Gezien Sportweekend 60: "We dronken pinten en plots was de koers gedaan"

Louis De Pelsmaeker.

Sportweekend blaast dit jaar 60 kaarsjes uit en dus kijkt Sporza terug in het rijke archief naar de grote en kleinere sportverhalen, gebracht door huidige en vroegere presentatoren. In de eerste aflevering deed Louis De Pelsmaeker (actief van 1960-1999) een opvallende bekentenis.

Al in 1963 werd voor het eerst een koers live in beeld gebracht met helikopterbeelden, maar dat was niet altijd mogelijk. Soms ging er dus een normale cameraploeg op stap om een verslag te maken. 

 

Louis De Pelsmaeker doet daarover een opvallend verhaal uit de doeken. "Het was 15 juni 1968 en er was een koers in mijn dorp Erembodegem. Dé hoogdag van het dorp."

 

"Het toeval wil dat er 1 man ontsnapt en verder was er niks te zien in die koers. Ik zei tegen de cameraman: "We gaan in een dorpscafé even een pint drinken en dan pikken we weer in."" 

 

"Er was aan de toog een man die bijhield hoeveel rondes er gereden waren door een lucifer van de ene zak naar de andere te brengen. Op een gegeven moment zei hij: "De coureurs gaan niet meer komen". Hij had namelijk al 7 lucifers verplaatst en de 8e was de aankomst."

Ik zei tegen Donnie: doe de laatste kilometer opnieuw en doe alsof het echt is.

Louis De Pelsmaeker

"We sprongen meteen de motor op en aan de aankomstlijn zag ik winnaar Willy Donnie met de bloemen op het podium staan. Toen dacht ik na en heb ik de finish in scène gezet." 

 

"Ik zei tegen Donnie: "Doe de laatste kilometer opnieuw en doe alsof het echt is." Donnie heeft dat gedaan en zo is dat toen ook in Sportweekend verschenen."


"Ik denk dat dat de allereerste keer was dat er met de goedkeuring van officials 2 aankomsten geweest zijn."

Het fragment in Sportweekend 60:

Bekijk hier de volledige eerste aflevering: