Polsstoklegende Isinbajeva moet opstappen bij Russisch antidopingagentschap

  Isinbajeva kroonde zich twee keer tot olympisch kampioen in het polsstokspringen.

  Het Russische antidopingagentschap (Rusada) heeft geen plaats meer voor Jelena Isinbajeva. De voormalige polsstokspringster moet opstappen, omdat Rusland enkel zo kan voldoen aan de nieuwe code van het Wereldantidopingagentschap (WADA).

  De nieuwe code van het WADA, die geldt vanaf 1 januari 2021, bepaalt dat er geen leden van olympische comités of sportfederaties mogen zetelen in nationale antidopingagentschappen. Op die manier hoopt men belangenconflicten te kunnen vermijden.

   

  Door haar lidmaatschap bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC), moet de gewezen koningin van het polsstokspringen nu vertrekken bij de zogeheten Raad van Toezicht van Rusada. 

   

  De nieuwe Raad van Toezicht telt zeven leden. Ook Sergueï Ilioukov zal erin zetelen. De voormalige arts van de Finse olympische ploeg is een befaamd antidopingexpert. Zijn kandidatuur werd aangeraden door het WADA.

  Dopingschandaal sleept aan

  De Raad van Toezicht is het orgaan dat in augustus adviseerde de voormalig topman van Rusada, Iouri Ganous, te ontslaan. Die werd in eigen land bedolven onder kritiek, omdat hij scherp was voor de manier waarop de Russische overheid sportieve fraude aanpakt. 

   

  Officieel werd Ganous ontslagen voor financieel gesjoemel, wat hij zelf ontkende. Het WADA reageerde toen ontstemd op het ontslag. De duidelijke standpunten van Ganous leverden hem internationaal immers wel veel krediet op. 

   

  Rusland is al jaren verwikkeld in een groot dopingschandaal. In november behandelde het Internationaal Sporttribunaal TAS het beroep van Rusada tegen de vier jaar schorsing in internationale competities die het land kreeg van het WADA. 

   

  De uitspraak van het TAS zou in principe nog voor het einde van het jaar volgen.