"Spelers van Anderlecht-Standard kregen publiek dat ze verdienen"

Peter Vandenbempt.

Volgens Philippe Albert was Anderlecht-Standard de slechtste Clasico die hij ooit had gezien. Peter Vandenbempt vertelt er het zijne van. En ook AA Gent - dat al een 8e keer verloor - krijgt aandacht in de wekelijkse analyse van onze voetbalman.

"Anderlecht-Standard was meer een Coronico dan een Clasico"

De 0-0 in de oudste klassieker van het land was een alleszeggende uitslag. Volgens Philippe Albert (ex-Rode Duivel en analist) was het de slechtste Clasico die hij in zijn leven heeft gezien.

 

Nochtans, moet ik zeggen, zijn er al wel meer slechte geweest, maar toen zorgde het volk op de tribunes nog voor sfeer met vuurwerk en elektriciteit. Dat bruist en borrelt. Zelfs bij een slechte 0-0.

 

Of er waren incidenten of discussies, er werd in de aanloop heen en weer geroepen, de belangen waren groot - duels om de titel of testwedstrijden hebben we heel veel gekregen de voorbije decennia tussen Anderlecht en Standard. Het voetballand stopte bij wijze van spreken met draaien.

 

En er was ook wel een periode dat het helemaal de verkeerde kant opging, toch niet zo lang geleden, toen Standard Anderlecht een paar keer van de titel hield. De periode rond het geval tussen Witsel en Wasilewski, de open oorlog tussen de besturen, wat voor alle duidelijkheid een zeer donkere periode was.

 

Nu was deze topper comateus, meer een Coronico dan een Clasico, in een soort akelige stilte. Met 2 teams die geweldig hun best deden, daar niet van: hard gewerkt, goed verdedigd, maar zo verschrikkelijk slecht gevoetbald.

 

Alsof ze voor het eerst in lange tijd weer tegen een bal trapten. Alsof ze opnieuw moesten leren passes geven, alsof ze nog nooit geleerd hadden wie wanneer best de bal kan krijgen. Of dat je om te scoren toch naar doel moet trappen.

 

Het was armoe troef. Het was de Clasico van de lege zakken, een beetje zoals de clubkassen van die 2 traditionele clubs. De spelers op het veld kregen precies het publiek dat ze verdienen: geen dus.

Deze topper was comateus, het was de Clasico van de lege zakken, een beetje zoals de clubkassen van die 2 traditionele clubs.

Peter Vandenbempt

"Geen enkele speler van Anderlecht of Standard bij 25 meest beslissende voetballers in JPL"

Het was dus een slechte match, maar achteraf bleken spelers en trainers niet ontevreden. Nu, trainers denken wel een beetje anders, dus ik kan daar in zekere zin wel begrip voor opbrengen. In het achterhoofd willen ze vooral ook niet verliezen.

 

Zeker Montanier, als je keek naar de keuzes van de Standard-coach. Die was - gelet op het drukke programma dat de Rouches hebben afgewerkt, de fysieke vermoeidheid op bezoek bij een concurrent in principe - daar min of meer tevreden mee.

 

Met die strikte organisatie van zijn versterkte middenveld. Maar 1 schotje weggegeven, een wedstrijd zoals je die blijkbaar wel vaker ziet in de Ligue 1.

 

En Kompany had inzet, passie, strijd gevraagd na die non-match van een week geleden bij Beerschot. En die was er zeker ook wel. Maar met 1 afgekeurde goal en 1 schot tussen de palen kan een trainer van Anderlecht in een thuiswedstrijd op om het even welk moment in dat proces waarvan sprake is, toch niet tevreden zijn.

 

Er was op Eleven Sports, de rechtenhouder, een statistiek vóór de wedstrijd. Daar zagen we dat geen enkele speler van Anderlecht of Standard bij de beste 25 meest beslissende voetballers in onze competitie is. Geen enkele.

 

En ja, dat was er dus aan te zien. Het enige wat nog een beetje een pluspunt was, was dat de beste spelers eigenlijk nog 2 jonge Belgen waren: met aan
de Anderlecht-kant verdediger Hannes Delcroix en aan de overkant middenvelder Nicolas Raskin.

 

Maar wat we ook geleerd hebben: het beste van Anderlecht, dat zijn blijkbaar de trainingen. Want volgens doelman Wellenreuther - vreemd genoeg - kan niemand Anderlecht kloppen met het niveau van op training en Yari Verschaeren alludeerde daar ook op.

 

Het is iets wat we al vaker gehoord hebben dit seizoen. Ik las in de krant ook dat de coach van Club Brugge, dat zacht uitgedrukt ook niet geweldig was op het veld van Moeskroen dit weekend, dat die op training ook heel veel goeie dingen gezien had.

 

Dus ik zou zeggen: Eleven Sports weet wat gedaan: de trainingen uitzenden en in het weekend gaan we dan wel wandelen.

Het beste van Anderlecht, dat zijn blijkbaar de trainingen. Want volgens doelman Wellenreuther - vreemd genoeg - kan niemand Anderlecht kloppen met het niveau van op training.

Peter Vandenbempt

"Fouten bij Gent worden meer herhaald dan afleveringen van FC De Kampioenen"

In dezelfde categorie vinden we AA Gent, alweer verloren thuis, dit keer met 0-3 van Zulte Waregem. Of het nog goedkomt met AA Gent dit seizoen, hangt ervan af wat je met goed bedoelt.

 

De malaise is echt wel verschrikkelijk dit seizoen. De club en de ploeg geraken maar niet uit die negatieve spiraal. De fouten die elke keer weer de nederlaag inluiden, worden meer herhaald dan de afleveringen van FC Kampioenen.

 

Het is niet normaal, ook gisteren weer. Het had zelf 2, 3 goeie kansen, alleen voor doel om de score te openen. Maar dat lukte niet, en achteraan weer staan prutsen. 0-3 tegen Zulte Waregem, dat is voorlopig dit seizoen ook niet de beste leerling van de klas, dat is pijnlijk.

 

En wat gisteren vastgesteld werd - ook tot zijn eigen afgrijzen - door coach Wim De Decker: de mentale broosheid, gebrek aan veerkracht na die tegenslag, dat was zorgwekkend. 

 

Voor Ivan De Witte en Michel Louwagie is dit wellicht de donkerste periode sinds we AA Gent steevast bij de top van ons voetbal zijn gaan rekenen. En dat in een seizoen waarin - ik herinner er nog even aan - geïnvesteerd werd om eigenlijk kampioen te worden. Om de grote uitdager te worden van Club Brugge.

"AA Gent is de gevaarlijkste ploeg van de competitie"

Maar zo slecht als AA Gent nu presteert, is het natuurlijk niet. Als de spelers fit zijn en in vorm, dan is er veel mogelijk voor Gent, denk ik. Misschien is Racing Genk wel een soort bron van inspiratie, want ik zag dit weekend nog een andere statistiek. En die onderschrijft wel een beetje wat coach De Decker ook vaak zegt.


Voor deze speeldag stond AA Gent helemaal bovenaan het klassement met gecreëerde kansen met 165 stuks en ook bovenaan het klassement van de zogenaamde "expected goals". Dat zijn kansen waaruit normaal een doelpunt moet volgen, maar dan eventueel niet gemaakt wordt.


Dus als je dat zo bekijkt, is AA Gent eigenlijk de gevaarlijkste ploeg in de hoogste klasse, maar missen ze de efficiëntie om dat af te maken.

 

Kijk, Racing Genk heeft nu ineens 18 op 18. Het is leider met dat geweldige Beerschot. Op Cercle Brugge voetbalde Racing Genk ineens ook ronduit geweldig in die eerste helft.

 

Het proces is: eerst vertrouwen getankt, punten gewonnen, een paar keer heel gelukkig de overwinning binnengehaald en nu is dat vertrouwen daar. Met vlot voetbal en veel goals. Dat hadden we een maand of 2 geleden toch ook niet durven te voorspellen van Racing Genk.

 

Dus wie weet legt AA Gent ook nog zo'n parcours af. Al geef ik meteen toe dat er op dit moment weinig is dat dat al doet vermoeden.

Als de spelers fit zijn en in vorm, dan is er veel mogelijk voor Gent, denk ik. Misschien is Genk wel een soort bron van inspiratie. Genk heeft ineens 18 op 18, dat hadden we een maand of 2 geleden toch ook niet durven te voorspellen.

Peter Vandenbempt