Van Aert: "Kan veel positieve dingen onthouden, hiervoor had ik getekend"

  Wout van Aert moest enkel Iserbyt en Van der Haar voor zich dulden.

  Wout van Aert maakte in Kortrijk zijn terugkeer in het veld. Een geslaagde terugkeer. Na een sterke cross mocht Van Aert tevreden terugblikken op zijn derde plaats. "Hopelijk kan ik morgen in Tabor meteen de vruchten plukken van vandaag. Dat parcours moet me beter liggen", klinkt het.

  "Hiervoor had ik vooraf getekend"

  "Ik heb wel afgezien", opent Van Aert na de zijn podiumplek in Kortrijk. "Ik denk dat ik de juiste beslissing heb gemaakt om mij de eerste wedstrijdhelft gedeisd te houden. Daardoor kon ik nog wel iets betekenen in de finale, maar toen ik 2 rondes had doorgetrokken, voelde ik wel het verschil tussen volgen en de koers maken."

   

  Van Aert moest vanop de derde rij starten. "Het was veel draaien en keren, maar uiteindelijk had je nog wel veel voordeel om in iemands zog te zitten en op te schuiven. Dat liep allemaal wel vlot, de startplaats was geen issue. Maar in de finale moest ik mijn meerdere erkennen."

   

  Iserbyt was na zijn overwinning tevreden over het werk dat Van Aert tijdens de wedstrijd verrichtte. "Het was tegen mijn natuur om in het begin alleen maar te volgen", zegt Van Aert. "Ik wou me niet vergalopperen. Als ik zie dat ik het de laatste 2 rondes toch lastig krijg en foutjes maak, is het goed dat ik me gedeisd hield."

   

  "Maar toen we dreigden met veel samen te komen (de terugkeer van Aerts en Sweeck, red.), toen wou ik inderdaad toch nog koers maken."

   

  Wat speelde Van Aert vandaag nog het meeste parten tijdens zijn wedstrijd? "Voor de rest is het waarschijnlijk iets van niets, maar de gladde bochten voelde ik toch wel. Als ik wat meer op de limiet zit, maak ik op het einde ook sneller foutjes. Het optrekken en het uur volmaken, ging al best goed. Ik kan veel positieve dingen onthouden."

   

  "Hiervoor had ik vooraf getekend. Ik moet toch ook eerlijk zijn en zeggen dat de lekke banden van Vanthourenhout en Aerts meespeelden. Maar elke cross heeft zijn verhaal. Hopelijk kan ik morgen in Tabor meteen de vruchten plukken van vandaag. Dat parcours moet me beter liggen."

  Vanthourenhout: "Morgen in Tabor gaat Van Aert ze pijn doen"

  "Ik had wel verwacht dat Van Aert podium zou rijden", vertelt bondscoach Sven Vanthourenhout. "Maar ik had niet verwacht dat hij tot in het slot zou meedoen voor de overwinning. Het is veelbelovend."

   

  "Hij had alleen kunnen winnen vandaag als hij zijn kaarten niet te vroeg op tafel had gegooid. En dat deed hij wel 3 à 4 rondes voor het einde. Hij kon een tempo opleggen, prikjes uitdelen, maar het verschil niet maken. Daar heeft de concurrentie uit geleerd."

   

  "Ze hebben hem nu bezig gezien en Eli heeft dat perfect uitgespeeld en heeft zijn moment gekozen. Maar het siert Van Aert dat hij de koers wil maken. Het zal hem ook wel beter maken de komende wedstrijden."

   

  "Nadat hij 2 rondes het initiatief had genomen zag je zijn schouders wat zakken en ook zijn rug was niet meer zoals de eerste wedstrijdhelft. Daaraan zag je wel dat het lastig werd. Maar nog een paar trainingen en wedstrijden en dat is weggewerkt."

   

  "Het kleine gebrek aan techniciteit zal misschien niet helemaal weggewerkt worden, maar dat hoeft misschien ook niet. Hij zal in zijn koersen (zoals morgen in Tabor) meer tot zijn recht komen. Daar gaat het om vermogen en dat heeft hij in de benen. Morgen gaat hij ze pijn doen."

   

  "Binnenkort komt er ook nog eens Mathieu van der Poel bij. Doe daar nog een Tim Merlier en Gianni Vermeersch bij en dan hebben we weer cross op het allerhoogste niveau", aldus Vanthourenhout.

  Iserbyt: "Mooi dat Van Aert hier mee de koers maakt"

  Van der Haar: "Ik ben geschrokken van het niveau van Van Aert"