Primoz Roglic troeft Pogacar, Van Aert en Evenepoel af in Vélo d'Or

  Primoz Roglic won dit jaar onder meer de Vuelta.

  Primoz Roglic is de winnaar van de Vélo d'Or, de prestigieuze prijs van het Franse Vélo Magazine. De Sloveen van Jumbo-Visma werd door de internationale wielerjournalisten verkozen tot de beste renner van 2020.

  Primoz Roglic en Tadej Pogacar waren vooraf de favorieten voor de prijs en in tegenstelling tot in de Tour, troeft Roglic zijn jongere landgenoot nu wel af. De Sloveen van Jumbo-Visma won na zijn tweede plaats in de Tour nog Luik-Bastenaken-Luik en de Vuelta.

   

  "Ik heb snel even de erelijst bekeken en die is best indrukwekkend", reageerde Roglic. "Dit is een hele eer. Het doet me iets, vooral omdat het echt journalisten van over de hele wereld zijn die mogen stemmen."

   

  Roglic, die het jaar afsloot als leider op de wereldranking, volgt op de erelijst Julian Alaphilippe op. "Primoz verdient deze trofee", zei Alaphilippe. "Het is logisch dat na zo'n seizoen de prijs voor hem is." Alaphlippe was ook een van de 15 genomineerden.

   

  Voor een Belgische opvolger van Philippe Gilbert in 2011 moeten we dus nog even wachten. Wout van Aert (Strade Bianche, Milaan-Sanremo en 2 ritten in de Tour) en Remco Evenepoel (San Juan, Algarve, Burgos en Polen) stonden dit jaar op de lijst met genomineerden. Ook Philippe Gilbert (2011), Tom Boonen (2005) en Johan Museeuw (1995) wonnen de trofee al.