Voetbal Vlaanderen: "Als het nog lang duurt, vraag stellen of we nog heropstarten"

  Dat er voorlopig nog geen versoepelingen komen in de bestrijding van het coronavirus, is slecht nieuws voor de amateurclubs. Zij zien een heropstart naar alle waarschijnlijkheid nog langer uitgesteld. Heeft het dan nog wel zin om herop te starten? En komen de 1/16e finales van de beker in het gevaar?

  Dat het overlegcomité gisteren nauwelijks versoepelingen heeft aangekondigd, is een domper voor het amateurvoetbal. Er lag een schema klaar om vanaf 9 januari opnieuw te kunnen opstarten, maar daarvoor zal de overheid wellicht geen groen licht geven.

   

  "Zoals de kaarten nu liggen, zou het goed kunnen dat we niet mogen opnieuw opstarten voor 15 januari, maar een aantal factoren spelen ook mee in de vraag wanneer we de competitie ook effectief opnieuw  opstarten", zegt Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen.

   

  "Wanneer kan er opnieuw getraind worden? We voorzagen toch een drietal weken voorbereiding. Wanneer mogen de kantines opnieuw open? Die blijven wellicht dicht tot 1 februari, hoor ik." 

   

  "Als we zeggen dat we niet willen opstarten tot publiek is toegestaan en kantines open mogen, dan zouden we al in februari zitten en dan wordt het natuurlijk krap om een normale competitie af te werken."

  Als het nog lang duurt, dan moeten we ons afvragen of het de moeite wel is om opnieuw op te starten als we slechts met veel moeite aan de helft van de matchen zullen komen. 

  Zo krap dat Marc Van Craen zich stilaan de vraag stelt of het nog wel de moeite zal zijn om opnieuw te beginnen voetballen. 


  "Het amateurvoetbal heeft afgesproken dat in dit uitzonderlijke seizoen een klassement kan worden uitgeroepen tot de definitieve stand als er meer dan de helft van de ploegen 50 procent van de matchen heeft gespeeld."


  "Als het nog lang duurt, dan moeten we ons afvragen of het de moeite wel is om opnieuw op te starten als we slechts met veel moeite aan de helft van de matchen zullen komen. In februari kunnen winterse omstandigheden ook roet in het eten gooien. Maar we zullen natuurlijk eerst bekijken wat wel nog mogelijk is." 

  "Zonder versoepeling lijkt het mij onmogelijk bekermatchen te spelen"

  Voor verschillende amateurclubs staan ook mooie affiches in de 1/16e finales van de Beker van België op het spel, o.a. Olsa Brakel tegen Club Brugge, Heur Tongeren tegen AA Gent, Thes Sport tegen Genk.

   

  "Over de bekermatchen zullen we overleggen met de Pro League. De matchen zijn al eens uitgesteld. Het contact met de profclubs is er nog niet geweest, maar als er geen versoepeling komt, lijkt het volgens mij onmogelijk om die bekermatchen te spelen. We zullen ook dat moeten bekijken."