De ontbolstering van Michael Vanthourenhout: "We zijn altijd blijven geloven in onze laatbloeier"

  Michael Vanthourenhout won zondag in Tabor.

  Voor heel wat sporters is de coronacrisis een streep door de rekening, maar in het veld lijkt het verhakkelde seizoen het jaar van de doorbraak te worden voor Michael Vanthourenhout. De 26-jarige West-Vlaming heeft zijn eerste overwinningen in de klassementscrossen te pakken. "We zijn nooit ongeduldig met hem geweest", klinkt het in zijn team.

  Michael Vanthourenhout is uiteraard geen onbeschreven blad, maar bij de profs oogde de erelijst van de crosser uit de stal van Jurgen Mettepenningen tot nu toe een beetje mager.

   

  Vanthourenhout zette zijn eerste stapjes in het team van Christoph Roodhooft, maar trok in 2013 naar de Sunweb-clan van Mettepenningen.

   

  De spichtige West-Vlaming kon met mooie adelbrieven de sprong naar de grote jongens wagen. 

   

  In het seizoen 2013-2014 werd Vanthourenhout Europees kampioen en eindigde hij 2e op het WK bij de beloften na Wout van Aert. 

   

  Een seizoen later was voor de crosser de wereldtitel bij de beloften weggelegd in Tabor.

  De WK-titel van Michael Vanthourenhout in 2015 bij de beloften

  Uitslag WK beloften 2015 (Tabor)
  1. Michael Vanthourenhout
  2. Laurens Sweeck
  3. Stan Godrie (Ned)
  4. Clément Venturini (Fra)
  5. Joris Nieuwenhuis (Ned)
  6. Toon Aerts
  8. Diether Sweeck
  9. Quinten Hermans

  Merksplas en Tabor

  Op zijn echte doorbraak bij de profs was het wachten tot november 2020.

   

  Vanthourenhout was de voorbije jaren wel goed voor een overwinning links of rechts, maar moest vooral vrede nemen met podiumplekken en ereplaatsen.

   

  Een zilveren WK-medaille in 2018 was een uitschieter, maar pas in dit coronaseizoen laat de neef van bondscoach Sven Vanthourenhout zijn ware gelaat zien.

   

  Met zijn zilveren medaille op het EK begin november stak hij (toen) ietwat verrassend zijn neus aan het venster, de voorbije week werd het mandje flink gevuld.

   

  In Merksplas (22/11) boekte Vanthourenhout zijn eerste overwinning in een klassementscross, afgelopen weekend werd in Tabor ook de nul in de Wereldbeker weggepoetst. 

   

  En zonder lekke band had Vanthourenhout ook de X²O-manche van zaterdag in Kortrijk kunnen winnen. 

  De zege van Michael Vanthourenhout in de WB-manche van Tabor

  Ploegbaas: "Langetermijnvisie was het juiste pad"

  Dat ploegbaas Jurgen Mettepenningen in zijn nopjes is, is uiteraard geen verrassing. Dat nu ook Michael Vanthourenhout oogst, is voor de manager van Pauwels Sauzen-Bingoal geen surprise.

   

  "Michael is zeer getalenteerd en rijdt al 7 jaar bij onze ploeg", legt Mettepenningen uit. "We hebben van bij het begin een langetermijnvisie gehad en dat blijkt nu het juiste pad te zijn."

   

  "Michael is 26 jaar. Dat is niet oud, maar hij is misschien een laatbloeier. Daar is niets verkeerds mee. Het maakt niet uit hoe oud je bent als je jouw palmares op deze manier kan uitbouwen."

   

  "We geloven al 7 jaar in hem en zijn nooit ongeduldig geweest. We wilden hem rustig laten groeien. Wij wisten dat Michael wellicht op iets latere leeftijd zou doorbreken en hij besefte dat zelf ook, maar deze reeks had niemand durven te voorspellen."

   

  Kan de ploegbaas dan verklaren waarom de puzzelstukjes nu wel in elkaar vallen? "Het is makkelijker om je tweede grote cross te winnen dan je eerste. Die zege in Merksplas, zijn eerste klassementsmanche, was een mentale bevrijding."

   

  "Winnen doe je ook in je hoofd en Michael heeft daar een mentale boost gekregen. Het seizoensbegin was door een overlijden in de familie wat moeizaam, maar de trein is nu duidelijk vertrokken."

  Michael is een laatbloeier, maar daar is niets mis mee. Het maakt niet uit hoe oud je bent als je jouw palmares op deze manier kan uitbouwen.

  Jurgen Mettepenningen

  "3 kopmannen gunnen elkaar iets"

  Op zijn 26e lijkt de speelvogel in Michael Vanthourenhout ook verdwenen. "We moesten hem in het begin een beetje opvolgen over de trainingen. Dat is er nu volledig uit. Hij moest een beetje gekneed worden, maar daar is niets mis mee", zegt de patron van Pauwels Sauzen-Bingoal.

   

  "We hebben hem altijd veel vertrouwen gegeven en Michael kan op alle omlopen uit de voeten. Met hem erbij hebben we nu ook 3 winnaars in onze ploeg met ook nog Eli Iserbyt en Laurens Sweeck."

   

  "Dat is een zeer groot voordeel. Wij hebben meerdere troeven. Ze willen natuurlijk allemaal winnen, maar het trio begrijpt elkaar goed. Die verstandhouding is zeker in orde en dat zal zo blijven. Ze moeten elkaar iets gunnen en dat doen ze ook."

   

  "Het is luxe, meer hoef ik daar niet over te zeggen. Bij de volgende WB-wedstrijd hebben we de Europese trui, de Belgische trui en het shirt van de leider in de Wereldbeker. We doen dat met 3 verschillende renners: dat moet een unicum zijn binnen 1 team. Dat bewijst onze sterkte. We zijn de ploeg van het moment."

  "Wout en Mathieu? We gaan uit van eigen sterkte"

  Ploegbaas Jurgen Mettepenningen geeft wel toe dat hij dit verhaal wellicht niet elk seizoen zal kunnen vertellen, maar met 9 zeges in 12 tv-crossen is "het seizoen al geslaagd".

   

  Al kunnen Wout van Aert en Mathieu van der Poel de komende weken en maanden het seizoen toch nog anders inkleuren. 

   

  "We hebben gezegd dat we onze aanvallende koersstijl niet zullen aanpassen. We gaan uit van onze eigen sterkte."

   

  "Het is zeer goed voor onze sport dat Wout en Mathieu weer zullen meedoen en dat is het ook voor mijn renners. Dat geeft hen extra motivatie."

   

  "Ik kijk echt uit naar de strijd en duels en ik ben echt benieuwd. Het zou logisch zijn als Mathieu straks weer boven iedereen staat, maar ik kan niet met zekerheid zeggen hoe de komende weken zullen verlopen."