Toproeiers nu ook topfietsers? "Het zijn de meest complete atleten"

  Jason Osborne werd gisteren wereldkampioen op Zwift, nadat hij in 2018 al wereldkampioen was in de skiff.

  De Duitse toproeier Jason Osborne kroonde zich gisteren op Zwift tot de eerste wereldkampioen esports. Professor en roeicoach Jan Boone legt uit waarom roeiers het zo goed doen op de fiets: "Ze kunnen door die spreekwoordelijke muur gaan."

  Het eerste WK esports op Zwift is een prooi geworden voor de Duitse roeier Jason Osborne. De voormalige wereldkampioen op de skiff liet met een stevige versnelling op de virtuele slotklim de rest van het pak - met enkele profwielrenners in - achter zich.

   

  Sporza klopte aan bij professor Jan Boone, bondscoach van de Belgische dubbelboot met Tim Brys en Niels Van Zandweghe, voor een woordje uitleg bij de knappe prestatie van roeier Osborne.

  Jason Osborne: toproeier met "KOM" op de Muur

  "Het is zeker geen onbekend figuur", steekt Boone van wal. "Hij is lichtgewichtroeier in de dubbelboot, in de categorie waar ook onze landgenoten Van Zandweghe en Brys ook in zitten. Op het EK eindigde de boot van Osborne een halve seconde voor de Belgen."

   

  "Maar ook in het fietsen heeft Osborne wel wat bekendheid. Fervente Stravagebruikers zullen weten dat hij onder andere de "king of the mountain" is op de Muur van Geraardsbergen. Het komt dus niet bepaald uit de lucht vallen dat hij op de fiets zo presteert."

   

  Aan het eerste WK esports deden met onder andere Campenaerts, De Gendt, Iserbyt, Boasson Hagen, Uran en Pidcock nochtans heel wat wielertoppers mee. "En dat maakt de prestatie van Osborne toch ietwat verrassend."

   

  "Maar we hebben allemaal Tim Brys, net als Osborne een roeier van wereldniveau, bezig gezien in de Container Cup. Daar zagen we hoe roeiers het profiel hebben om ook goed te presteren op de fiets", vertelt Boone.

  De Belgische roeitopper Tim Brys bewees in de "Container Cup" al eerder zijn fietstalent.

  Veel karakter en heel hoge VO2max

  Hoe komt het dat roeiers zo uitmuntend voor de dag komen op een tweewieler? "Veel roeiers trainen soms op de fiets. Bovendien kunnen ze echt door die spreekwoordelijke muur gaan: ze kunnen heel erg diep in de verzuring gaan", legt Boone uit.


  "Ze hebben ook een heel hoge aerobe uithouding, of de bekende VO2max. Dat stelt hen in staat om langere inspanningen te doen. In het roeien wordt ook het hele lichaam getraind. Het zijn mogelijk de meest complete atleten die er zijn." 


  Na zijn regenboogtrui op de rollen volgt er de logische vraag: zou Osborne ook op de weg kunnen excelleren? "Fietsen op de rollen is toch nog iets anders dan buiten te gaan fietsen. Zonder de nodige ervaring en stuurvaardigheden zal Osborne op de weg minder tot zijn recht komen."


  "Binnen het Zwift-programma is ervaring bovendien ook erg belangrijk. Het draften achter andere renners bijvoorbeeld. Je moet veel minder wattages trappen als je in het wiel van iemand anders kan rijden. Dat is een vaardigheid die geoefend moet worden, iets wat Osborne onder de knie heeft."

  Het virtuele fietsprogramma Zwift wordt alsmaar populairder.