Romain Grosjean na inferno: "Ik heb de dood in de ogen gekeken"

  F1-rijder Romain Grosjean slaagde erin na zijn crash in Bahrein tijdig uit de vlammenzee te ontsnappen. Twee dagen later kan hij dan ook zijn verhaal doen bij de Franse zenders TF1 en LCI. "Ik ben voor het leven getekend, maar dit is als een wedergeboorte."

  Het waren ijzingwekkende beelden vlak na de start van de GP van Bahrein. Romain Grosjean knalde met zijn Haas in de vangrail, waarbij zijn bolide in tweeën brak en meteen in brand schoot. Gelukkig slaagde Grosjean erin het wrak tijdig te verlaten. De Fransman komt er wonder boven wonder vanaf met enkel wat brandwonden aan zijn handen.

   

  "Ondanks mijn Mickey Mouse-handen gaat het gezien de ernst van het ongeluk goed met mij", zegt Grosjean vanuit zijn ziekenhuisbed. "De brandwonden zijn slechts oppervlakkig, ik kan al mijn vingers nog bewegen."

   

  Grosjean wil zelf niet over een mirakel spreken. "De omstandigheden vielen gelukkig mee. Ik heb de dood in de ogen gekeken, maar het was mijn uur nog niet."

   

  Hij noemt zichzelf "getekend voor het leven", maar twee dagen na het ongeluk kan Grosjean de feiten toch al nuchter beschrijven. "Ik heb nooit het bewustzijn verloren. Ik heb mijn gordel uitgedaan en had geluk dat mijn stuur er niet meer opzat (dat zit normaal gezien in de weg om uit de auto te kruipen)."

   

  "Mijn vizier zag oranje door al die vlammen om me heen. Meteen flitste het ongeluk met Niki Lauda door mijn hoofd (die overleefde een crash in 1976, maar hield er wel zware brandwonden aan over). Zo wou ik niet eindigen. Ik moest zo snel mogelijk uit de auto kruipen, voor mijn kinderen."

   

  "Ik had eigenlijk meer schrik voor mijn familie dan voor mezelf: voor mijn kinderen in de eerste plaats, maar ook mijn vader en moeder. De dood kwam op mij af en ik had geen andere mogelijkheid dan ervoor te vluchten."

  De dood kwam op mij af en ik had geen andere mogelijkheid dan ervoor te vluchten.

  Romain Grosjean

  "Over 2 weken wil ik er opnieuw bij zijn in Abu Dhabi"

  Grosjean heeft de beelden zelf al bekeken. "Zoiets zie je zelfs in Hollywood niet. Ik bleef 28 seconden in de vlammen, maar het leek veel langer dan dat. Ik heb zeker 3 keer geprobeerd uit mijn auto te klauteren. Ik ben blij dat ik nog leef."

   

  Zijn omgeving zal hem wellicht gek verklaren, maar over 2 weken wil Grosjean er al opnieuw bij zijn in Abu Dhabi. "Ik wil mijn tijd in de Formule 1 niet op deze manier afsluiten. Ik zou al gelukkig zijn mocht ik als 20e eindigen."

   

  "Ik begrijp dat het voor mijn familie niet evident zal zijn, maar ik heb er zelf nood aan om weer in een F1-auto te kruipen, om te zien of ik nog door kan gaan als rijder."

   

  Grosjean beschouwt 29 november 2020 als een tweede geboortedag. "Dit is als een wedergeboorte voor mij, ook al ben ik voor het leven getekend."