Ga naar de inhoud

Dopingarts Mark Schmidt, spilfiguur in Operatie Aderlass, riskeert tot 5,5 jaar cel

De Duitse dopingarts Mark Schmidt kan tot 5,5 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn betrokkenheid in Operatie Aderlass. Dat heeft de rechter woensdag bevestigd in de marge van het proces van de dopingarts en vier van zijn handlangers.

De Duitse sportarts Mark Schmidt is de spilfiguur in de bloeddopingzaak Operatie Aderlass. De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK skiën in Innsbruck begin 2019 en een inval in de praktijk van Schmidt. 

 

Schmidt bekende eind september dat hij sporters sinds 2012 van doping heeft voorzien, onder wie de wielrenners Alessandro Petacchi en Georg Preidler.  De arts wordt in totaal van zo'n 150 gevallen verdacht van het verstrekken van verboden middelen. 

 

Daarvoor riskeert hij nu tot 5,5 jaar cel. Dat heeft de rechter van het proces bevestigd. 

 

Het proces voor de rechtbank van München loopt onder meer door het coronavirus heel wat vertraging op. Aanvankelijk werd er eind december uitspraak verwacht, maar dat bleek onhaalbaar. Komend jaar in juni zou het proces afgelopen moeten zijn.