Het team van Jacques Borlée stapt over naar de Vlaamse Atletiekliga

  De familie Borlée stopt de samenwerking met de Franstalige Atletiekliga.

  De equipe van atletiekcoach Jacques Borlée slaat een nieuwe richting in: atleten Kevin, Jonathan en Dylan Borlée, Hanne Claes en Camille Laus gaan in zee met de Vlaamse Atletiekliga (VAL). Tussen het team en de Waalse tegenhanger zat er al een tijdje een haar in de boter.

  De overstap van het team rond Jacques Borlée van de Franstalige Atletiekfederatie (LBFA) naar de Vlaamse Atletiekliga (VAL) is geen complete verrassing.

   

  Tussen Borlée en de bestuurders van de Franstalige liga zijn er al enkele jaren strubbelingen. 

   

  De plooien werden meermaals gladgestreken, maar Borlée en co gaan nu volledig in zee met de Vlaamse liga.

   

  Met de overstap moet de route naar Tokio minder hobbelig zijn. Team Borlée trekt met de Belgian Tornados - de aflossingsploeg op de 4x400 meter - met de nodige ambities naar Japan.

  Ook Belgian Cheetahs Laus en Claes trainen onder de vleugels van Jacques Borlée.

  Weyts: "Inspanningen bundelen op atleten die mikken op top 8 op wereldniveau"

  "Ik ben blij dat we het eindelijk kunnen uitspreken, want ik denk dat het al wel lang gonsde van de geruchten", zegt Minister van Sport Ben Weyts. "Ik kijk al uit naar de kippenvelmomenten en de momenten van collectieve vreugde die de atleten uit "Team Borlée" ze ons zullen bezorgen."

   

  "Wat betekent dit nu? De overstap naar Sport Vlaanderen kan misschien wat vreemd klinken. Ik denk dat dat vooral onze honger en ambitie beschrijft. Dat we elkaar daarin kunnen vinden. We hadden in de aanloop naar de Spelen van 2020 al een enorme medaillehonger vanuit Vlaanderen gemanifesteerd."

   

  "De tijd dat we blij waren met een bronzen medaille kleiduifschieten ligt gelukkig achter ons. Onze ambitie is om 8 medailles te kunnen pakken op de Spelen in Tokio. Die Spelen zijn nu uitgesteld. Maar je weet wat ze zeggen in Nederland: "Honger is de beste saus." En nu hebben we nog veel meer honger en appetijt gekregen."

   

  "Deze samenwerking moet daar ook aan beantwoorden. Ik denk dat we elkaar vinden op vlak van ambities en professionalisme. Daar kunnen we elkaars partners zijn."

   

  "Met ons Vlaams topsportbeleid maken we heel duidelijke keuzes. We bundelen onze inspanningen en middelen op die atleten die de ambitie hebben voor de top 8 op wereldniveau. Dat is heel uitgesproken, dat zijn de keuzes die we maken. Geen poedersuikerbeleid waar we iedereen wel wat geven."

  De tijd dat we blij waren met een bronzen medaille kleiduifschieten ligt gelukkig achter ons. Onze ambitie is om 8 medailles te kunnen pakken op de Spelen in Tokio. 

  Minister van Sport Ben Weyts

  "Met deze samenwerking zeggen we open en bloot dat het moet leiden tot medailles. Op de 4x400m bij de mannen willen we een medaille. Voor de dames 4x400m willen we top 8, net als de mixed relay."


  "Wat hebben wij als Vlaams topsportbeleid dan te bieden aan de atleten? 3 kernwoorden: talent, omkadering en programma. Maar ook infrastructuur. Het succes van Nina Derwael heeft ook te maken met het topsportinfrastructuur in Gent."

   

  "In deze regeringsperiode gaan we ook nog eens 10 miljoen euro vrijmaken voor infrastructuur voor de topsport", aldus Weyts.

  Jonathan Borlée: "Blijven presteren op topniveau"

  "We zijn heel blij om hier samen met minister Weyts en de VAL te zijn", zegt Jonathan Borlée. "Het is een belangrijke dag voor ons."

   

  Borlée verklaart de redenen om over te stappen naar de Vlaamse Atletiekliga. "Sinds 2008 zijn we fier om de Belgische kleuren te mogen dragen. Iedereen weet intussen al dat Kevin en ik willen doorgaan tot 2022 en daarbij hebben we onze omkadering en manier van trainen nog eens in vraag gesteld."

   

  "Elk detail telt en het is belangrijk voor ons om in een gezond, positief en constructief milieu te kunnen werken. We hebben altijd op het hoogste niveau meegestreden en we denken dat ons aansluiten bij de VAL dat nog kan versterken, zeker voor de Spelen van volgend jaar."

   

  "We willen zeker ook de Waalse federatie bedanken voor de afgelopen jaren. Maar dankzij de steun van Sport Vlaanderen geloven we dat we kunnen blijven presteren op topsportniveau."