Ook Nederland kijkt uit naar de BeNe Liga: "Clubs als Oostende zijn uitdagend"

Vorige week raakte er een akkoord rond over de BeNe Liga.

We weten intussen hoe er in België gekeken wordt naar de BeNe Liga basketbal, maar wat denken ze eigenlijk in Nederland? Sporza legde zijn oor te luister bij Bob van Oosterhout, eigenaar van de Nederlandse topclub Heroes Den Bosch. "Dit zal voor meer spanning zorgen", denkt hij.

"BeNe Liga kan de sport naar een hoger niveau tillen"

Vanaf het seizoen 2021-2022 zal de BeNe Liga een feit zijn. "Zodra het op tafel lag, wilden we er volle bak voor gaan", zegt Bob van Oosterhout. Hij is de eigenaar van Heroes Den Bosch, met 16 landstitels de succesvolste club in Nederland. 

 

"Ik ben vanaf de allereerste seconde een grote voorstander geweest. Ik heb de samenwerking met mijn Belgische collega's altijd heel prettig gevonden, er zijn echt vriendschappen en sterke zakelijke banden ontstaan. In de toekomst gaan we daar alleen maar van profiteren."

 

"In mijn ogen heeft de BeNe Liga commerciële, sportieve en organisatorische voordelen. Basketbal is in Nederland een nog kleinere sport dan het in België is. We moeten samenwerken om de sport naar een hoger niveau te tillen en de BeNe Liga kan daarbij helpen."

 

"Ik kijk er heel erg naar uit. In Nederland weet je al jaren vaak vooraf hoe de wedstrijden en de competitie zullen uitdraaien, nog meer dan in België. Dat is niet goed voor topsport. Je hebt nood aan spanning en ik denk dat je dat nu meer zal krijgen."

Basketbal is in Nederland een nog kleinere sport dan het in België is.

Bob van Oosterhout - Eigenaar Heroes Den Bosch

Er zijn op dit moment 12 clubs in Nederland, die ook alle 12 vóór de nieuwe competitie gestemd hebben, maar wel maar 10 plaatsen in de BeNe Liga. Hoe zit dat? 


"Veel clubs hebben het moeilijk, de kans is er altijd dat clubs sowieso moeten afhaken. Maar in principe dacht ik dat ze in het eerste jaar wel nog alle 12 mee mogen doen."

"We kijken enorm uit naar clashes met Oostende en Antwerp Giants"

Het Nederlandse basketbal staat lager aangeschreven dan het Belgische basketbal. Kan dat een probleem vormen?


"Voor mij niet", zegt Van Oosterhout. "Er zijn clubs in Nederland die daar anders over denken, maar ik ben competitief. Het verschil is groot, maar niet meer zo groot als vroeger."

 

"Ik vind het trouwens hartstikke boeiend en uitdagend om naar clubs als Oostende en Antwerp Giants te kijken. Je kunt daar alleen maar beter van worden. We kijken enorm uit naar die clashes met hen." 

 

"Er is vooraf een interessant onderzoek gedaan. Daarin staat dat in de rangschikking van de BeNe Liga op plaats 1 en 2 Belgische clubs zouden staan, maar op plaatsen 3, 4 en 5 Nederlandse clubs."

Het verschil tussen België en Nederland is groot, maar niet meer zo groot als vroeger.

Bob van Oosterhout - Eigenaar Heroes Den Bosch

Jean-Marc Jaumin, het Belgische kantje bij Heroes Den Bosch

Wat voor club is Heroes Den Bosch eigenlijk? "We zijn te vergelijken met Oostende, want wij hebben ook de meeste landstitels", geeft eigenaar en manager Bob van Oosterhout nog mee. "Al dateert de laatste titel wel van 5 jaar geleden." 


En er is ook een Belgisch kantje bij de Nederlandse club, want voormalig Belgisch basketballer Jean-Marc Jaumin is er coach. "Hij doet het fantastisch bij ons. Hij voelt zich hier als een vis in het water en werkt goed met de spelers samen." 

Het interview met de eigenaar van Heroes Den Bosch: