Dirk Gerlo over trainerswissel bij Red Panthers: "Speelsters moeten ook zelf in spiegel kijken"

  Raoul Ehren - Niels Thijssen.

  Niels Thijssen gooide gisteren de handdoek in de ring bij de Belgische hockeyvrouwen, zijn assistent Raoul Ehren is zijn vervanger. Hockeycommentator Dirk Gerlo legt uit wat er de voorbije maanden broeide bij de Red Panthers.

  Een echte verrassing was het niet toen Niels Thijssen gisteren zijn ontslag aanbood als coach van de Red Panthers. Thijssen was al sinds 2012 aan de slag bij de Belgische bond. Eerst als coach van de U14, sinds 2015 was hij betrokken bij de Panthers, eerst als assistent en vanaf 2017 als hoofdcoach.

   

  Het hoogtepunt kwam er in 2017. De Red Panthers pakten zilver op het EK in Amstelveen. België klopte in de groepsfase Spanje en oogstte lof voor de overwinning tegen Duitsland in de halve finale. In de finale was Nederland een stevige maat te groot.

   

  Maar de vooruitgang was wel merkbaar en die moest leiden naar de Olympische Spelen in Tokio. Het EK in Antwerpen werd vorig jaar een eerste tegenvaller. De mannen schitterden met de titel, de vrouwen vermeden pas op de slotdag de degradatie naar de lager gequoteerde Nations Trophy.

   

  Een paar weken later draaide het dubbele duel in en tegen China voor de olympische kwalificatie uit op een fiasco. De Red Panthers gingen in de beslissende shoot-out onderuit. De conclusie toen: te bange Panthers, die mentaal niet tegen hun taak waren opgewassen.

  Spiegel

  En dus begon het gemor en werd de houdbaarheidsdatum van Niels Thijssen als coach een gespreksonderwerp. Anouk Raes, de kapitein die na het EK in Antwerpen afscheid had genomen, vond dat Thijssen het spoor bijster was geraakt en de ploeg niet meer in de hand had, vooral op de beslissende momenten.

   

  Sterkhouders als Jill Boon en Emilie Sinia en recentelijk Joanne Peeters werden bedankt voor bewezen diensten. Klein teken aan de wand: een paar weken geleden stond Niels Thijssen voor de matchen in de Pro League zijn plaats aan de zijlijn af aan zijn assistent Raoul Ehren. Thijssen zocht het overzicht in de videotoren.

   

  En nu heeft Niels Thijssen zijn speelsters gemeld dat hij ontslag heeft genomen. Aan collega Floris Geerts vertelde hij dat het ontslag wel degelijk zijn eigen keuze was, dat hij al 20 jaar intensief met hockey bezig was en dat hij al een tijdje voelde dat de passie, de drive er niet echt meer helemaal was.

   

  Thijssen had begrip voor de kritiek van enkele speelsters, maar vindt ook dat de speelsters in de spiegel moeten durven te kijken. Het talent is er zeker. De mentaliteit, daar komt het op aan!

  Niels Thijssen voelde al een tijdje dat de passie, de drive er niet echt meer was.

  Dirk Gerlo

  Nieuwe bondscoach: "Enorme verjongingsoperatie geeft ons voorsprong op concurrentie"

  Nu is er dus Raoul Ehren. Bij ons nog relatief onbekend, maar in Nederland absolute top. Ehren won met het vrouwenteam van Den Bosch de voorbije 10 jaar 8 keer het kampioenschap.

   

  Ehren heeft bij Den Bosch vedetten van Oranje zoals Matla, Welten, Van den Assem en Van Geffen onder zijn hoede. Hij tekende een contract tot en met het EK van volgend jaar.

   

  Raoul Ehren: “Niels Thijssen belde me in het begin van de week met de mededeling dat hij wou stoppen. Alle begrip dat na zoveel jaren de drive wat weg is. En voor mij is het snel gegaan. Leuk." 

   

  "Het is natuurlijk goed dat ik de ploeg al ken. De Red Panthers hebben internationaal veruit de jongste ploeg. Er is een enorme verjongingsoperatie geweest en we zetten die door. We hebben al een pak speelsters van de U21 die meedraaien. Op dat vlak nemen we voorsprong op de concurrentie."

   

  "Nederland kwam hier een paar weken geleden spelen met een selectie die 6 jaar ouder is dan de Belgische. Dan weet je dat zij meer ervaring hebben met belangrijke wedstrijden, met kantelmomenten in een match."

   

  "De Red Panthers hebben in de Pro League Australië en Nieuw-Zeeland geklopt. Het potentieel is er dus, maar het is nog niet structureel. Om in de top 6 van de wereld te geraken moet nog een gat gedicht worden.”

   

  En moet er in de spiegel gekeken worden door de speelsters? “Kijk, je zit met een draai in het programma, de intensiteit gaat omhoog, er wordt meer van je verwacht. Het kan niet anders als je zelf en met het team beter wil worden."

   

  "Je kunt geen Red Panther zijn en op halve kracht werken. Je bent High Performance-atleet of je bent het niet. Maar ik zie geen verschil in arbeid, in intensiteit met bijvoorbeeld Oranje."

  "Het EK wordt ons eerste doel"

  Ehren: “Het eerste grote doel is het EK van volgende lente in Amstelveen. We hebben maar een korte periode om het EK echt voor te bereiden. De competitie begint weer na Nieuwjaar, we zitten met de eindronde en dan de Pro League en dan hebben we een paar weken om dat EK voor te bereiden.'

   

  'We zitten in een groep met Engeland, Duitsland en Italië. En we moeten al zeker 1 ploeg verslaan om door te stoten. Niet evident, maar we gaan de uitdaging aan.”

  Dirk Gerlo