Koningskoppel Kane en Son kent zijn gelijke niet in Engeland én Europa

  Son en Kane zijn de vedetten van het Tottenham Hotspur Stadium.

  Wat hebben Harry Kane en Heung-min Son gegeten dit seizoen? Beide spelers zijn natuurlijk gezegend met toptalent, maar voor de statistieken die ze dit seizoen voorleggen, bestaat maar een woord: fenomenaal. Wellicht laat José Mourinho zijn gouden spitsenduo op de bank tegen Antwerp.

  Tottenham is na 11 speeldagen de trotse leider in de Premier League. Het heeft evenveel punten als Liverpool, maar staat hoger op basis van een beter doelpuntensaldo. Daarmee is een belangrijke nuance gemaakt. 

   

  Liverpool en Chelsea hebben al meer doelpunten gemaakt, maar het Tottenham van José Mourinho blinkt - niet echt verrassend - uit in uitstekend verdedigen. Tottenham slikte nog maar 9 goals. Niemand doet beter. De verdediging verdient dus zeker een dikke pluim, maar het is toch het duo voorin dat echt in de spotlights loopt omdat ze individueel uitblinken op terreinen die we niet gewoon zijn.

   

  Van de 23 goals die Tottenham al maakte in de Premier League maakte het duo Harry Kane - Heung-min Son er 18. De enige andere spelers die in de competitie konden scoren, waren Bale, Aurier, Lo Celso, Moura en Ndombele.

   

  Het koningskoppel verovert niet enkel Engeland, maar laat ook concurrenten op het vaste land achter zich. Kane en Son staan op plaatsen een en twee van spelers die het meeste betrokken zijn bij doelpunten in de Premier League en op plaatsen een en vier in de vijf grote competities van Europa. 

   

  Kane doet beter dan Lewandowski en Mbappé. Son heeft meer impact dan Müller of Haaland (zie tabel 2).

   

  Speler

  Club

  Goals

  Assists

  Totaal

  1

  Harry Kane

  Tottenham Hotspur

  8

  10

  18

  2

  Heung-Min Son

  Tottenham Hotspur

  10

  3

  13

  3

  Mo Salah

  Liverpool

  9

  2

  11

  4

  Jamie Vardy

  Leicester City

  9

  2

  11

  5

  Bruno Fernandes

  Manchester United

  7

  4

  11

  Speler

  Club

  Goals + Assists

   

  Harry Kane

  Tottenham Hotspur

  18

   

  Robert Lewandowski

  Bayern München

  16

   

  Kylian Mbappé

  Paris Saint-Germain

  14

   

  Heung-Min Son

  Tottenham Hotspur

  13

   

  Thomas Müller

  Bayern München

  12

   

  Erling Haaland

  Borussia Dortmund

  12

   

  De evolutie van Harry Kane

  Had je twee jaar geleden aan 100 mensen gevraagd wat voor speler Harry Kane is, dan had 90 procent gezegd "een spits". Onder José Mourinho is de Engelse international het scoren zeker niet verleerd, maar hij is wel geëvolueerd.

   

  Eén statistiek zegt heel veel. Kane heeft op dit moment meer assists dan goals (10 assists en 8 goals). Door het vertrek van Eriksen en door minder gebruik te maken van Alli heeft Mourinho hem een andere taak gegeven en ruimte gemaakt voor Kane om meer aan de bal te komen.

   

  Kane zelf heeft de kwaliteit om de juiste pass op het juiste moment te geven. Dat bewijst hij met een andere statistiek. Hij is de eerste die voor 10 assists in de Premier League, maar 11 matchen nodig had. Ronduit fenomenaal als je weet dat enkel Mesut Özil het hem ooit voordeed en het record van Kevin De Bruyne om aan 10 assists te komen tot nu 17 matchen is.

   

  Van Mourinho is geweten dat hij de eigenzinnige Samuel Eto'o bij Inter zo ver kreeg om op de flank te spelen. Van Kane krijgt hij het voor elkaar om hem te doen meeverdedigen als het moet. En ook daar toont Kane een meerwaarde. 

   

  Van alle aanvallers in de Premier League scoort hij de beste cijfers als het over verdedigen met het hoofd gaat. Binnen zijn eigen team zijn zelfs enkel verdedigers Eric Dier en Toby Alderweireld nog beter.

  De efficiëntie van Son

  Waar Harry Kane na 11 matchen al aan 10 assists zit, zit zijn maatje Heung-min Son na 11 matchen al aan 10 goals. Hij is de eerste speler van Tottenham die daar in slaagt sinds icoon Gary Lineker in het seizoen 1991-1992. 

   

  Son profiteert optimaal van het samenspel met Kane. Geen enkel duo in de Premier League komt voorlopig in de buurt van het koningskoppel van Tottenham (zie tabel), maar dat heeft Son ook aan zichzelf te danken.

   

  Want het grootste verschil met de vorige seizoenen bij Son is zijn efficiëntie. De Zuid-Koreaan scoort dit seizoen in de competitie bijna de helft van zijn schoten (47,6%). Dat seizoensgemiddelde ligt bijna drie keer zo hoog als zijn persoonlijk record uit 2016/17 (17,5%).

   

  Dat die efficiëntie ook prachtige goals oplevert, dat ziet u in onderstaande video.

   

  Speler

  Club

  Goals/schoten

  1

  Heung-Min Son

  Tottenham Hotspur

  47,6%

  2

  James Ward-Prowse

  Southampton

  40,0%

  3

  Jamie Vardy

  Leicester City

  39,1%

  4

  Callum Wilson

  Newcastle United

  38,9%

  5

  Danny Ings

  Southampton

  33,3%

   

  Speler

  Club

  Goals + Assists

  1

  Kane & Son

  Tottenham Hotspur

  31

  2

  Fernandes & Rashford

  Manchester United

  18

  3

  Grealish & Watkins

  Aston Villa

  17

  4

  Calvert-Lewin & Rodriguez

  Everton

  17

  5

  Salah & Jota

  Liverpool

  16