Vader Van der Poel is streng: "In het zand vond ik Mathieu nog slecht"

  Mathieu van der Poel in actie op het Sint-Annastrand van Antwerpen..

  Wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft meteen raak geschoten in zijn eerste cross van het seizoen, maar perfect was het nog niet. Dat is het oordeel van connaisseur en vader Adrie van der Poel.

  Mathieu van der Poel won gisteren de Scheldecross in Antwerpen. Nog niet met een ruime bonus. De wereldkampioen finishte enkele tellen voor Europees kampioen Eli Iserbyt.


  "Hij had de cross onder controle", reageert vader en voormalig wereldkampioen Adrie van der Poel. "Op de harde ondergrond vond ik hem technisch al goed rijden, in het zand niet. Dat was ronduit slecht en dat zal hij zelf wel beamen. Op de andere stukken zag je dat Iserbyt à bloc zat in het wiel van Mathieu."

  "Weldra zal het er heel anders uitzien", denkt Adrie van der Poel. "Veldrijden moet je doen. Dat kan je moeilijk nabootsen."


  "Kijk naar Tom Pidcock. Na twee weken cross zet hij zijn beste prestatie neer. En dat ga je ook bij Wout (van Aert, red) en bij Mathieu zien."


  Het grote duel zal er dan ook snel weer aankomen, vermoedt vader Van der Poel. Volgend weekend al in Namen?


  "Daar komen de sterksten boven", weet hij. "Op de citadel krijgen ze een selectief en erg mooi parcours voorgeschoteld. Kijk maar naar de erelijst, die staat vol met steengoeie renners."

  Veldrijden moet je doen. Dat kan je moeilijk nabootsen.

  Adrie van der Poel

  Broer David: "Hij pakt het er niet zomaar bij"

  "Mathieu rijdt al redelijk goed", stelt zijn oudere broer David van der Poel. "Mountainbiken en wegwielrennen genieten de voorkeur, maar het is ook niet zo dat hij het veldrijden als een tussendoortje ziet. Mathieu pakt veldrijden er niet zomaar bij."


  "Hij crost nog altijd in de wereldkampioenentrui. Het WK wordt ook dit jaar zijn grote doel."


  Voor David zelf is het elke cross knokken. In Antwerpen finishte hij gisteren als 26e, op 4 minuten van zijn broer. "Het moet beter", vindt hij zelf, "maar ik heb lang met mijn rug gesukkeld."

   

  "Nu probeer ik het uur zo goed mogelijk af te ronden om beter te worden. Niet makkelijk als je in het pak moet starten. Zeker op een compact parcours betekent dat 2 rondes lang wriemelen."

  Scheldecross antwerpen