Ricciardo is boos over vele herhalingen van crash: "Dit is Hollywood niet"

  De Haas van Romain Grosjean brak in tweeën en werd een vuurbal: de Fransman raakte gelukkig nog uit zijn auto.

  De beelden van de dramatische crash van Romain Grosjean in de F1-race van Bahrein gingen de wereld rond. Gelukkig liep het goed af voor de Fransman van Haas, maar zijn Renault-collega Daniel Ricciardo is niet te spreken over de manier waarop rechtenhouder Formule One omging met de beelden: "Herhaling, na herhaling, na herhaling, terwijl wij nog moesten racen."

  De bolide van Grosjean botste frontaal met de metalen boarding, brak in tweeën en werd meteen een vuurbal. Het waren lange seconden wachten voor de Fransman zelf nog uit de auto kon ontsnappen. Zonder zijn halo had hij het niet kunnen navertellen.

   

  "Ik ben gedegouteerd en ontgoocheld in Formule One voor de manier waarop ze gekozen hebben om dit in beeld te brengen en herhaling, na herhaling, na herhaling te tonen van het vuur en zijn in tweeën gebroken auto", stelde Ricciardo.

   

  "En alsof dat nog niet genoeg is, gaan ze naar zijn onboardcamera", voegde de Australiër eraan toe.

   

  "Waarom moeten we dit zien? We moesten een uur later weer racen. Zijn familie kreeg die beelden constant te bekijken, al onze families... Dat is niet juist. Dit is geen entertainment."

   

  "Dit maakt me boos. Wat een slecht beheer! Dit wekte de indruk dat het een spel is, maar dat is het niet." 

   

  Ricciardo zei dat Formule One, dat zijn commerciële rechten uit handen gaf aan de Amerikaanse mediamaatschappij Liberty Media, zich gelukkig mocht prijzen dat het geen heel ander verhaal moest vertellen. "Het had heel anders kunnen aflopen. We mogen blij zijn dat hij er nog is."

   

  "Dit tonen alsof het iets is van Hollywood, is niet cool. Doe dat misschien de dag nadien, maar niet de dag zelf."

   

  Een woordvoerder van Formule One benadrukte dat er protocollen bestaan waarbij herhalingen van ernstige ongelukken enkel worden getoond als de wedstrijdleiding bevestigd heeft dat de rijder veilig is. Als dat niet het geval is, wordt niets getoond.

  Bottas: "Er is een grens"

  Mercedes-rijder Valtteri Bottas ging mee in de kritiek van Ricciardo: "Ik begrijp dat de mensen, de kijkers het willen zien. Maar er is een grens. Het lag in een klein hoekje. Voor hetzelfde geld was er geen uitweg meer voor hem om uit de auto te raken."

   

  Teambaas Toto Wolff erkende dat de beelden beangstigend waren: "Maar als je als organisatie niet transparant bent, loop je het risico dat iemand anders dingen toont waarover je geen controle hebt."

   

  De wedstrijd in Sakhir lag bijna 1,5 uur stil na de crash in de eerste ronde. De metalen boarding moest vervangen worden. Grosjean bracht de nacht in het ziekenhuis door. Hij was in shock en heeft lichte brandwonden aan handen en enkels.