Schaatscoach: "Sandrine Tas heeft veel progressie gemaakt"

  Sandrine Tas (l), Anke Vos (m) en Stien Vanhoutte (r) probeerden het al op de ploegenachtervolging.

  In 2022 wil de Belgische schaatsfederatie met een achtervolgingsploeg op de Winterspelen van Peking staan. Niet met Bart Swings bij de mannen, maar met 3 vrouwen: Sandrine Tas en de zussen Stien en Fan Vanhoutte.

  Sandrine Tas en Stien Vanhoutte hebben zich al bewezen op de skeelerbaan en proberen nu ook succes te boeken op het ijs. Ze trainen in Heerenveen onder de Nederlander Simon Kuipers. Ze maken deel uit van het project "Road to ice" van de Internationale Schaats Unie.

   

  In dat programma worden 18 talentvolle skeeleraars omgeschoold tot schaatsers. "Het is een grote groep vol heel ambitieuze sporters", zegt Kuipers. De 38-jarige Nederlander is vooral onder de indruk van Sandrine Tas.

   

  "Wat ik zie is dat ze grote progressie heeft gemaakt. Ik ben tevreden met die lijn. Ze waren gewoon om van wedstrijdseizoen naar wedstrijdseizoen te rijden. Het is dan heel lastig om rustig op te bouwen. Ik was er eigenlijk wel blij mee dat het skeelerseizoen door corona uitviel. Dat gaf rust."

  Wachten op examen van 17-jarige Fran Vanhoutte

  De Belgische ambities zijn om met een trio naar Peking te trekken voor de achtervolging. Maar Anke Vos stapte uit het project, omdat ze de intensieve trainingen niet meer kon combineren met haar job als onderwijzeres.

   

  Daarom rekent België nu op de 17-jarige Fran Vanhoutte, de zus van Stien. Maar Fran stond al 2 maanden niet meer op het ijs, omdat ze nog naar school gaat in West-Vlaanderen.

   

  "Medio december moet ze nog een examen doen. Ik zou het mooi vinden als ze erbij komt", zegt Kuipers. "Het wordt een uitdaging."

   

  Voorlopig moeten Tas en Stien Vanhoutte zich concentreren op hun individuele prestaties. "Ik weet niet wat de planning juist is", zegt Tas. "Als we nog een ploegenachtervolging kunnen rijden, dan zou dat mooi zijn. Maar ik focus me nu op mezelf, ik werk hard om progressie te boeken op technisch vlak."