Madmax is 1e Belgische op "WK" breakdance: "Train als atleet, dans als artiest"

  Vanavond staat Maxime Blieck, in haar sport beter bekend als Madmax, als eerste Belgische ooit in de wereldfinale van de Red Bull BC One, het officieuze WK in de sport. Madmax wordt ook het speerpunt van de Belgische ploeg op de Olympische Spelen in 2024. "We zijn topsporters, maar ook artiesten."

  Maxime Blieck is 20 jaar, maar ze wordt liever aangesproken met Madmax. "Je krijgt je naam vaak van iemand anders. Het is ook makkelijk om te onthouden met twee keer de "m"", vertelt ze. Dat ze vanavond in de finale staat in Oostenrijk is een bijzondere prestatie. "Het is de meest prestigieuze competitie, one-on-one battle, op dit moment."

   

  "Het is echt zoals een WK en de winnaar krijgt een belt zoals in de MMA bijvoorbeeld. Ik neem het op tegen 7 andere vrouwen. Of ik dan bij de top 8 van de wereld ben? Dat kan je zo misschien wel stellen. Ik ben bij de top van de wereld, dat zeker."

   

  Een officiële wereldranglijst is er niet in het breakdancen. "Ik sta hier omdat ik een uitnodiging heb gekregen. Als je goed bezig bent en je wint veel dan word je uitgenodigd. Voor volgend jaar heb ik ook al mijn plek verdiend omdat ik de Red Bull BC One E-battle heb gewonnen."

  Het is echt zoals een WK en de winnaar krijgt een belt zoals in de MMA bijvoorbeeld

  Wat moet Madmax concreet doen om het toernooi morgen te winnen? "Je hebt een eerste ronde, een halve finale en een finale. In elke ronde moet je drie rondes dansen en daarna kiest de jury een winnaar. En die jury bestaat uit 5 mensen."


  Hoe schat ze haar eigen kansen in? "Ik ben hier om te winnen. Ik heb het gevoel dat de publieke opinie over mij positief is. Er zijn wel wat mensen die geloven dat ik kan winnen. Mijn eerste battle wordt heel moeilijk, maar het kan beide kanten op."

  "Er zijn ook breakdancers die niet blij zijn met olympisch statuut"

  Breakdance wordt een olympische sport in 2024 en dat is volgens Madmax ook terecht. "We trainen zoals atleten, maar we zijn ook artiesten", vertelt ze. "Ik train nu 5 uur per dag. Ik zoek naar coaches of mensen om mee te trainen die mij kunnen uitdagen."

   

  "Mijn artistieke inspiratie haal ik bij oldschool breakdancers, de Amerikaanse stijl vind ik heel leuk, maar ik word ook geïnspereerd door MMA. Zij zijn mentaal heel erg sterk. Die mindset inspireert mij."

  Train als een atleet, dans als een artiest

  "Ik kan mij perfect voorstellen dat er mensen zijn die niet blij zijn met dat olympische statuut, dat is wat te vergelijken met skateboarders, denk ik. Het is dan vooral de wat oudere generatie of de mensen die breakdancen niet willen commercialiseren die er tegen zijn."


  "Ik vind het prima als je enkel buiten wil breakdancen, doe maar. Dat is leuk. Maar neem geen kansen af van breakdancers die het wel willen doen. We trainen echt hard. Ik zeg altijd: train als een atleet, dans als een artiest."


  "Natuurlijk, het is allemaal nieuw. Dus er moeten in veel landen nog federaties opgericht worden bijvoorbeeld en de dansers moeten met coaches werken. Dat is niet slecht. Ik zie het als een hele mooie kans die ik wil grijpen."

  <