Extra Time blaast 400 kaarsjes uit: "De credibiliteit is altijd gebleven"

  Vanavond kan je kijken naar aflevering 400 van Extra Time. De voetbaltalkshow loopt al sinds 2009. Frank Raes is al vanaf het begin de vaste presentator. "We spreken op voorhand eigenlijk niets af. Dat is de kern van het programma."

  In 2009 kwam de eerste Extra Time op antenne. Wat herinnert Frank Raes zich daar nog van? "Dat was drie maanden na mijn hartoperatie en ik was maar net op tijd klaar voor het seizoen", vertelt hij. "In het begin zaten er meer rubrieken in, met reportages van Sammy Neyrinck en Chris Van den Abeele. En we hadden ook een kleedkamer, waar telkens een apart interview gebeurde."

   

  "Filip Joos en ik zaten ook naast elkaar en we presenteerden het samen. Maar dat was eigenlijk vrij onhandig. Na een maand of drie is Filip al links van mij gaan zitten. Hij werd ook meer de opiniërende stem en ik ben de moderator en presentator."

   

  "Behalve de Keek op de Week zijn alle rubrieken ook verdwenen. Dat kost ten eerste allemaal geld en het onderbrak de show ook te vaak. De talkshow nam de bovenhand. En dat werkt. Alleen de momenten van de week zijn nog toegevoegd na het eerste seizoen. En dat is een groot succes gebleken. Het programma is dus gegroeid en geslepen."

  Het is een spel van discussie en tegenspraak. Soms zijn er vrij heftige discussies en dat is goed

  "Het programma is sterker gebleken dan de gasten"

  Wat ook veranderd is, is de personeelsbezetting. "De eerste gasten waren Simon Mignolet en Denis Odoi", herinnert Raes zich. "Maar twee gasten bleek wat veel. Een iemand is voldoende. En het is ook vaak zo dat spelers zich nogal inhouden. Trainers spreken al meer voor zichzelf. Maar analisten geven gewoon hun eigen mening en dat werkt vaak nog het meest."

   

  In de loop der jaren zijn er al veel analisten aan de tafel gepasseerd. "In het begin waren het vaak Jan Boskamp en Gunter Schepens. Schepens mocht na een tijd niet meer van AA Gent en Boskamp kreeg dan in 2014 een aanbieding van VTM. Daarna is het jarenlang Jan Mulder geweest, maar ook hij is vertrokken."

   

  "Het programma is uiteindelijk sterker gebleken dan de mensen die er in zitten. Peter Vandenbempt komt nu heel vaak en we hebben ook Youri Mulder, Gert Verheyen, Arnar Vidarsson, ... "

   

  "Het is een spel van discussie en tegenspraak. Soms zijn er vrij heftige discussies en dat is goed. De afleveringen met Boskamp waren zo legendarisch met de ruzies op de set. Al speelde Jan ook veel."

   

  "We spreken op voorhand ook echt niet te veel af. Dat is de kern en de kracht van het programma. Het komt vanzelf. Ook als er gelachen wordt, is dat in 99 procent van de gevallen spontaan. Ik zei niet op voorhand "Jan, nu moet je dat zeggen", bijvoorbeeld. We gaan gewoon."

  "Joos heeft al meer afleveringen gemist dan ik"

  "We doorstaan het al goed en lang", blikt Raes tevreden terug op 11 jaar Extra TIme. "We waren de eerste voetbaltalkshow in Vlaanderen en er zijn sindsdien veel dingen bijgekomen, zoals nu bijvoorbeeld allerlei voetbalpodcasts. Maar de credibiliteit van Extra Time blijft."

   

  400 afleveringen Extra Time en toch wordt het vanavond pas nummer 399 voor Raes. "Ik heb er eens eentje gemist, de 5e of de 6e denk ik. Ik had last aan mijn ogen door de medicatie voor mijn hart. Filip Joos heeft toen gepresenteerd. Maar Filip heeft er al meer gemist dan ik, een stuk of 8." 

   

  Hoelang gaat Extra Time nog door? "Het is een contract voor 5 jaar. En dit is het eerste jaar van dat contract. Dus nog wel een tijdje."