Ga naar de inhoud

Stijn Vandenbergh: "In mijn hoofd ben ik al gestopt met koersen"

Stijn Vandenbergh zegt het profwielrennen na 14 jaar zo goed als zeker vaarwel.

Stijn Vandenbergh acht de kans heel klein dat hij volgend seizoen nog wielrenner is. "Ik zal tijd hebben om andere dingen te doen in mijn leven. Veel reizen, mountainbiken en uit een vliegtuig springen staan allemaal op mijn to-dolijst", zegt de 36-jarige Vandenbergh, einde contract bij AG2R.

"Sinterklaas zal me geen nieuw contract geven"

Parijs-Roubaix had Stijn Vandenbergh heel graag nog eens gereden. Maar de boomlange kasseistamper zal zelf niet meer zoeken naar een nieuw team.

 

"Het is bijna december en ik heb geen aanbiedingen van ploegen. Ik ben realistisch. In deze periode moet je trainen en jezelf opladen voor het komende seizoen. Maar ik acht de kans redelijk klein dat Sinterklaas me een contract zal geven."

 

"In mijn hoofd ben ik al gestopt met koersen. Maar als er morgen een ploeg komt aankloppen met een deftig contract, zal ik blij zijn en renner blijven."

Jammer dat ik Parijs-Roubaix niet meer heb kunnen rijden dit jaar. Ik was gemaakt voor die koers. Ook al omdat je er minder explosiviteit nodig hebt dan in de Ronde en Harelbeke.

Stijn Vandenbergh

"Mooie podiumplek gemist in de Ronde"

Vandenbergh blikt met een goed gevoel terug op zijn carrière. "Ik was op mijn sterkst in 2013, 2014, 2015 en 2016, toen ik bij Quick-Step reed."

 

"Mijn 4e plaatsen in de Ronde van Vlaanderen (2014), de E3 Harelbeke (2014) en Gent-Wevelgem (2015) schat ik het het meest naar waarde."

 

Toch heeft Vandenbergh nog een klein beetje spijt over de Ronde van 2014. "Ik reed toen samen met Greg Van Avermaet weg, maar mocht niet vol rijden van de ploeg. Had ik dat toch gedaan, was ik 2e geworden en Greg 1e. Zo heb ik een mooie podiumplek gemist."

 

Ook in Parijs-Roubaix, zijn lievelingsklassieker, had Vandenbergh op het podium kunnen prijken in 2013. "Ik was weggereden met Cancellara, Vanmarcke en Stybar. Maar op Carrefour de l'Arbre kwam ik ten val en moest ook Stybar lossen na een botsing met een toeschouwer."

 

"Het is heel jammer dat ik Parijs-Roubaix niet meer heb kunnen rijden dit jaar. Met mijn lengte en gewicht was ik gemaakt voor die koers. Ook al omdat je er minder explosiviteit nodig hebt dan in de Ronde en Harelbeke."

VIDEO: Vandenbergh eindigt 4e in de Ronde 2014

"En nu? Uit een vliegtuig springen"

Wat wil Vandenbergh allemaal ondernemen na zijn carrière? "Alle dingen die ik de voorbije 14 jaar heb moeten laten", lacht hij.

 

"Ik zal sowieso meer tijd voor familie en vrienden kunnen maken. Op mijn to-dolijst staan ook veel reizen, mountainbiketrips en uit een vliegtuig springen. Leuke uitdagende dingen."

 

In de wielerwereld ziet Vandenbergh zichzelf niet terechtkomen. "Ik ben al bezig met roadtrips te organiseren in andere regio's en landen. Dat zou ik misschien kunnen uitbreiden."

VIDEO: Vandenbergh valt weg uit kopgroep na val in Parijs-Roubaix