Ga naar de inhoud

Poen scheppen in China is voorbij: bond voert loonplafond in om nationale ploeg te helpen

Mousa Dembélé speelt bij Guangzhou R&F, Marouane Fellaini bij Shandong Luneng.

De Chinese Super League (CSL) zal vanaf het komende seizoen een salarisplafond invoeren voor zowel binnen- als buitenlandse spelers. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua gemeld. Ook mogen teams niet langer sponsors opnemen in hun clubnaam. De bedoeling: het niveau van de nationale ploeg omhoog tillen.

Het brutoloon van buitenlandse spelers in China mag voortaan niet boven de 3 miljoen euro liggen, Chinese voetballers mogen niet meer dan 5 miljoen yuan (ongeveer 630.000 euro) verdienen.

 

Er komt ook een algemeen salarisplafond van 600 miljoen yuan, met daarin al de 10 miljoen euro voor buitenlandse spelers verrekend. Volgens Xinhua is dat ongeveer de helft van wat de clubs nu spenderen.

 

"De clubuitgaven van de CSL liggen ongeveer 10 keer hoger dan die van de Zuid-Koreaanse K-League en 3 keer hoger dan de J-league van Japan", reageert Chen Xuyuan, voorzitter van de Chinese voetbalbond. "Toch loopt onze nationale ploeg ver achter."

 

China is de nummer 75 op de FIFA-ranking, Japan 27e en Zuid-Korea 38e.

 

Clubs die de nieuwe regels niet respecteren, moeten zakken. De betrokken spelers worden 2 jaar geschorst.

Clubs die de nieuwe regels niet respecteren, moeten zakken. De betrokken spelers worden 2 jaar geschorst.

Chinese voetbalbond

 Voordien konden Chinese clubs met hulp van puissante sponsors topspelers uit Europa lokken met waanzinnig hoge lonen. Onder meer Rode Duivels Axel Witsel en Yannick Carrasco trokken naar China, maar keerden intussen terug naar respectievelijk Borussia Dortmund en Atletico Madrid.

 

Momenteel verdienen gewezen Rode Duivels Mousa Dembélé (Guangzhou R&F) en Marouane Fellaini (Shandong Luneng) hun (goed gevulde) boterham in China.