Bondscoach over loting: "Ben niet ongelukkig, het zijn 4 teams met kwaliteiten"

  Bondscoach Roberto Martinez liet zoals wel vaker de kans niet liggen om de tegenstanders van België in de WK-voorronde uitgebreid te bewieroken, ook al staan ze veel lager op de FIFA-ranking dan de Duivels.

  België neemt het in zijn jacht op een ticket voor het WK 2022 op tegen Wales, Tsjechië, Wit-Rusland en Estland. "Ik ben niet ongelukkig", zegt Roberto Martinez. "Het zijn 4 competitieve tegenstanders, elk met hun eigen sterkte."

   

  Wales wordt op papier de moeilijkste tegenstander. "Het is een land met een passie voor het voetbal", zegt Martinez, die zelf nog clubtrainer in Wales was, bij Swansea. "Ze hebben een zeer sterk team, dat weten we als Rode Duivels nog uit het recente verleden. Bondscoach Ryan Giggs maakt ook werk van de toekomst, door enkele jonge spelers te integrereren."

   

  "Toch vind ik niet dat er een tegenstander bovenuit steekt. Tsjechië is qua niveau vergelijkbaar met Wales. Het telt ook enkele opkomende talenten. Wit-Rusland kwamen we nog nooit tegen, maar is ook niet te onderschatten. Ze waren sterk in de EK-kwalificaties met Nederland. Met Estland wordt het dan weer een prettig weerzien na onze ontmoetingen in de WK-voorronde."

  "Druk programma, dus we zullen ruime kern nodig hebben"

  De Rode Duivels krijgen 3 interlandblokken om hun 8 kwalificatiewedstrijden af te werken. "Dat is speciaal", geeft de bondscoach toe. Het wordt druk, maar dat is geen frustratie. We kijken er juist naar uit. We wisten dat de kalender vol zou zitten."

   

  "We zullen opnieuw een ruime kern samenstellen en we zullen die ruime kern ook moeten gebruiken. Ik wil de jongens immers ook fris houden voor het einde van het seizoen, wanneer het EK wordt gespeeld."

   

  "Daarom waren de oefenduels afgelopen najaar tegen Ivoorkust en Zwitserland ook interessant. We hadden die duels nodig om de nieuwe jongens klaar te stomen voor maart. We moeten er dan staan in elke wedstrijd. Het zijn ditmaal geen oefenduels, maar kwalificatieduels."

   

  Toch gaf de bondscoach toe de wedstrijden in maart ook te zien als voorbereiding op het EK. "Het zal de laatste interlandperiode worden voor we samenkomen voor het EK. We hebben de punten natuurlijk nodig op weg naar het WK, maar ik zal de wedstrijden ook gebruiken om te zien welke spelers ik meeneem in mijn selectie van 23 voor het EK."