Rector universiteit Perugia geschorst wegens fraude bij Italiaans examen Suarez

  De transfer van Suarez naar Juventus ging uiteindelijk niet door.

  Giuliana Grego, het hoofd van de universiteit voor buitenlanders in Perugia, is voor acht maanden geschorst na fraude bij het Italiaanse taalexamen van Luis Suarez. De Uruguayaan was in september op weg naar Juventus, maar moest daarvoor eerst een Italiaans paspoort krijgen.

  Door eerdere transfers (de Braziliaan Arthur en Amerikaan Wenston McKennie) mocht Juventus  tijdens de vorige transferperiode geen extra spelers meer aantrekken van buiten de EU.  

   

  Om een Italiaans paspoort te kunnen krijgen, moest Suarez ook een bewijs van Italiaanse taalvaardigheid kunnen voorleggen. Onderzoek toont nu aan dat dit niet helemaal volgens de regels is verlopen. 

   

  Raffaele Cantone, de openbare aanklager in Perugia, geeft aan dat "de vragen van het examen vooraf aan de speler werden doorgespeeld". Ook het resultaat lag naar verluidt al op voorhand vast. 

   

  Het examen was volgens Cantone "een schijnvertoning die de universiteit organiseerde op vraag van Juventus in ruil voor positieve publiciteit." 

  Onderzoek nog niet afgerond

  Grego is nu officieel veroordeeld wegens het vervalsen van verschillende officiële documenten en het schenden van het beroepsgeheim met winstoogmerk. Dat komt de rector dus op een schorsing van 8 maanden te staan. 

   

  Ook Simone Olivieri, de algemeen directeur van de universiteit, Stefania Spina, de lesgeefster Italiaans, en onderzoeker Lorenzo Rocca kregen dezelfde straf voor dezelfde misdaden. 

   

  De openbare aanklager zoekt verder naar bewijs voor de druk die clubfunctionarissen van Juventus zouden hebben uitgeoefend om het verkrijgen van het Italiaans paspoort voor Suarez te versnellen. Zo wordt directeur voetbalzaken Fabio Paratici beschuldigd van het afleggen van valse verklaringen aan officieren van justitie. 

   

  De transfer ging uiteindelijk niet door. Suarez verkaste eind september van Barcelona naar Atlético Madrid.