WADA: "Sporters hoeven na coronavaccin geen dopingschorsing te vrezen"

  Atleten die zich in de toekomst laten inenten tegen het coronavirus moeten niet bang zijn voor een dopingschorsing. Het wereldantidopingbureau WADA houdt scherp in de gaten welke ingrediënten er in de vaccins zitten. "Ondanks de nieuwigheid van de vaccins is er geen reden om aan te nemen dat ze in strijd zullen zijn met onze regels."

  WADA  werkt nauw samen met diverse farmaceutische bedrijven, waaronder Pfizer, en heeft ook korte lijnen met de internationale federatie van farmaceuten. Zo wil het wereldantidopingagentschap op de hoogte blijven van de samenstelling van de verschillende vaccins.

   

  "We zijn met hen in gesprek om de exacte samenstelling te achterhalen van de vaccins die nu beschikbaar worden gesteld", klinkt het. De reden is duidelijk. Stel dat er in een vaccin een middel gevonden wordt dat op de lijst met verboden producten staat, zou een atleet die zich laat vaccineren positief kunnen testen.

   

  "Ondanks de nieuwigheid van de vaccins is er geen reden om aan te nemen dat ze in strijd zullen zijn met onze regels. In het hoogst onwaarschijnlijke geval dat een vaccin voor een mogelijke overtreding van de antidopingregels zorgt, dan spelen we daarop in. De gezondheid van de sporters is onze belangrijkste zorg."

   

  WADA belooft alle dopingcontroleurs direct op de hoogte te stellen als in een vaccin een verboden middel wordt gevonden. "Sporters kunnen erop vertrouwen dat WADA alle informatie blijft monitoren en direct de hele antidopingwereld van advies zal voorzien in het geval een ingrediënt van een vaccin voor problemen kan gaan zorgen."