Roland Duchâtelet zal niet langer bouwen op Stayen: “Er komt geen zuidtribune. Nu niet. Morgen niet. Nooit”

  Roland Duchâtelet.

  Roland Duchâtelet, de eigenaar van Stayen, is boos. Zo boos dat hij beslist heeft om het laatste deel van Stayen niet meer af te werken. In het regionaal magazine Den Truineer haalt hij uit :“Als ze denken dat ze mij onder druk kunnen zetten zijn ze aan het verkeerde adres. Die tribune komt er nooit.”

  STVV en dan vooral zijn toenmalige eigenaar Roland Duchâtelet besliste ruim 10 jaar geleden om een volledig nieuw multifunctioneel stadion te bouwen, dat was een primeur in België. Intussen gebeurt er op Stayen veel meer dan enkel maar voetbal. 

   

  Kantoren, een shoppingcenter, een hotel, appartementen, horeca en fitness met zwembad zorgen voor meer dan 1.000 jobs. Duchâtelet betaalde het complex uit eigen zak. Er ontbrak alleen nog een laatste deel : de tribune tegen de spoorwegen, de zogenaamde zuidtribune. 

  Plots geen vergunning

  Begin dit jaar stelde Roland Duchâtelet het nieuwe gebouw met tribune waarin ook kantoren zouden gehuisvest worden voor aan pers en publiek. Niets leek de bouw in de weg te staan, tot Duchâtelet met een aanpalende eigenaar en de stad in conflict raakte. Nu trekt de steenrijke Duchâtelet er dus de stekker uit. 

   

  “Aan de rotonde van Stayen heeft een projectontwikkelaar in de zomer het aanpalende stuk grond gekocht”, doet Duchâtelet zijn verhaal. “Geen probleem, maar die eigenaar eist dat zijn bouwproject gekoppeld wordt aan de bouw van de zuidtribune en dat de doorgang naar zijn eigendom via onze parkings moet gebeuren."

   

  "Pas na een akkoord zou ik dan een vergunning krijgen, zo werd er gedreigd. Ook de stad denkt er hier blijkbaar zo over want plots werd er een bouwcommissie samengeroepen dat die tribune onder meer voor verkeershinder zou zorgen. En dat terwijl ik een goedkeuring heb van het nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de bouw van die zuidtribune.”

  Ik was bereid om dit geschenk aan de fans van STVV en de stad te geven. Elders betalen steden tribunes. Hier doet Roland Duchâtelet dat. Pardon, deed dat.

  Roland Duchâtelet

  Fijn nalatenschap

  “Als die types denken dat ze mij zo onder druk kunnen zetten dan zijn ze aan het verkeerde adres”, gaat Roland Duchâtelet voort. ”Ik wilde het stadion inderdaad bouwen en zo het complex afronden, maar dat zal niet gebeuren. Ik heb geen zin meer om extra miljoenen in dit project te steken. Ik was bereid om dit geschenk aan de fans van STVV en de stad te geven. Elders betalen steden tribunes. Hier doet Roland Duchâtelet dat. Pardon, deed dat.”

   

  “Het is jammer, maar zo kunnen de mensen morgen maar ook binnen tien jaar zien dat het stadion niet is afgewerkt. En voor mijn part denken ze dan maar aan die personen die dat zonder reden hebben tegengehouden. Fijne nalatenschap is dat voor die politici”, besluit Duchâtelet, die enkele jaren geleden de club STVV weliswaar verkocht aan het Japanse DMM.com.