Het zit Belgian Bullets niet mee: "Problemen met monobob en gebrek aan vers bloed"

  De Belgian Bullets zijn op training in Winterberg in Duitsland.

  Het is weer de tijd van de wintersporten en dan komen de Belgian Bullets in de picture. Sportweekend zocht het nationale bobsleeteam op op trainingskamp in Winterberg en ontdekte dat het de Bullets niet voor de wind gaat. De nieuwe monobob toonde een gebrek, ze zouden graag extra vrouwen hebben en de mannenploeg zit voorlopig in de koelkast. Maar de passie en de ambitie spatten er nog van af.

  Probleem 1: monobob laat op zich wachten en heeft afwijking

  De Bullets keken uit naar de monobob, een nieuwigheid bij de vrouwen vanaf dit seizoen om kleine landen meer kansen te geven op medailles bij de kampioenschappen.

   

  De monobob is goedkoper: 25.000 euro in plaats van 60.000 euro voor een tweemansbob. En je hebt natuurlijk ook minder atleten nodig om ze te bemannen. 

   

  Voorlopig is het nieuwe opzet van de internationale federatie (IBSF) een teleurstelling voor de Belgen. Bij een tweemansbob ben je vrij om te kopen wat je wil, voor de monobob duidde de IBSF 1 leverancier aan om iedereen dezelfde kansen te geven. Niet het materiaal, maar de atleet zou dan het verschil maken, is de idee.

   

   Maar de productie van de Belgische monobob kende problemen. Ze werd later dan voorzien opgeleverd én dan nog met een afwijking: geen training mogelijk dus.

   

  Bondscoach Tom De La Hunty was de slee vrijdag gaan halen in de buurt van München, op en af 1.000 km. Kelly Van Petegem zou de slee zaterdag uitproberen: "We waren heel blij, maar na uren werken aan de slee zijn we te weten gekomen dat de achteras scheef staat."

   

  "We kunnen de runners niet parallel krijgen. We kregen het niet opgelost. Het gaat maar om 3 mm afwijking naar links, maar daardoor zit je wel met een afdraaiend effect. Dat willen we natuurlijk niet."

   

  Van Petegem vindt het jammer: "Want de Europabeker van Winterberg komend weekend was een van mijn enige mogelijkheden om de monobob te leren besturen. We hebben namelijk maar 1 mono en An Vannieuwenhuyse zal de Wereldbeker mono doen."

   

  De bondscoach stuurde de slee al terug. "Ik wil deze niet meer, ik wil een nieuwe." Hij kon dit euvel missen als kiespijn: "Dit is een dure grap. We hebben hier een team dat wil sleeën, ons verblijf hier kost geld. Kelly kan nu niet sleeën en de Wereldbeker over 2 weken in Igls komt ook in gevaar."

  "Grote landen toch nog in het voordeel"

  De monobob is er dus gekomen om kleine landen tegemoet te komen. Maar toch blijven grote landen - als Duitsland, VS of Canada - in het voordeel. Dat zegt De La Hunty: "Om eerlijk te zijn: onze atleten zijn niet groot genoeg om met de beste atleten ter wereld te strijden. Daar zijn een paar heel sterke meisjes bij. We kunnen wel met hen concurreren met onze rijderscapaciteiten, maar we verliezen - op dit moment - bij de start."

  Kelly Van Petegem: "Jammer dat ik nu niet kan trainen met monobob"

  Probleem 2: geen zomertraining

  De emmer van de Bullets raakt zo stilaan vol . Door corona was het al een moeilijk jaar. De trainingsvoorbereiding doorheen het jaar was verre van ideaal.

   

  "Door corona was het een groot probleem om trainingsfaciliteiten te hebben in de zomer", legt de Britse coach uit. "We hadden geen duw- en starttrainingen, omdat het onmogelijk was om naar Winterberg te komen, zoals we normaal doen. We konden ook nergens anders naartoe, want alles was gesloten."

   

  "Daarom wil ik anticiperen door een trainingskamp volgende zomer van minstens 2 maanden om duwen op ijs in te oefenen op een baan die we nog moeten uitkiezen, wellicht in Duitsland.  Zo moeten we de snelheid kweken die nodig is voor de start, want daar maak je het verschil."

  Sara Aerts: "Moeten rekenen op goodwill van anderen om te kunnen trainen"

  Probleem 3: gebrek aan vers bloed

  De bondscoach wil graag ook meer meisjes. Nu zijn er 4, maar dat is te beperkt, aldus De La Hunty: "We hebben meer atleten nodig, zodat iedereen moet vechten voor zijn plaatsje. Dat is de enige manier om succesvol te zijn. We moeten een veel groter team hebben met atleten die steeds beter worden."


  Vorig jaar werd er een selectie gehouden, maar die leverde niet veel op. Kopvrouw An Vannieuwenhuyse verklaart: "Er is toen een oproep geweest om ook een eerste mannenteam te maken. Daar is veel volk op afgekomen, maar eigenlijk is de boodschap dat we ook nieuwe vrouwen zoeken een beetje verloren gegaan."

   

  "Daar zijn een aantal vrouwen uit voortgekomen, waarvan er een (Kelly, red) nog bij ons team is. Maar dat gaf niet de verwachte opkomst."


  "Dit jaar met corona en de social distancing hebben we geen nieuwe testen gehouden. We blijven gewoon voortdraaien met het team dat er is. We hebben 4 meisjes voor een tweemansbob en een monobob, wat toch wel heel beperkt is."

   

  "Moest iemand van ons een blessure krijgen of Covid-positief testen, zitten we meteen in de problemen. Dus iedereen is welkom", doet ze een oproep. De La Hunty sluit zich daarbij aan. "Hopelijk helpt deze aandacht van jullie, want we hebben écht meer volk nodig."

   

  Daarbij wordt vooral naar de atletiekwereld gekeken, want die scholing vormt een goeie basis voor de bobsport. Van Petegem is een ex-atlete.

  Bondscoach: "Misschien kan jij ons wel helpen: we hebben nieuwe mensen nodig"

  Probleem 4: geen mannenploeg meer

  De testdag vorig jaar leverde wel een mannenteam op, maar dat bestaat dit jaar niet meer. Bondscoach De La Hunty: "Uit de selectie van vorig jaar kwamen een paar heel goeie atleten, maar we hadden moeite om iemand te vinden die goed kon sturen."

   
  "We hadden heel wat crashes en een pak blessures. Het is ook heel duur om te investeren in een compleet nieuw team. Heel wat sponsors die er nu zijn, zetten in op het vrouwenteam en het skeleton, die allebei redelijk succesvol zijn."


  "In de toekomst zal het er eerder op aankomen om de juiste sponsors te vinden. De mannen zijn er, we moeten ze gewoon aan het trainen krijgen."

  Bekijk het verslag in Sportweekend:

  "Top 8 in Peking 2022 blijft ambitie"

  Afsluiten doen we op een positieve noot. In weerwil van al deze problemen is de teamsfeer top. En voor de Olympische Spelen van 2022 in Peking kan België terugvallen op de ervaren tweemansequipe van stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sara Aerts. 

   

  Vannieuwenhuyse is al aan haar 10e seizoen toe, op de Spelen van 2018 was ze 12e. Ze zal de nieuwe baan van Peking sneller kunnen aanleren dan een nieuwe pilote: "Hoe meer ervaring je hebt, hoe sneller je zo'n nieuwe baan oppikt."

   

  En de huidige Bullets zijn gepassioneerd. Dat bewees Vannieuwenhuyse door afgelopen zomer zelf te investeren in een nieuwe bob van 60.000 euro. "De slee van het nationale team loopt heel goed, maar we zagen de afgelopen jaren toch wat mankementen. Dingen braken af of liepen scheef."

   

  "We hebben zelfs eens halfweg een wedstrijd verstek moeten laten gaan, omdat een van de stuurarmen afbrak. Het is natuurlijk een risico om met zo'n slee naar de Olympische Spelen te gaan."

   

  "Ik wil met een gerust hart naar Peking toewerken. Omdat er in de federatie geen budget voor was, besliste ik dat ik het zelf moest doen. Met de hulp van vrienden, familie, mijn ouders, eigen spaarcenten en evenementen om geld op te brengen is het mij gelukt een nieuwe slee te kopen."

   

  Ondanks alle problemen blijft de ambitie van de bondscoach voor 2022 dezelfde: "Die was altijd al de top 8. We hebben wereldmateriaal - met de slee van An hebben we er nog een 3e bij - en An stuurt geweldig. Ze haalt mooie snelheden. Haar topsnelheid hier was hoger dan die van de nummer 1 van de Britse mannen. Het sturen is dus goed, aan de start moeten we werken."

  An Vannieuwenhuyse: "Zelf geld geleend om te investeren in bob"

  Vannieuwenhuyse: "Zal in sneltempo de baan van Peking moeten aanleren"