Minidocu over Lucinda Brand: "Heb haar aangeraden haar hart te volgen"

  Lucinda Brand

  Lucinda Brand was vorig weekend dé vrouw in de spotlights van het veldrijden. Ze won zowel in Kortrijk als Tabor. Ze werd door productiehuis WaterTower Productions gevolgd bij het begin van dit seizoen en vertelt in een driedelige minireeks onder meer over haar definitieve keuze voor het veld.

  Lucinda Brand werd in 2013 en 2015 Nederlands kampioen op de weg. Vanaf 2016 rijdt ze ook rond in het veld, waar ze in 2018 en 2019 de nationale titel bij de vrouwen veroverde. Ze combineerde al die tijd de weg en het veld, maar kiest volgend jaar helemaal voor het veld.

   

  "Mijn advies aan Lucinda was om eens helemaal op het veld te focussen en haar hart te volgen", vertelt trainer Paul Van Den Bosch in de docu."Ze is 32 jaar, dat is het moment om keuzes te maken. Als je dan blijft twijfelen, kan het zijn dat je achterblijft me lege handen, terwijl het doel met Lucinda is om titels te pakken. Hopelijk de wereldtitel."

   

  De coronaperiode heeft Lucinda Brand als veldrijdster ook beter gemaakt. "Omdat we niet konden koersen op de weg, kon ik elke week minstens een keer in het bos trainen. Dat hielp me, want de bewegingen en de techniek op de fiets zijn toch anders in het veld. Op de weg is het monotoner."

  "Meer kennis bij een crossploeg"

  Binnen de ploeg van de Telenet-Baloise Lions is Lucinda Brand het speerpunt bij de vrouwen. In aflevering drie steken zowel haar mannelijke als vrouwelijke collega's hun bewondering niet onder stoelen of banken.

   

  Dit jaar reed Brand op de weg voor Trek-Segafredo en voor de ploeg van Sven Nys in het veld, volgend jaar enkel nog voor Telenet-Baloise. "In een crossploeg is iedereen met hetzelfde doel bezig. Ik merk dat er hier meer kennis is over cross, zeker rond techniek en de aanpak van een wedstrijd."

   

  "Dat maakt voor mij wel een verschil in vergelijking met toen ik nog enkel voor een wegploeg reed."

   

  "Ik vind het ook wel leuk dat mannen en vrouwen door elkaar werken bij deze ploeg. Het gevoel allemaal gelijk te zijn, ook met de beloften. Het is heel ontspannen en in die sfeer heb ik het gevoel dat we het beste uit onszelf kunnen halen."

   

  Die gemeenschappelijke trainingen komen aan bod in aflevering twee. "Als ze altijd met de dames traint, verlegt ze haar grenzen nooit", zegt Sven Nys. "Ze geeft zelf aan dat ze daar veel uit haalt, maar je moet ook zien dat ze er niet over gaan."

  Aflevering 3: Sven Nys plaagt Lucinda Brand "Ik zet je onder druk he!"