Christophe Deborsu is Charleroi- én Standard-fan: "Charleroi is veel sympathieker"

  Naar aanleiding van elke speeldag in de Jupiler Pro League zoekt Sporza een supporter met een bekend gezicht op van een van de JPL-ploegen. Deze week hadden we een babbel met Christophe Deborsu, fan van Charleroi (of was het Standard?).

  "Je hebt rechtstreeks toegang tot trainer en spelers bij Charleroi"

  Charleroi begon het seizoen uitstekend en draaide vlotjes mee bovenin het klassement. Na een mindere periode zakte het wat weg, al telt het met 24 punten op een zevende plek maar één puntje minder dan Antwerp, dat met een vierde plek in Play Off-I-positie staat.

   

  "Ik ben fan van Charleroi sinds 2000", zegt Christophe Deborsu, televisiejournalist in de Wetstraat. "Ervoor was ik altijd fan van Standard (nu nog). Waarom ben ik supporter geworden van Charleroi? Ik ervoer de club als veel sympathieker en toeganklijker. Het klikte onmiddellijk."

   

  Deborsu beschrijft Charleroi als een "zeer uitzonderlijke club." Ten eerste omdat die familiale sfeer er is. Je hebt rechtstreeks toegang tot de trainer en spelers. Toen ik een wedstrijd met mijn zoon bezocht, was het geen enkel probleem om een foto te nemen. Bij Standard is dat onbegonnen werk."

   

  "Maar ook de mensen zijn er zeer gemoedelijk op de tribunes. Het zijn mensen die uit de streek Charleroi komen. Nu zijn er al meer supporters dan vroeger, maar anno 2000 waren er dat nog heel weinig. En dat schept een sfeer."

   

  "Aan het begin van de wedstrijd zingen we allemaal: "Pays de Charleroi, c'est toi que je préfère" (Deborsu zingt). Het is het volkslied van Charleroi zelf. Bij Standard spelen ze niet het volkslied van Luik."

  "Altijd vriendelijke supporters, er is ook nooit geweld"

  "Ik herinner me een derby tussen Standard en Charleroi. Charleroi moest toen winnen om in eerste klasse te blijven. De sfeer was zeer bizar en geladen."

   

  "Je had iets van "we zullen verliezen, want dat doen we toch altijd", maar ergens dacht je ook nog dat het goed kwam. En we verloren, maar het kwam ook goed, want we kwamen uiteindelijk weer terug in eerste klasse het jaar nadien."

   

  "Toen was het een supergroot feest. Dat is echt superleuk. Er heerst een heel gezonde vreugde, de mensen zijn daar zo vriendelijk. Er is ook nooit geweld."

   

  Maar Deborsu ziet ook een kanttekening . "De rivaliteit tussen Charleroi en Standard is heel groot. Ik herinner me een wedstrijd waar de supporters van Charleroi "anti-Standard" aan het zingen waren. Dat vond ik dan weer minder."

  Mogi Bayat ken ik niet, maar Mehdi is een "top supersympathieke" gast. Hij kan heel goed omgaan met de supporters.

  Christophe Deborsu

  "Keuze tussen Charleroi of Standard is soms zelfs wat "schizofreen""

  Ondanks zijn liefde voor Charleroi kan Deborsu niet kiezen tussen wit-zwart of de Rouches. "Als Charleroi dreigde te degraderen, koos ik voor Charleroi. Als Standard Europese ambities heeft, kies ik voor de club met ambities."

   

  "Elke wedstrijd kan dat veranderen bij mij, dat is zelfs wat "schizofreen". Dit jaar staan ze ongeveer op dezelfde plek. Maar Charleroi is bezig aan een mindere periode, dus in die zin kan ik mijn steun meer aan hen verlenen."

   

  "Maar het kan zijn dat als Standard nog ambities heeft om kampioen te worden, dat ik daar weer voor ga. We zullen wel zien wat er nog allemaal gebeurt."

   

  "De vorige coach bij Charleroi, Mazzu, kende ik persoonlijk", zegt Deborsu. "De huidige coach, Belhocine, niet. De familie Bayat ken ik ook. Heel sympathieke mensen. Echt supersympathiek."

   

  "Mogi zelf ken ik niet, maar Mehdi is een "top supersympathieke" gast. Hij kan heel goed omgaan met de supporters", aldus Christophe Deborsu.

  Christophe Deborsu.