Hanne Maudens verliest elitestatuut bij VAL na overstap naar 800 meter

  Hanne Maudens.

  Hanne Maudens is niet langer elite-atleet bij de Vlaamse Atletiekliga (VAL) als gevolg van haar overstap van de zevenkamp naar de 800 meter. Dat blijkt uit de elitelijst voor 2021 die de VAL dinsdag op haar website heeft geplaatst.

  VAL houdt rekening met uitzonderlijk coronajaar

  Eerder al raakte bekend dat Maudens door haar overstap naar de 800 meter haar profcontract bij Sport Vlaanderen kwijt was. Nu verliest ze dus ook de ondersteuning vanuit de VAL. Maudens schreef in september nog een blog over haar burn-out en haar overstap naar de 800 meter.

   

  Voor het overige toont de directie van de atletiekbond zich dit jaar wel clement, want atleten die in 2020 niet aan de prestatienormen voldeden, behouden toch hun elitestatuut. De VAL toont zo begrip voor de moeilijke sportieve omstandigheden in dit coronajaar.

   

  “Door de afgelastingen van de internationale kampioenschappen en het ingekorte seizoen door de Covid-19 pandemie heeft de technische directie besloten om alle eliteatleten van het afgelopen seizoen hetzelfde statuut te geven voor het aankomende seizoen", duidt topsportcoördinator Rutger Smith. 

   

  "Indien een atleet zich heeft verbeterd en de prestatienorm voor een hoger statuut heeft behaald, kan dat statuut natuurlijk wijzigen. En er werden ook atleten, die voor het eerst aan een prestatienorm hebben voldaan, toegevoegd aan de lijst”, besluit Smith. 

   

  In de hoogste categorie, die van de A-elites, is er in 2021 één nieuwkomer. De twintigjarige Tim Van de Velde liep tijdens de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder naar 3'38"15 op de 1.500 meter, een chrono die hem nu een mooi elitestatuut oplevert.

  A-elites van de VAL:

  Op basis van prestaties en/of plaats op de wereldranglijst krijgen de atleten het statuut A1, A2 of A3.

   

  • A1: Bashir Abdi, Ben Broeders, Isaac Kimeli, Noor Vidts
  • A2: Paulien Couckuyt, Renée Eykens, Philip Milanov, Jonathan Sacoor, Thomas Van der Plaetsen
  • A3: Stijn Baeten, Eline Berings, Simon Debognies, Manon Depuydt, Robin Hendrix, Michael Obasuyi, Niels Pittomvils, Vanessa Sterckendries, Tim Van de Velde, Imke Vervaet, Timothy Herman