Club Brugge speelt tegen Lazio voor de 1/8e finales en liefst 11,7 miljoen euro

  Raapt Club Brugge in Rome de jackpot op?

  In de Champions League is het vanavond money time voor Club Brugge op het veld van Lazio. Ja, het is een cliché in het voetbal, maar voor de Belgische kampioen staat er echt wel veel op het spel. De mogelijke sportieve buit doet Club likkebaarden, maar ook de financiële gevolgen doen de voorlopige nummer 3 in groep F dagdromen.

  Op sportief vlak kan Club Brugge al niet mopperen over zijn Europese campagne. 

   

  Dankzij twee overwinningen tegen Zenit Sint-Petersburg en het gelijkspel tegen Lazio is het voor aanvang van de slotspeeldag van de groepsfase al zeker van een vervolgstuk in de Europa League.

   

  Door de zekerheid over dat vangnet in het kleinere Europese broertje zal Club Brugge met een iets meer ontspannen gevoel om 18.55u aan de aftrap verschijnen in het Stadio Olimpico, maar het succesverhaal smaakt naar meer.

   

  De opdracht is (lood)zwaar, maar de uitgangspositie is duidelijk: alleen een overwinning is voldoende om door te stoten naar de 1/8e finales van de Champions League.

   

  Voor een Belgisch team is die kwalificatie meer dan alleen maar prestige. Na Anderlecht in 2000-2001 en AA Gent in 2015-2016 zou Club nog maar de derde Belgische ploeg zijn die dat huzarenstukje - door de sportieve en financiële verhoudingen in Europa - voor mekaar krijgt.

  De centjes (1): wat nog op de rekening kan komen

  Maar het draait vanavond niet alleen om de sportieve eer. De Brugse delegatie zal ook de rekenmachine bij de hand hebben of zal die de voorbije dagen meermaals gebezigd hebben.

   

  Club Brugge stoot dus al zeker door naar de knock-outfase (1/16e finales) van de Europa League en ontvangt voor die kwalificatie 500.000 euro.

   

  Maar het verschil tussen Europa League en Champions League in het vervolg van dit seizoen is gigantisch.

   

  Een plaats in de 1/8e finales van de Champions League levert een kwalificatiepremie van 9,5 miljoen euro op. 

   

  Bovendien kan Club dat bedrag alleen maar opstrijken als het Lazio straks klopt en een overwinning levert ook nog eens 2,7 miljoen euro op.

   

  Voor wie de tel is kwijtgeraakt: 2,7 miljoen euro voor een zege en 9,5 voor een ticket voor de beste 16 van de Champions League maakt dat Club Brugge vanavond voor een bedrag van liefst 12,2 miljoen euro speelt. 

   

  De meerwaarde tegenover "slechts" de Europa League (500.000 euro kwalificatiegeld) bedraagt dus 11,7 miljoen euro.

  Het prijskaartje van Lazio-Club Brugge
        totaal
  Club Brugge verliest tegen Lazio 500.000 euro kwalificatie Europa League   500.000 euro
  Club Brugge speelt gelijk tegen Lazio 500.000 euro kwalificatie Europa League 900.000 euro voor gelijkspel 1,4 miljoen euro
  Club Brugge wint van Lazio 9,5 miljoen euro kwalificatie Champions League 2,7 miljoen euro voor overwinning 12,2 miljoen euro

  De centjes (2): wat al op de rekening staat

  Het zijn cijfers waar een Belgisch team van begint te duizelen. 

   

  Het potentiële prijzengeld is astronomisch en zou een bijzonder smaakvol toetje zijn na een Europese campagne waarin Club Brugge al bijzonder goed geboerd heeft.

   

  Als startpremie - Club was als Belgisch kampioen rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League - ontving het 15,25 miljoen euro.

   

  Dankzij twee overwinningen tegen Zenit mocht het twee keer 2,7 miljoen euro bijschrijven, het gelijkspel in Jan Breydel tegen Lazio bracht 0,9 miljoen euro in het laatje.

   

  Maar de Brugse kassa stopt niet met rinkelen. Op basis van de Europese coëfficiënt kreeg het ruim 11 miljoen euro gestort en ook de market pool (het Belgische aandeel van de tv-rechten) zal nog een smak geld opleveren, wellicht zo'n 5 miljoen euro.

  Dit bedrag heeft Club Brugge al verdiend
  kwalificatie groepsfase 15,25 miljoen euro
  overwinning in Zenit 2,7 miljoen euro
  gelijkspel thuis tegen Lazio 0,9 miljoen euro
  overwinning thuis tegen Zenit 2,7 miljoen euro
  Europese coëfficiënt 11 miljoen euro
  market pool 5 miljoen euro
  totaal 37,5 miljoen euro

  Straatlengte voorsprong op concurrenten?

  Voor wie nu helemaal sterretjes ziet: Club Brugge houdt aan deze campagne al zo'n 37 miljoen euro over. Vanavond kan dat saldo aangedikt worden tot bijna 50 miljoen euro.

   

  De Belgische concurrenten van Club zullen vermoedelijk met een portie jaloezie naar dit cijfermateriaal staren.

   

  Terwijl uitdagers zoals Anderlecht en Standard in deze coronatijden financieel proberen te (over)leven, kan Club Brugge zijn status als Belgische nummer 1 nog veel meer kracht bijzetten.

   

  Club Brugge draaide vorig seizoen een recordomzet van 137 miljoen euro, zo weet De Tijd. 

   

  Intussen moet Club natuurlijk rekening houden met het coronaverhaal en afgelopen zomer vielen er geen stevige uitgaande transfers te noteren, maar met een overwinning in Rome kan Club met een vlijmscherpe demarrage dus nog veel meer wegsnellen van zijn vaderlandse rivalen.

  Toont Club Brugge zich vanavond weer aan Europa?

  Volg de sleutelmatch tussen Lazio en Club Brugge vanaf 18.55u op sporza.be, in onze app en voetbalapp en op Radio 1.