Philippe Gilbert over zijn toekomst: "Bondscoach? Ik zou geen neen zeggen"

  Philippe Gilbert heeft nog een contract tot en met 2022 bij Lotto-Soudal.

  Philippe Gilbert heeft geen al te best wielerjaar achter de rug en dus wil hij zich in 2021 des te meer bewijzen. De 38-jarige renner van Lotto-Soudal heeft nog een contract voor twee jaar. Wat zijn de plannen na zijn profbestaan? "Ik stop op mijn 40e. Dat is nog jong. Ik blijf niet thuis om huisvader te spelen", vertelt hij in "Thuismatch".

  In zijn gesprek met Ruben Van Gucht krijgt Gilbert een foto van zijn eerste profjaar (2003) onder zijn neus geduwd. 

   

  "Nu zijn er renners als Remco Evenepoel die snel de overstap maken, maar toen zeiden ze over mij ook dat het nog te vroeg was en dat ik niet klaar was. Maar ik kon bij de beloften niets meer leren. Mijn slechtste resultaat was een 5e plaats."

   

  Heeft Gilbert in al die jaren als prof zijn eigen verwachtingen overtroffen? "Zeker. Na mijn eerste kennismaking met Luik-Bastenaken-Luik dacht ik bijvoorbeeld: vergeet het, dit lukt nooit", lacht hij. Gilbert won de klassieker in 2011.

   

  "Ik fiets ook nog altijd even graag. Hier op training in Monaco probeer ik dan bijvoorbeeld zo snel mogelijk te dalen, ik neem de bochten met een snelheid van 70 kilometer per uur. Daar krijg ik een kick van. Je moet een beetje zot blijven, anders is het gedaan. De gretigheid is er nog. Als ik weet dat er op training na 60 kilometer een sprint is, dan heb ik stress en wil ik echt winnen."

   

  "Het leven uit een koffer? Ook dat ben ik niet beu. Dat is een kwestie van organisatie. Mijn koffer staat altijd klaar. Ze kunnen mij bellen en ik ben klaar."

  Tom Boonen heeft niet zelf kunnen kiezen wanneer hij wou stoppen. Hij moest van Lefevere. Daarom dacht hij ook aan die comeback.

  "Ik hoop dat ik het moment waarop ik stop zelf zal kunnen kiezen"

  Maar ondanks al die gretigheid komt het einde van zijn carrière wel in zicht. "Ik heb nog een contract voor twee jaar. Dan ben ik 40. Ik zal ooit moeten stoppen en ik hoop dat ik mijn moment zelf zal mogen kiezen. Het zal wel niet te vroeg op het seizoen mogen zijn, want dan zullen de sponsors niet blij zijn."

   

  "Bij Tom Boonen was dat bijvoorbeeld niet zo. Hij moest stoppen van Patrick Lefevere. Tom heeft dat nooit openlijk gezegd, maar ik denk dat het een van de redenen was waarom hij aan een comeback dacht. Dan zou hij zelf zijn einde kunnen schrijven."

   

  "Als ik stop, zal ik even rustig mijn tijd nemen en niet meteen naar iets anders lopen. Maar 40 is jong, ik ga ook niet thuis blijven om huisvader te spelen. Ik blijf gepassioneerd door de koers. Zo heb ik bij Eurosport bijvoorbeeld al eens geproefd van een job als wielercommentator."

   

  Ziet Gilbert zich in de toekomst als ploegleider? "Als ik het doe, dan moet het al bijna bij mijn eigen ploeg zijn. Bij een ploeg als Lotto-Soudal ben je door de link met de nationale loterij toch niet helemaal vrij."

   

  "Bondscoach? Ik denk dat de vraag wel ooit zal komen. Het lijkt me een toffe job. Ik werk nu ook al met de jeugd. Ik zou zeker niet "neen" zeggen, maar laat nu Sven Vanthourenhout maar eerst werken."

  Beluister de podcast met Philippe Gilbert

  - Bekijk hier de video met Philippe Gilbert op VRT nu -

  Of bekijk de video met Gilbert op YouTube