Ga naar de inhoud

"Nieuwe transfergolf bij Ineos doet me denken aan Real en Barcelona"

Van links naar rechts: Adam Yates, Laurens De Plus en Richie Porte.

Team Ineos is de wielerformatie die de meeste grote namen heeft aangetrokken. "Van Pidcock weten we niet welk soort renner hij zal zijn. Hopelijk krijgt hij een rol in de klassiekers", zegt de Britse journalist Rob Hatch.

Nieuwkomers bij Ineos
Laurens De Plus van Jumbo-Visma
Daniel Felipe Martinez (Col) van EF
Tom Pidcock (GBr) neoprof
Richie Porte (Aus) van Trek-Segafredo
Adam Yates (GBr) van Mitchelton-Scott

"Grote verrassing bij nieuwkomers is Daniel Felipe Martinez"

Ondanks het vertrek van Chris Froome herbergt Ineos liefst 4 van de 13 nog actieve groterondewinnaars: Egan Bernal, Geraint Thomas, Richard Carapaz en Tao Geoghegan Hart.

 

Voeg daar nog namen aan toe zoals Filippo Ganna (wereldkampioen tijdrijden), Rohan Dennis,  Michal Kwiatkowski en Pavel Sivakov en je hebt al een super-de-luxe sterrenteam.

 

Afgelopen winter haalde Ineos nog eens 5 kleppers binnen. "Op één dag tijd maakten ze de komst van Richie Porte, Laurens De Plus, Daniel Felipe Martinez en Tom Pidcock bekend", herinnert de Britse journalist Rob Hatch nog.

 

"Het was alsof de transfermarkt in het voetbal open was en Barcelona en Real Madrid hun slag sloegen. Het was echt straf dat dat allemaal op één dag gebeurde."

 

Zitten er voor Hatch verrassingen tussen? "De grote verrassing voor mij was Martinez, ik denk echt dat niemand dat zag aankomen. Die onderhandelingen hebben ze goed stil weten te houden. Van, bijvoorbeeld, Adam Yates wisten we al lang dat er een transfer in de pijplijn zat."

VIDEO: Martinez wint de 13e etappe in de Tour (2020)

"Budget Ineos is 5 keer groter dan dat van kleinste WT-teams"

Hoe kan Ineos al die prijsbeesten en superknechten jaar voor jaar blijven inlijven? 

 

"Voor een wielerteam heeft Ineos een extreem rijke sponsor. Het budget van de ploeg zou zo'n 40 à 50 miljoen euro bedragen. Dat is 5 keer groter dan het budget van de kleinste WorldTour-teams", weet Hatch.

 

"Als renner wil je het financieel goed hebben en je toekomst veiligstellen. Ook al betekent dat dat je je moet wegcijferen voor een kopman bij Ineos."

 

"Kwiatkowski, bijvoorbeeld, heeft veel van zijn eigen winstkansen opgeofferd. Financieel heeft hij het daardoor heel goed en tegelijkertijd wordt hij nog altijd als een van de beste renners ter wereld beschouwd."

Als renner wil je het financieel goed hebben en je toekomst veiligstellen. Ook al betekent dat dat je je moet wegcijferen voor een kopman bij Ineos.

Rob Hatch (Britse journalist)

Een belangrijke vraag is hoe je dat sterrenteam gaat managen. "Dat is vooral de taak van ploegbaas Dave Brailsford. Je moet moeilijke beslissingen nemen en iedereen tevreden houden. Niemand kan dat beter dan Brailsford."


"We zagen in de Tour van vorig jaar bijvoorbeeld dat ze oud-winnaars Froome en Thomas thuis lieten. Brailsford is natuurlijk niet zelf met dat voorstel afgekomen. Dat hebben de coaches en ploegleiders gedaan. Maar de finale beslissing ligt bij Brailsford."

 

"Toen de ploegbaas besliste om Thomas en Froome niet op te nemen in de Tour-selectie, heeft hij de kalmte kunnen bewaren door hun vizier te richten op de Giro en de Vuelta. De teruggekeerde Rod Ellingworth zal vanaf nu ook weer een belangrijke rol spelen in het hele beslissingsproces."

Dave Brailsford is de ploegbaas van Ineos-Grenadiers.

"Adam Yates wil nog altijd een grote ronde winnen"

Laten we de nieuwe aanwinsten van Ineos dan maar eens één voor één onder de loep nemen. Beginnen doen we met onze landgenoot Laurens De Plus (25).

 

Hatch: "Bij Jumbo-Visma liet De Plus zien dat hij bergop een van de beste knechten ter wereld is. Hij is nog jong, wie weet tot wat hij in staat is. Misschien kan hij in de toekomst nog iets heel groots bereiken, maar in zijn eerste jaar zal hij zich in de grote rondes vooral moeten wegcijferen."

 

"Daniel Felipe Martinez (24) zie ik hetzelfde pad bewandelen als De Plus. Hij is nog heel jong en heeft nog potentieel. Maar in eerste instantie zal hij zich vooral voor de kar moeten spannen van de kopmannen."

 

Wie al een pak ouder is, is Richie Porte (35). "Ze hebben hem vastgelegd nog voor hij 3e werd in de Tour. Hij zal volgens mij niet als kopman uitgespeeld worden, maar als knecht en hij zal vooral moeten werken voor Bernal, Thomas, Carapaz en Yates."

 

"Met Tom Pidcock (21) trekken ze een heel groot talent aan, dat weten jullie Belgen al zeker door het veldrijden. Ze gaan hem het cross-seizoen laten afwerken en in maart wordt hij prof. Pidcock is iemand zoals Wout van Aert, we weten niet goed wat voor renner hij zal zijn. Ik hoop dat hij dit jaar in de klassiekers een rol zal krijgen. Ze hebben niet echt een klassieke kern en nog nooit een kasseimonument gewonnen." 

 

De komst van Adam Yates (28) was al wat langer bekend. "Hij wil nog steeds een grote ronde winnen en had die verandering van omgeving heel hard nodig. Dit is een goede zet, maar het gaat veel druk met zich meebrengen. Ik zou heel verbaasd zijn als ze hem aantrekken en hem niet uitspelen als kopman in één van de grote rondes, maar we weten natuurlijk niet welke."

Adam Yates is een van de toptransfers van Ineos.

"Vertrek Chris Froome tekent einde van 1e tijdperk-Ineos"

Een heel pak nieuwe renners dus bij Ineos, maar de man met het grootste palmares heeft wel andere oorden opgezocht: Chris Froome draagt nu het shirt van Israel Start-Up Nation. 

 

"Hij heeft al 2 jaar op een rij de Tour niet gereden en was lang out door zijn val, ze zijn het dus gewend om zonder hem te rijden. Maar het is wel Froome, hij heeft 7 grote rondes gewonnen met Sky/Ineos."

 

"Uiteraard blijft zijn vertrek dan een groot verhaal en een grote verandering. Misschien tekent dit wel het einde van het eerste tijdperk-Ineos. Met al die nieuwe namen kun je zeggen dat dit Team Ineos 2.0 wordt."

 

Een nieuw tijdperk betekent ook een nieuwe manier van koersen? "De voorbije jaren heeft de ploeg vaak het etiket van saai opgeplakt gekregen. In 2021 zal Ineos zeker agressiever koersen."

 

"Dave Brailsford heeft het in de Giro een paar keer gehad over op een andere manier rijden. Wees er maar zeker van dat we de Ineos-renners geregeld in vluchtersgroepen zullen zien strijden voor ritzeges."

Dit jaar gaan we, met al die nieuwe namen, Ineos 2.0 zien.

Rob Hatch - Britse journalist
Vertrekkers bij Ineos
Chris Froome (GBr) naar Israel Start-Up Nation
Christian Knees (Dui) stopt
Christopher Lawless (GBr) naar Total Direct Energie
Ian Stannard (GBr) stopt