Het WK esports: zo gaat het in zijn werk, volg het woensdag live bij Sporza

  Het WK esports is een samenwerking tussen Zwift en de UCI.

  Komende woensdag wordt de eerste virtuele regenboogtrui uitgereikt in het wielrennen. Op het WK esports, een samenwerking van Zwift en de UCI, zien we onder anderen Victor Campenaerts, Thomas De Gendt en Eli Iserbyt aan het werk. En daar hoeft u niets van te missen, want Sporza zendt de virtuele race uit.

  50 kilometer, 483 hoogtemeters, finish na 900 meter aan 5,5%

  Het coronavirus heeft er de afgelopen maanden voor gezorgd dat alternatieve mogelijkheden om te sporten steeds meer werden gepromoot. Zo ook het virtueel koersen. Met onder meer een virtuele Ronde van Vlaanderen, Tour de France of Giro d'Italia zochten meer en meer profs hun rollen op.

   

  En daar komt woensdag een vervolg aan, want dan staat het wereldkampioenschap esports op het menu (al werd dat al voor de uitbraak van het coronavirus aangekondigd). Dat er zoveel bekende namen op de affiche staan, is ongetwijfeld wel een gevolg van de pandemie. Al staat het virtuele koersen nog in de kinderschoenen in de esportswereld, waar het voornamelijk rond League Of Legends, DOTA 2 en Counterstrike draait.

   

  "2020 is een belangrijk jaar geweest voor esports omdat het heeft bijgedragen aan het opvullen van de leemte die de traditionele sport heeft achtergelaten", zei Eric Min, CEO en medeoprichter van Zwift. "We kijken ernaar uit om dit neer te zetten als nieuwe discipline, complementair aan andere disciplines."

   

  Voor België komen onder anderen Victor Campenaerts, Thomas De Gendt (wildcard), Eli Iserbyt en Harm Vanhoucke in actie. Al zal het speerpunt van de Belgische selectie eerder Lionel Vujasin worden. Hij is Belgisch kampioen Zwift. De volledige deelnemerslijst, met ook Tom Pidcock, Alberto Bettiol, Rigoberto Uran en Edvald Boasson Hagen, vind je hier.

   

  De kans dat er effectief een bekende naam zal winnen, lijkt vrij klein aangezien er heel wat Zwift-specialisten aan de start verschijnen. Onze landgenoot Vujasin, maar ook de Amerikaanse kampioen en tevens de nummer één op de Zwift-wereldranglijst, Holden Comeau. 

   

  Zowel de mannen als de vrouwen krijgen dezelfde route voorgeschoteld. 50 kilometer op het "Watopia Figure of 8 Reverse course". Heuvelachtig, 483 hoogtemeters en een finish op een heuvel van 900 meter aan gemiddeld 5,5%. Wie als eerste over de meet komt, wint. Geen aparte duels dus, maar een "scratch race".

  Mieke Dockx enige Belgische, geen Nederlanders bij de mannen

  De Belgische selectie bij de vrouwen telt één naam: Mieke Dockx. Zij neemt het op tegen onder anderen de Nederlanders Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Kirsten Wild, die alledrie een wildcard ontvingen (op uitnodiging van Zwift zelf). Ook Ashleigh Moolman en Lisa Brennauer zijn erbij. 

   

  Opvallend: geen Nederlanders onder de deelnemers bij de mannen. Ook geen Mathieu van der Poel dus, nochtans ambassadeur van Zwift. In een tweet legde Thijs Zonneveld uit: 

   

  "De KNWU ziet de potentie en volgt de ontwikkelingen op de voet, maar vindt dat Zwift te snel gaat en te veel vraagt om er nu als bond in te stappen. Net als veel WorldTour-ploegen trouwens."

   

  (lees voort onder tweet)

  Virtuele & fysieke regenboogtrui, race van thuis uit

  De winnaar en winnares zullen de eer krijgen de eerste wereldkampioen esports te worden en de eerste virtuele regenboogtrui te mogen dragen. Die wordt virtueel uitgereikt, maar de winnaars krijgen ook een fysiek exemplaar. De trui zal een gedeeltelijk gepixelde regenboog bevatten en mag gebruikt worden in esport-competities. 

   

  Alle renners zullen deelnemen vanuit hun thuisbasis. Ze krijgen er allemaal dezelfde Garmin Tacx Neo 2t bezorgd, die ook officieel gekalibreerd toekomt. Op die manier wordt er overal ter wereld eerlijk gestreden op dezelfde hardware.

   

  De deelnemers moeten ook een filmpje van zichzelf opsturen waar ze hun gewicht en lengte doorgeven aan de hand van bepaalde richtlijnen.

   

  Misschien herinnert u het zich, misschien niet. Maar net als in de virtuele Tour de France zijn er onderweg ook "power ups" te gebruiken. "Aero" maakt je meer aerodynamisch voor 15 seconden en "Lightweight" zorgt ervoor dat je 15 seconden lang 10% minder weegt. 

   

  Naast de trui en de eer strijkt de winnaar 8.000 euro op. Voor de tweede plek is dat nog 4.000 euro en de bronzen medaille verdient 2.000 euro.

  Live bij Sporza

  De eerste editie van het WK esports is live te volgen op Canvas of met livestream op sporza.be of in de Sporza App. Woensdag 9 december om 14.40u is het aan de vrouwen, om 15.45u komen de mannen in actie. 

  Lionel Vujasin is de Belgische kampioen Zwift

  Alle Belgische deelnemers