als cadeau krijgt voor zijn verjaardag of met Kerstmis
  • de theorie van Mousa Dembélé over Vertonghens haarsnit
  • hoe de inbraak bij hen thuis nog altijd een grote impact heeft
  • hoeveel kinderen Jan en Sophie eigenlijk wilden
  • en de talenknobbel van Romelu Lukaku

  Beluister de volledige podcast met Jan Vertonghen

  Of bekijk hier de volledige video met Jan Vertonghen