Clement en Leko: "Het is een groot nadeel dat we maar 3x mogen wisselen"

  Philippe Clement

  Toeval of niet, maar Philippe Clement en Ivan Leko hebben afgelopen weekend allebei kritiek geuit op het feit dat er in de Belgische competitie maar 3 keer gewisseld mag worden. "Een nadeel", vinden de coaches van respectievelijk Club Brugge en Antwerp, niet toevallig twee clubs met een volle agenda.

  Door de coronacrisis en het bijhorende drukkere programma werd deze zomer in verschillende competities beslist om 5 wissels per wedstrijd toe te laten. Dat is het geval in de meeste grote competities in Europa, met uitzondering van de Premier League. Daar mag nog altijd maar 3x gewisseld worden, net als in België.

   

  "Dat is echt een groot nadeel", sprak Philippe Clement zaterdagavond na de zege tegen STVV. "Al onze tegenstanders in de Champions League kunnen elk weekend 5 wissels doen. Dat is een groot nadeel voor ons ten opzichte van clubs uit landen die wel 5x mogen wisselen. En dat geldt ook voor de andere Belgische clubs die Europees spelen."

   

  "Eigenlijk heb je als coach maar 2 wissels, want die 3e moet je toch altijd overhouden voor wanneer iemand op het einde problemen heeft, zodat je niet met zijn tienen eindigt. Maar 2 wissels of 4, dat is echt een verschil."

   

  "Ik hoop dat wat normaal is in het buitenland ook hier normaal kan worden. Het zou goed zijn als in heel Europa dezelfde regels gelden. Dit is gewoon een handicap voor ons en het maakt de kans op blessures veel groter."

  Leko: "Zo help je Belgische clubs in Europa niet"

  Clement kreeg zondag bijval van Antwerp-coach Ivan Leko, die na de nederlaag bij Racing Genk hetzelfde liedje zong. "Misschien is het niet slim om hierover te beginnen en ik wil het ook zeker niet inroepen als excuus, maar ik zit er wel al 3 maanden mee", zuchtte Leko.

   

  "Het is echt jammer dat we in België maar 3 wissels mogen doen. We moeten het goed doen in Europa, want dat is belangrijk voor het Belgische voetbal, maar met slechts 3 wisselmogelijkheden kom je in deze coronatijden in de problemen."

   

  "Dat is echt niet normaal. Op deze manier help je de Belgische clubs die Europees spelen helemaal niet."

   

  De kritiek van Clement en Leko is misschien wel te begrijpen, al is het ook opmerkelijk. Want de keuze om in België slechts 3 wissels toe te staan, is deze zomer gemaakt door de Pro League, de clubs zelf dus. Geen enkele club heeft zich destijds verzet tegen de beslissing om vast te houden aan 3 wissels.