Iserbyt, Pidcock en De Gendt: "Winnaar WK esports zal geen profrenner zijn"

Iserbyt, Pidcock en De Gendt nemen het woensdag op tegen enkele gespecialiseerde Zwift-renners.

Morgen/woensdag kan u bij Sporza terecht voor de live-uitzending van het WK esports. Daar ziet u onder anderen Eli Iserbyt, Thomas De Gendt en Tom Pidcock terug. Alle drie zijn ze ervan overtuigd dat er geen profrenner zal winnen. "Het gaat puur om de wattages", zegt Thomas De Gendt.

Iserbyt: "Verstand op nul en gas geven"

Dat crossers zowat alles kunnen, bewezen Mathieu van der Poel en Wout van Aert met knalprestaties op de weg. En Van der Poel ook nog eens op de mountainbike, maar ook Pidcock, die onlangs nog wereldkampioen werd in het e-mountainbiken. 

 

Verwacht wordt dat de winnaar morgen op het WK esports evenwel geen bekende naam zal worden, wel een getrainde Zwift-atleet. Sporza legde zijn oor te luister bij Pidcock en Iserbyt, die allebei deelnemen. Waarom doen ze mee? "Ik ben iemand die sowieso veel op Zwift rijdt", zegt Iserbyt.

 

"Ik denk dat ik al bijna 200 uur op Zwift gereden heb. Het is iets dat ik graag doe. Ze hebben me de vraag gesteld en ik stond er meteen voor open. Het is eens iets anders. In deze tijd is alles altijd hetzelfde. Je bent thuis, je traint, dus het is wel een afwisseling die welkom is."

 

"Op de rollen kan je er toch de rastalenten uithalen", weet Iserbyt. "In de cross kan je veel goedmaken met techniek, op de rollen is het ieder voor zich. Daar komen altijd verrassende namen naar voren. Al is het ook tactisch, je zit wel op de rollen, maar je moet toch uit de wind zitten, de power ups gebruiken. Het is de gezonde versie van de Playstation."

 

Hoe hoog reiken de ambities bij Iserbyt? "Natuurlijk ga ik ervoor. Maar ik moet wel in mijn achterhoofd houden dat het in het weekend ook cross is. Maar het wordt verstand op nul en gas geven. We doen mee met Team Belgium en ik heb gehoord dat er een goeie Zwifter meedoet (Lionel Vujasin, red.), dus waar ik hem kan helpen, zal ik dat ook wel doen."

De start is blijkbaar heel belangrijk. Je moet 30 seconden boven de 10 watt per kilogram trappen om in de eerste groep te zitten.

Eli Iserbyt

Hoogstwaarschijnlijk dus geen "grote naam" die de virtuele regenboogtrui verovert, maar een Zwifter. "Ja, klopt", zegt Iserbyt. "De start is blijkbaar ook heel belangrijk. Je moet 30 seconden boven de 10 watt per kilogram trappen om in de eerste groep te zitten. Daar ga ik al rekening mee houden."

 

"Maar echt uitpakken ga ik er niet mee doen in de toekomst. Het zit wel goed in mekaar. Er zit ook geld achter, de winnaar krijgt 8.000 euro, toch mooi. We kunnen het wat hetzelfde aanschrijven als de cross."

Pidcock: "Won al Zwift-race, maar niet van dit kaliber"

Naast Iserbyt zien we ook een andere crosser, Tom Pidcock, aan het werk. "Waarom ik deelneem? Omdat we gesponsord worden door Zwift", klinkt het duidelijk. "Maar het is ook een goede voorbereiding op het veldrijden."

 

"Ik ben er zeker van dat Zwift en het virtuele koersen enorm zal groeien de komende jaren. Om daar een deel van uit te maken van bij de start, is geweldig."

 

Ziet Pidcock kansen? "Ik ben niet zeker of ik ambities heb woensdag. Ik won al een Zwift-race, maar niet van dit kaliber. Ik denk dat het lastig zal worden. Het parcours is ook niet zo lastig. Ik hoop dat ik een goede koers kan rijden en mee kan sprinten aan de finish."

 

Ook Pidcock verwacht een niet-profrenner die zal winnen. "Freddy Ovett (Israël Cycling) is misschien wel een van de favorieten. Maar behalve als je het al veel gedaan hebt, zal het moeilijk worden als niet-specialist om te winnen."

 

(lees voort onder de Instagram-post)

Pidcock werd eerder dit jaar wereldkampioen e-MTB

De Gendt: "Het gaat puur om de wattages"

Thomas De Gendt kwam op het laatste moment nog bij het Belgische team voor het WK esports. "Op aanvraag van Zwift", zegt De Gendt. "Het is een officieel wereldkampioenschap, in samenwerking met de UCI."

 

"De winnaar krijgt effectief een regenboogtrui naar huis opgestuurd zodat hij in die trui op de rollen kan rijden. Ook virtueel krijg je de trui om je schouders. Er doen veel profrenners mee, maar de winnaar zal geen profrenner zijn, vrees ik."

 

"Koersen op rollen is echt iets specifieks. Er zijn heel veel renners die er wel professioneel mee bezig zijn, in een esports-wielerploeg. Zij focussen zich enkel daarop. Het is een andere manier van koersen. Het is niet zoals op de weg, waar je je moet positioneren. Het gaat puur om de wattages."

 

"Daar ben ik wel goed in", geeft De Gendt toe. "Maar niet na drie weken rust", is de Lotto-Soudal-renner ook eerlijk. "Ik denk niet dat mijn vorm goed genoeg is om te winnen daar. Maar er zijn een paar renners die enkel de mensen die op Zwift zitten kennen. Dat zal wel de top 3 worden."

 

Waarom doet De Gendt dan toch mee? "Voor de ervaring. En het is leuk om deel te nemen aan iets dat voor het eerst wordt georganiseerd. Ik kreeg de uitnodiging en ik wou die kans ook niet afslaan."

Het interview met De Gendt

Live bij sporza

De eerste editie van het WK esports is live te volgen op Canvas of met livestream op sporza.be of in de Sporza App. Woensdag 9 december om 14.40u is het aan de vrouwen, om 15.45u komen de mannen in actie.