Sportbroers Sander en Joris Gillé: "Wie weet samen naar Spelen in Tokio"

  De broers Gillé: Sander (links) en Joris (rechts).

  Joris Gillé (handbal) en Sander Gillé (tennis, dubbelspel) hebben sportief bloed door hun aderen stromen. Sander heeft de ervaring en mikt op de Spelen, Joris is nog jonger, ambitieus en mikt op een eventuele carrière in het buitenland. Sporza zocht het duo op voor een interessante babbel.

  Sander Gillé: "Laatste jaren pas beseft dat ik met tennis mijn brood kan verdienen"

  Sportende broers zoeken wel vaker dezelfde sport op, denk maar aan de broers Hazard of Lukaku, of de tenniszussen Williams. Maar bij de broers Gillé werden het twee verschillende sporttakken. Joris (24) is handballer in de BENE-League, broer Sander (29) is actief op het professionele dubbelcircuit in het tennis.

   

  Sporza zocht het tweetal op in dit verschrikkelijk vreemde coronajaar. "Dit seizoen heb ik nog maar één wedstrijd kunnen spelen", vertelt handballer Joris Gillé. "En die verloren we ook nog eens. Het was een slecht seizoen om het zo te zeggen."

   

  Bij Sander was het een ander verhaal. Hij kon 17 toernooien spelen. "Dat is meer dan ik had verwacht. De helft van het jaar is gespeeld in rare omstandigheden, maar ik heb wel een half seizoen in de achterzak

  kunnen steken. Dus dat is beter dan iedereen had gehoopt."

   

  Laten we even heel wat jaren teruggaan. Wanneer wisten de twee broers waar hun toekomst lag? Sander: "Dat is een heel moeilijke vraag. Ik heb er nooit bij stilgestaan in het verleden. Ik wou kijken waar ik kon komen met het tennis en ging College tennis spelen in Amerika."

   

  "Ik kwam samen met een diploma terug op mijn 21e denkende: "Wat nu? Ik heb nog nooit internationale ervaring opgedaan." Dus dan ben ik gaan kijken hoe het zat, misschien kon ik wel mee. Toen begon het goed te gaan en de laatste twee à drie jaar besef ik pas dat ik hiermee mijn brood kan verdienen en goed genoeg ben om prof te zijn, samen met Joran (Vliegen) in het dubbelspel."

  Sander Gillé omhelst zijn dubbelpartner Joran Vliegen.

  Joris Gillé: "Denk dat Sander kwaliteiten heeft om goede handballer te zijn"

  Joris koos voor het handbal, maar ook Sander had die microbe wel te pakken. De broers wonen dan ook op een paar kilometer van handbal-hoofdstad Hasselt. "Als ik nu naar Joris zijn wedstrijden ga kijken, heb ik ongelooflijk veel zin om zelf te spelen", geeft Sander toe.

   

  "Maar toen ik jong was, was handbal niet zo populair. Toch niet in mijn directe omgeving. Maar het lijkt mij wel een sport die mij zou passen, maar helaas ben ik er nooit mee in contact gekomen. Dat vind ik wel jammer."

   

  Bij Joris was dat contact er wel. "Inderdaad. Maar ik heb vroeger ook altijd getennist en gevoetbald. Naarmate ik langer voetbalde, werd snel duidelijk dat mijn voeten niet zo goed meewerkten. Dan kwam ik terecht bij handbal. Een spelletje met de hand, dat lukte wel. Ik koos er dan voor om daarin voort te gaan, niet als "het broertje van" in het tennis."

   

  "Ik denk wel dat Sander de kwaliteiten heeft om een goede handballer te zijn", is Joris vriendelijk voor zijn broer. "De tennisbewegingen komen ook overeen met de handbalbewegingen. Maar Sander maakt zijn handen niet graag vuil en wij spelen allemaal met een soort lijm op de handen. Maar de sport zelf zou hem zeker wel liggen."

  Ik kijk naar Joris zijn enthousiasme en zijn wil om steeds beter te worden. Die spirit en mentaliteit waarmee je een sport moet beoefenen.

  Sander Gillé

  Geven de twee elkaar soms raad? "Weinig", zegt Joris. "Maar het gebeurt wel. Sander loopt 5 jaar voor en heeft al wat meegemaakt. Ik kijk enorm op naar hoe hij met nederlagen en overwinningen omgaat."

   

  Sander: "Ik kijk naar zijn enthousiasme en zijn wil om steeds beter te worden. Het is altijd leuk om dat jonge enthousiasme te zien. Die spirit en mentaliteit waarmee je een sport moet beoefenen." 

  "Wie weet samen op de Olympische Spelen"

  Sander Gillé en Joran Vliegen, die twee namen zeg je intussen in één adem. De dubbelpartners hebben 4 ATP-titels op hun palmares staan. Ziet Sander zichzelf ooit nog met een andere partner? "Op dit moment niet", klinkt het.

   

  "Als je rondom ons kijkt, zie je veel teams continu wisselen van partner. Ons voordeel is dat we alletwee Belg zijn, dezelfde taal spreken, dezelfde faciliteiten kunnen gebruiken om te trainen. Ik denk niet dat de situatie beter kan. Ik weet dat Joran daar hetzelfde over denkt. De chemie die wij hebben, kan ons net dat tikkeltje meer geven ten opzichte van andere teams."

   

  Joris is intussen vaste waarde bij handbalclub Tongeren. Waar liggen zijn ambities? "De ambitie is nog groot. Ik wil nog kijken wat er mogelijk is in België, maar ook het buitenland. Dat is de droom. Je ziet het ook gebeuren bij mijn broer."

   

  Wat wensen de twee sportbroers elkaar toe in hun verdere carrière? Joris: "Nog heel veel. Zeker de grandslams waar ze nu op spelen. En de Olympische Spelen van Tokio lagen al op het menu. Ik hoop dat ze daar naartoe kunnen en zich kunnen tonen. Wie weet kan ik als kinesist of fysiotherapeut ook nog daar geraken. Dan staan we bij wijze van spreken allebei op de Olympische Spelen."

   

  Sander: "Ik wens Joris heel veel succes toe en heel veel groeimarge. Maar ik hoop vooral dat hij zijn passie voor zijn sport kan behouden zoals hij die nu heeft. En dan ben ik er zeker van dat zijn doelen en zijn dromen wel waarheid kunnen worden."