Wat een belofte lijden kan bij de profs: "Geen verloren jaar, wel leermoment"

  Voor Thibau Nys is het geen lachertje als eerstejaarsbelofte bij de profs.

  Dan heb je (net) de moeilijke stap naar de beloften gezet en moet je al aan de bak bij de profs. Voor Thibau Nys en Toon Vandebosch bracht het coronavirus een extra uitdaging mee in hun carrière. "De ene week is het heel leuk, de andere week moeten we serieus knokken."

  Als wereldkampioen bij de junioren was Thibau Nys helemaal klaar om zich ook bij de beloften te tonen. Maar daar besliste het coronavirus anders over: als belofte moet hij nu de strijd aangaan met profs, vanaf de 6e of 7e startrij dan nog.

   

  "Het gaat op en neer", geeft Nys toe. "De ene week is het heel leuk, de andere week probeer ik mijn hoofd boven water te houden. Het is heel moeilijk om achteraan te starten en dan nog vooraan te raken."

   

  "De snelle overstap is een beetje een schok, maar ik ben wel tevreden over mijn eigen gevoel. Die enkele uitschieters zijn al heel motiverend voor volgend jaar."

   

  Nys verraste in Kruibeke al met een 5e plek. "Als je eens een goede uitslag rijdt, wil je dat elke week opnieuw doen. Maar dat gaat natuurlijk niet: niet eenvoudig, als je een winnaarsmentaliteit hebt. Maar het is zeker geen verloren jaar, eerder een leermoment. Ik moet nog niets bewijzen, ik kan mezelf beter leren kennen."

  De snelle overstap is een beetje een schok, maar ik ben wel tevreden over mijn eigen gevoel.

  Thibau Nys

  Vandebosch: "Ik heb al goed leren indelen bij de profs"

  Dat gevoel houdt ook Toon Vandebosch over aan "een speciaal jaar". De Belgische kampioen bij de beloften maakt pas volgend seizoen de overstap naar de profs, maar krijgt nu al een pittig voorsmaakje.

   

  "Je zit als belofte nu altijd in het gedrum, dat is niet altijd even leuk", zegt Vandebosch. "Ik heb wel al goed leren indelen bij de profs: bij de beloften kan je voluit gaan omdat de wedstrijden korter zijn, maar die 10 minuten maken een groot verschil. Het is een goede leerschool op dat vlak."

   

  Vandebosch is net als Nys tevreden dat hij op zijn minst nog kán crossen. Maar dat zijn Belgische kampioenentrui in de kleerkast moet blijven hangen, is zuur.  "Ik had er zo naar uit gekeken om de Belgische trui te dragen in wedstrijden. Dat is echt heel jammer."

   

  Of er nog een BK of WK voor de beloften komt, is nog niet duidelijk. "Ik hoop in elk geval op een WK, want dat wil ik graag winnen", is Vandebosch ambitieus. "Volgend jaar bij de profs hoop ik elke wedstrijd te kunnen mikken op de top 10."

  Ik had er zo naar uit gekeken om de Belgische trui te dragen in wedstrijden. Dat is echt heel jammer.

  Toon Vandebosch

  Sven Nys: "Thibau heeft gelukkig de knop omgedraaid"

  Ook Sven Nys ziet dat zijn zoon stevig op zijn tanden moet bijten bij de profs. "Hij doet het goed, met ups en downs", aldus Nys. "Hij heeft de knop gelukkig wel omgedraaid: hij is nu meer bezig met zijn gevoel dan met het resultaat."

   

  "Als je vanaf de 7e rij vertrekt, verlies je sowieso tijd. Dan nog sneller rijden dan de profs die op de eerste startrij staan, is niet haalbaar. Het is dus goed dat Thibau meer uitgaat van zijn gevoel dan van een resultaat. Hij geniet nu meer."

   

  "Het is ook duidelijk dat hij een stap heeft gezet ten opzichte van vorig jaar. Zijn gevoel maakt dat ook duidelijk. En op zich is het al positief dat de beloften nog kunnen koersen. Dat is sowieso een meerwaarde."